Lite bilder..

Tittade ut genom fönstret för några minuter sedan, så härligt med de vilda djuren som vandrar runt och betar i hagen   Tog även några bilder på kycklingarna idag, 12 kycklingar fick vi sammanlagt.
 
Bild från fönstret, här gick hon lugnt och betade klockan 22. 
 
 Inte ett moln på himlen.
 
Sothönan fick fyra kycklingar, här är en liten sötnos på vandring.
 
syskon.
 
Vad den här kycklingen pysslar med vet jag inte 
 
Ripans kycklingar börjar få fullt med fjädrar de växer så det knakar. Håll tummarna för att de flesta är hönor så jag kan behålla dem.
 
 
 
 

Hoppas ni får en mysig midsommar...

..Just nu har vi 9,9 ute.. mellan midsommarafton och julafton skiljer det ibland inte så många grader. Regnat massor i natt och det regnet behövdes, ser redan hur mycket grönare gräsmattan blivit. Potatisen kommer med stormsteg.
Jordgubbarna mognade till midsommar som jag trodde, så goda.
 
Årets kycklingsaga slutade med 12, tyvärr kan vi inte ha de båda hönorna och kycklingarna ute samtidigt i samma gård då en höna ger sig på den andra. Ett ständigt pusslande och vaktande, de första kycklingarna är snart fjäderbeklädda efter två veckor, de har växt så fort. De var ute i friheten från hönsgården idag men jag vaktade dem från både katter och andra höns..Gustav är en riktig fågeljägare och jag litar inte ett skvatt på honom, han tar kycklingarna så fort han får en chans. 
 
"Ripan" med sina 8 kycklingar, hon är en suverän mamma, idag efter allt regn såg jag att hon hittade minst 8 maskar till sina små 
 
 
"Sothönan" med sina fyra små dunungar, hon fick mycket stryk av Ripan idag då vi trodde de kunde vara tillsammans i hönsgården med sina kycklingar...men icke, så nu får de turas om att vara ute i den säkra hönsgården.
 
Skit också...har lyft för tungt och mår inte bra..Vår midsommar blir lugn och vila..
 
 

Ytterligare tillökning idag...

Vår andra ruvande höna fick tre kycklingar, hon har tre okläckta ägg så hoppas de också blir kläckta och att det finns kycklingar i äggen.  Pratade om kycklingar med en kvinna i fredags och hon frågade om jag inte "lyste" äggen för att se om det är kycklingar i dem. Sa som det är att jag låter naturen ha sin gång. Den höna som nu fått kycklingar är samma höna som miste en kyckling i vintras, ville ge henne glädjen att få kycklingar igen.
 
Nu är det skröpligt på äggfronten, fick bara ett ägg idag. Har två "sura" hönor till som vill ruva, men där snor vi äggen när det finns något under dem, räcker nu med dagsantalet kycklingar (11 stycken) och kanske tre till. Igår kom det 10 ml regn, potatisen växer fort nu, så även ärtorna.
 
Fyra mogna jordgubbar plockade vi idag och de smakade ljuvligt gott.
 
Bilden tagen den 14 juni, så i år får vi egna mogna jordgubbar till midsommar.

"Tjejhelg"

På fredagen kom mitt barnbarn M och Milles storasyster J, vi hade bestämt att vi skulle ha en mysig helg tillsammans. När de kommit så åkte vi och handlade allt vi trodde oss behöva för en "myshelg". Fredagen var solig men mycket blåsig och en logdörr blåste av gångjärnen. Medan jag och kära maken fixade den tunga logdörren på plats, vilket tog sin tid fixade tjejerna tacosmiddagen  
 
Vi har haft långa sovmorgnar, (kära maken sköter de tidiga morgonsysslorna och djuren) myst ute, pratat, tittat på filmer och ätit massor av gott   Så härligt med två snart 17-åriga tjejer som livar upp oss och djuren  Men det som glädjer mig mest är att de vill komma och tillbringa en helg med oss  
 
När de åkt idag vid 15 kom regnet, ett fint regn som behövs så väl och marken kan tillgodogöra sig det  Så glad vi hann grilla och njuta ute innan regnet kom.
 
