Renar i bilen.....



........ Skrattade gott när jag såg tidningsartikeln med renarna inne i bilen. Jag och min man har gjort liknade fast vi körde kalvar i en liten Mitzubishi Colt. Vi fällde ned ryggstödet i bilen och så låg min man och höll ned kalven. Jag körde.
Gissa om jag var rädd att vi skulle bli stoppade?
När vi körde hem andra kalven hörde jag min man utbrista, f-n nu blev jag blöt oxå. Gissa om jag fnissade i framsätet där jag satt torrt och körde  ;).

Kalvarna fick namnen Bruno och Lilleman, vi matade dem med mjölk morgon och kväll. De fick vara tillsammans i en hästbox i stallet
På våren när de skulle släppas ut på bete så fick de en jättehage där det rann en stor bäck så det fanns fritt med mat och dryck. På andra sidan bäcken gick hästarna. Första dagen när vi skulle se till dem på kvällen så såg vi att kalvarna simmat över och gick med de stora hästarna. Vi flyttade över dem till deras hage igen, samma sak på kvällen, då var de i hästhagen igen. Nu struntade vi i att flytta över dem, de kände sig nog otrygga i och med att de var så små och ville gå med de stora trygga hästarna.

Under sommaren växte de så det knakade och de var så gosiga och kom skuttande direkt vi ropade. Jag älskade dessa gosiga tjurkalvar men visste också att de skulle slaktas till hösten, en stor smolk i glädjebägaren. Vi hade heller inte plats för dem som vuxna i vårt stall.

När dagen kom och de skulle slaktas, hade vi bestämt att det skulle gå mycket lugnt tillväga. Vi skulle locka ut dem en och en från hagen utan någon grimma, sedan skulle de få äta sitt favoritgodis när de dog, de dör ju på en hundradels sekund.

Jag var hemma och grät och kära maken åkte iväg. Han och slaktaren blev nästan osams då slaktaren hävdade att han måste sätta på dem en grimma innan de togs ut ur hagen – nej svarade maken de är så tama att de följer mig. Så dividerade de en stund men maken sa - det är mina tjurar och jag bestämmer hur jag tar ut dem.
Så Lilleman och Bruno följde med husse ut ur hagen, blev kliade och fick sitt favorikraftfoder och dog ovetandes om vad de var med om . Men jag och maken bestämdes oss för att inte ha fler kalvar, det gjorde för ont att ta bort dem. Tyvärr har jag inga bilder på kalvarna utan bara videofilmer och de ligger på VHS.

Hörde idag på radion att det inte finns något förbud att frakta djur som vi gjorde och mannen med renarna gjorde igår. Men det är väl inget att rekommendera.


Renarna i baksätet (bilden lånad från Aftonbladet)


Den här colten är större än vad vår var ;)

Ordspråk: Alla djur utom människan vet att livets huvudsakliga mening är att njuta av det. / Samuel Butler

Kommentarer
Postat av: Roggan

Kan förstå att ni inte hade fler sedan. Men är själv uppvuxen på bondgård med slakt. Kram

2012-02-20 @ 22:14:34
URL: http://wordpress.roggansblog.com
Postat av: Paula´z

Hihi, som det kan bli .:)



Ha en mysig dag!



Kramen

2012-02-21 @ 10:09:43
URL: http://paulazdiarie.blogspot.com
Postat av: ansepanse

vilken berättelse, först skrattade jag men sedan blev jag SÅ ledsen

bamsekramar

2012-02-21 @ 11:15:04
URL: http://kinaguld.blogg.se/
Postat av: Viveka

Stackars renar, hur dum får man bli på en skala.



Önskar Dig en fin kväll.

Kramisar

Viveka

2012-02-21 @ 17:44:16
URL: http://blogg.amelia.se/vivekahedlund
Postat av: Veiken

Jag säger som ansepanse..... först skratt och sedan blev jag ledsen. Jag skulle aldrig klara att slakta ett djur som hade blivit så tillgivet... Tur att jag slipper! Kram

2012-02-21 @ 18:41:19
URL: http://www.veiken.se/
Postat av: Freja

Så väl ni behandlade de små tjurarna, önskar att alla slakt kunde skötas på det sättet! Jag är uppvuxen på landet och vet att jag aldrig skulle kunna föda upp djur för att slakta det, jag kunde aldrig äta kött från djur som jag känt när de levde....

2012-02-21 @ 20:22:00
URL: http://blogg.amelia.se/reddevil/
Postat av: Jane

Jag har aldrig haft en kalv i bilen men en get faktiskt och en minigris. Haha

Vi ville inte heller ha några mer slaktdjur efter våra tjurar och grisar.

Man blir ju kompisar med dom och ger dom namn osv...

Ha en jätte skön kväll nu syrran / Systeryster

2012-02-21 @ 20:30:23
URL: http://blogg.amelia.se/janes/
Postat av: Babs

Meen, det där skulle inte jag klara av, åt ni upp dem också??

Kram

2012-02-22 @ 07:42:54
URL: http://blogg.amelia.se/babsblogg/
Postat av: Anita Löfstedt

Jag skulle verkligen vilja se er med kalvar i bilen :) vi hade djur under min barndom och det är underbart att få växa upp me djur , vi hade kalvar , grisar , höns , gäss , ankor m,m . Tänker på våra kalvar som jag lekte att de var hästar och ryktade dom , provade även att rida men de gick inte så bra :))))

2012-02-22 @ 08:31:28
URL: http://sollefteacamping.blogspot.com
Postat av: Jane

Usch!!! Nu har dom gjort om inne på amelia bloggen igen.

Dom kanske inte är klara ännu men skall det vara så som det är nu så slutar jag att blogga eller så byter jag nog ställe att blogga på.

Kramar i massor finaste syrran / Systeryster

2012-02-22 @ 15:20:29
URL: http://blogg.amelia.se/janes/
Postat av: ansepanse

Sv: önskar dig en super-duper dag

kramar

2012-02-23 @ 11:34:31
URL: http://kinaguld.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0