 
Idag söndag när vi skulle grilla hade vi alla en uppgift var, J gjorde potatissallad (supergod) M stod för vitlökssmör och bröd (toppen) kära maken som vanligt fick stå för sallad (mums) och grillmästaren själv (jag) stod för grillningen.... Här stämmer inte ordspråket - ju fler kockar ..... ;)

I torsdags var de ute för första gången

...,.. har ju två hönsgårdar så hönan med kycklingarna fick gå i en och de andra hönsen fick vara i den andra.  Kycklingarna är så framåt alla 8 👍❤️ nyfikna och härmar mamma, vingar börjar komma med fjädrar. Här har hönan hittat en larv eller insekt och ska dela den till kycklingarna, men det tyckte inte en av dem, den som snappade åt sig den först . Den sprang för glatta livet med alla efter sig, hur det slutade vet jag inte då jag fick besök.
 
 

Vilken är största krisen enligt MSB?

Här får vi en krisbroschyrer från MSB, vi kan tillnärmelsevis inte föda vårt land om transporterna stannar. Vid första världskriget såg man den bristen och försökte ändra det. 1972 genomfördes utrotningen av småbönder.

Utdrag från krisbroschyren (vilka tomtar skrev den )   -- Om det är strömavbrott kan du använda sprit- eller campingkök (stormkök) att laga mat på. Stormköket måste stå plant på ett underlag som inte kan börja brinna. Det ska också vara god ventilation, och du måste kunna släcka om det skulle bli en brand. Stäng av fläkten! ???? vilken fläkt fungerar utan el?????

Bara en liten påminnelse om vårt jordbruk genom tiderna..... "Nötkreaturen blir färre i Sverige
För 100 år sedan och ända in på 1950-talet fanns det kor på nästan varenda bondgård i Sverige. Korna gav inte bara mjölk och kött utan också dragkraft, skinn och gödsel. Att ha många kor och en stor gödselhög var ett mått på välstånd. Omkring 1930 hade Sverige cirka 3 miljoner nötkreatur, varav 2 miljoner mjölkkor. Idag är antalet mjölkkor 337 000. Den minskande mängden mjölkkor innebär färre betesdjur, men även minskad tillgång på svenskt kött. För att kompensera bortfallet har flera uppfödare satsat på dikor 

  • mjölkkor halverats från 688 000 mjölkkor år 1974 till 331 000 mjölkkor år 2016.
  • kor för uppfödning av kalvar (dikor) nästan tredubblats från 67 000 dikor år 1976 till 194 000 dikor år 2016
  • kor har sammanlagt (dikor+mjölkkor) minskat med 30 % från 755 000 kor år 1976 till 525 000 kor år 2016
  • tackor och baggar ökat med 76 % från 160 000 djur år 1974 till 281 000 fjur år 2016.

Att de kallas dikor beror på att korna går med sina kalvar och ger dem di tills det är dags att vänja av dem vid 6–7 månaders ålder. Antalet nötkreatur i Sverige har halverats sedan mitten av 1930-talet. Efter år 2000 har minskningen varit 12 procent" http://www.svensktkott.se/…/notkreatur-i-siffror-sverige-o…/

Gissar ändå att korna har mindre klimatpåverkan än alla våra bilar och flyg och vårt moderna lantbruk..Hade inte en enda allergiker i min klass under min skoltid, vi kunde äta allt och ha klassrummet fullt med blommor, träden stod inte döda efter vägarna då de inte var tungt trafikerade.

 Rädda Åva gård   Stockholms politiker har bestämt att den sista mjölkgården de arrenderar ut ska läggas ned, 70 kor måste nödslaktas till höst, mindre mjölk och ledsna bönder.. När man tänker kortsiktigt som (politiker) så blir denna gård kanske nya tomter i mångmiljonklassen (min gissning), fanns ju utsikt över vattnet. Snacka om att vi behöver en krisplan i Sverige, annars blir det "barkbröd och vatten"

 
 
 

 


I natt kom regnet...

...vaknade av att jag hörde att det regnade, det kom 3,8 mm. Hoppas på regn i natt också, mörk himmel så det ser hoppfullt ut. Lite åska har mullrat i fjärran tidigare.
 
En kompis kom med 15 matlådor till hönsen, de hade haft utflykt med 8:or vid en badsjö och eftersom det är eldningsförbud i hela landet så fick de inte grilla korv. Hönsen åt maten tacksamt, även de små kycklingarna åt makaroner med glädje. Ett tag tvekade jag att ge dem det men tänkte på att förr fanns inget färdigt kycklingfoder som vi har, så de fick nog matrester från hushållet. Hönan fördelar ju maten i mindre bitar till de små.
 
Nu håller vi tummarna för regn i natt och uppehållsväder imorgon då vårt högstadium gör sin sista skoldag inför sommarlovet. På onsdag slutar låg och mellanstadiet.
 
När jag hade skolavslutning så skulle vi ha blommor med och placera på våra bänkar, oftast blev det då syren eller liljekonvalj. Visst är det konstigt att det inte fanns några allergiker då. Mitt underbara barnbarn i maj under vår härliga syren, utblommad sedan några veckor.
 
 

Supervarmt idag...

...luften stod stilla ute och solen gassade  29 grader i skuggan.
 
Fick en liten kyckling till idag så nu är de 8, kanske kläcks något mera ägg under natten, men sedan är det nog tji för kycklingarna är mycket rörliga nu och i värmen så behöver de inte ligga under mamma hela tiden  
 
Filmade två filmer idag på de pigga och livliga kycklingarna.
 
Rida rida ranka, vår fina höna Ripan har kläckt fram dessa juveler
 
Alla 8 juvelerna med på filmen, att busa med mamma tycks vara roligast.
 
 

Vilken UNDERBAR dag...

....I torsdags blev de två ruvande hönorna flyttade ur värpredena med sina ägg, kycklingmat inställt och vatten i "kläcklådorna"
I morse såg jag att ett äggskal låg i vattenskålen, såg ett gult litet kycklinghuvud, sedan ett till. Lyfte på hönan och 7 kycklingar var kläckta (det var hos hönan med 16 ägg och jag trodde inte det skulle bli en enda kyckling)   Ropade direkt till kära maken att vi måste flytta hönan och kycklingarna till en bur (den största hundbur som går att köpa på marknaden) så att hon inte trampar på någon kyckling i den lilla lådan. Vi var även tvungna att sätta upp skydd på sidorna då kycklingarna är så små att de kan ta sig ut genom springorna i buren till hönsflocken, alla höns är inte snälla mot kycklingar. Fem ägg okläckta fortfarande och hönan är så rädd om dem och rullar in dem under sig om de kommer ut (då finns det liv i äggen)
 
Så UNDERBARA och livliga små dunbollar       Så lycklig  
 
 
Min andra höna har nog några dagar kvar innan hennes ägg kläcks, med lite tur har denna höna några fler kycklingar imorgon.
 
Idag fick jag min morsdagspresent av dottern   Hon och pojkvännen gjorde en supergod potatissallad, grönsallad och grillad kycklingfilé, så GOTT    Jag fick bara sitta och njuta i den härliga värmen och de fixade allt.
 
Deras hemmagjorda potatissallad var grymt god. 
 
Kycklingfilén var marinerad av dottern och så läcker.
 
Så varmt ute att katterna bara ramlar ihop i en hög i skuggan.
 
 

Skogsbränderna under kontroll nu..

...Några fler tillkom sedan jag sist skrev, polisen vädjar idag att folk ska vara observanta i området på främmande bilar osv. Det borde de sagt från dag ett då fler och fler bränder blossade upp...Kvinnan som misstänks för Broddbobranden blev idag häktad, så då finns det en pyroman till . En hyggesbränning orsakade att en brand till dök upp idag, vi har ju eldningsförbud i Västmanland, hur kan man då få "hyggesbränna"? Inget man förklarade på radio de bara konstaterade att en hyggesbränning flammat upp igen.
 
Det varma vädret är tillbaka, 19:9 just nu 21:10.. Gräsmattorna torkar bort mer och mer så det blir mindre att klippa. Tomaterna och spetspaprikan blommar, jordgubbarna har fullt med bär..
 
En höna ligger på 16 ägg (vi får se om det blir någon kyckling där, äggen är för många) den andra hönan ligger på 6 ägg, där får vi nog kycklingar). Har nu bestämt mig för att byta tupp om vi får nya kycklingar, men det bär mig emot då jag tycker vår tupp är så fin och snäll 😥 
 
Ser fram mot morgondagen och min mors-dags present   
 
Kommer att sakna denna stora och vackra tupp 😥 
 
Bild från förra året då hans första avkomma kläckts, en stolt fader som visade sin styrka och gol dagen i ända   
 
 
 

När jag nattpinkade hundarna...

.....21:43 Kändes brandlukten från skogsbränderna på gården.  I dag blev en kvinna gripen misstänkt för bränderna, hon hade alibi och släpptes, sedan har en ny brand startat i Hyttskogen idag..hopplöst läge känns det som... Flera bränder som startar utan logisk förklaring...Det finns en logisk förklaring, ingen åska, inga tåg, inga skogsmaskiner i närheten .... Om det finns en pyroman ute i Salaskogarna så vill jag att du ska tänka till på alla boendes rädsla och panik att missta det käraste de har, deras hem och deras framtid, de risker du utsätter dem för och brandmän med flera hjälpinsatser, husdjur m.m. Alla rådjurskid, älgkalvar, fågelungar, smådjur och ormar som nu brunnit upp...Har bara en fråga? Hur tänkte du på konsekvenserna en brand ger? 
 
kvinna-gripen-misstankt-for-mordbrand
 
Bilden lånad här

Dax igen....

...för ängslan och oro hur stor denna skogsbrand/bränder ska bli, det brinner på samma sälle som den stora skogsbranden 2014. Stackars boende och djur, brandmän och poliser som måste uppleva skräcken en gång till.
Första branden började igår, idag har tre till flammat upp. Även i vår kommun har det brunnit idag, det var tåget som satte fart på den elden men den var snabbt under kontroll.
 
stor-skogsbrand-i-vastmanland--elden-sprider-sig
 
Bilden lånad från: .svt.se
 
tre-nya-brander-i-sala--det-ar-fara  Bilden lånad från denna artikel.
 
 
Så många bränder runt Sala under senare tid, man har misstänkt tidigare att en pyroman är i farten, En artikel i VLT från 1 juni..Så även idag är misstankarna att flera bränder är anlagda . Övergår mitt förstånd hur man kan sätta så många människor och djur i livsfara, så även räddningspersonal.
 

Idag var det svalare...

...och vi bestämde oss för att slutgiltigt göra klart i växthusen. Tomatplantorna som frös bort i våras hade "kommit igen" efter det jag klippte ned dem. Kära maken hämtade jord i plashinkar och där omplanterades de. När jag höll på att plantera fick jag plötsligt sällskap, det var fjolårets kyckling som kom och hälsade på. Jag köpte ju en flyttbar hönsgård för att hönsen ska kunna äta grönt och leta efter mask, den permanenta hönsgården blir så nedsliten att inget växer där. Kycklingen som jag kallar henne fortfarande har tagit sig ut i den stora friheten sedan dag ett (en smart höna) och jag låter henne hållas 
 
Förhoppningsvis får vi nya kycklingar om drygt en vecka, har tre "sura" hönor som ruvar. Men bara två får ruva fram kycklingar nu, har inte plats för fler då jag måste hålla dem avskilda någon vecka från de andra hönsen. Har blåmärken efter hacken jag får när jag tjuvar äggen från den tredje hönan. En ska flytta till en låda på onsdag, har jag räknat rätt så kläcks den första kycklingen på lördag. Måste även få några som vill ha mina kycklingar eller byta tupp 😥 Så svårt beslut vad jag ska välja..Vår tupp är renrasig bresse och en bjässe som är jättesnäll, har haft en tupp tidigare som anföll allt (en stor orpington) Haft fyra till som varit snälla, men tuppar är ett lotteri. Vill ju att Mille lugnt ska kunna gå in till hönsen och hämta ägg.
 
Våra morötter får vi nog inte så många, slarvade med att lägga över nät direkt efter planteringen, så katterna har varit där och rumsterat om, en gång var hönor där men jag motade bort dem direkt. En massa kvarglömda potatisar kommer för fullt och tar sannolikt över landet.
 
Igår fyllde vår kattunge Gustav 1 år, han är lika busig och allt sker i raketfart fortfarande. 
 
Min lilla baby ska alltid ligga tryckt mot mig    Bilden från i morse, trött efter nattens bravader 
 
 
Min egen lilla "solkatt"  
 
Våra jordgubbar idag  vi kan nog äta våra egna jordgubbar på midsommarafton   
 
Imorgon 16 grader sedan går vi sakta uppåt i värme, på lördag utlovat 28 grader igen..Ser fram mot helgen då dotter med pojkvän ska ge mig sin morsdagspresent   
 
Så här stod det på gratulationskortet   
 
 Så förväntansfull   

En härlig helg..

...Vi var barnvakt då dottern jobbar och Mille sov över från fredag till lördag, på lördagen kom sonen och andra barnbarnet, vi hade planerat lite grillning några veckor tidigare. Varmt, 29 grader, vi var ute nästan hela tiden men höll oss i skuggan. Dottern slutade 16:00 så när hon kom åt vi...En härlig dag med alla mina kära hemma  
 
Idag var det FÖR varmt, återigen 29 grader i skuggan och kvavt som tusan.. Inget kaffe ute, plockade fram en av fläktarna och den fick stå på hela dagen. Dottern kom vid 14, hon jobbar em/kväll och då är Mille hos oss först fram till 18, sedan åker jag hem till dem och nattar honom då det är skola imorgon.
 
Det började mullra i fjärran, stora regndroppar började makligt falla och jag trodde det skulle bli som igår när det även då mullrade, det blev några stänk på trappan sedan var det över... Dottern for till jobbet, fem minuter efter öppnade himlen sig och regnet vräkte ned, vi fick 8 mm regn
 
Mille och kära maken satt på trappen, åskan gick fram och tillbaka. Såg en blixt hann inte ens räkna till ett innan en öronbedövande smäll kom, ca. fem minuter efter kom en brandbil så blixten hade nog slagit ned någon km bort
 
Jag hatar åska 😡 Vill inte ha en enda åskdag till denna sommar, har aldrig varit med om att den slagit ned på vår gård eller så nära oss tidigare 😡 Förr fick vi in kulblixtar genom kontakterna då Vattenfall glömt att jorda vår gård 😡 När jag förtvivlat ringde Vattenfall när kulblixtarna gått i kors i huset så kom de för att kolla upp några avledningskoppar de satt på stolpen ovanför vår mätare, då insåg någon att huset inte var "jordat". Dagen efter kom det fullt med maskiner som grävde i hästhagen och jordade kåken..Sedan har det varit lugnt tills nu 😱 .
 
Upptäckte idag att Inez blivit rädd för åska efter det den slog ned på vår gård den 11 maj  hon har förut sovit gott på trappan och struntat i både blixtar och muller. Idag låg hon vid mina fötter inne i huset och ville inte gå ut till husse, Mille och Bosse på trappan. 
 
När det regnade var tempen ett tag nere på 16:6,  frisk blev luften och svalt ute  men vid 20:00 var den tillbaka på 25 igen.
 
 
Samtidigt som regnet hällde ned så blåste det så hårt att jag blev rädd att något träd skulle falla.
 
 
Efter 5 minuters regn hade det redan skapat en så här stor vattenpöl.
 
 Här ser man trädtopparna och tvätten i blåsten  
 
Lugnet och värmen tillbaka, 21:00 hemma hos dottern.
 
 Bor i Västmanland och det var inte bara hos oss det det blixtade och dundrade
 
 
 
 
 

Kram till er som läser min blogg...

...antalet läsare har ökat och jag undrar så vem ni är, vore så kul att veta, är det vänner som via Facebook hittat min blogg? Är ni okända människor till mig som kikar in här? Jag är så tacksam för varje läsare    ..Jag började skriva bloggen som en sorts dagbok till mina barn som bodde 6 till 22 mil bort med bilder från deras föräldrars vardag på gården med alla djur och massor av bilder.
 
Ibland tar bara sinnet över och jag skriver vad jag tycker och tänker, "mellanmjölken" försvinner...Jag tror inte på något vis att jag kan påverka människors åsikter men ibland så uttrycker jag min och då handlar det oftast om medmänsklighet, något jag kämpat för i hela mitt liv.
 
Vore så kul om ni kommenterade med bara vän eller okänd 
 
Kram 
 
 Så många vänner här och okända vänner som lyft mig genom sina kommentarer sedan 2009 
 
 

ofattbart..

... Sätter in några bilder från vårt härliga väder, första bilden från lördagen 26 maj..Regnet som var utlovat här togs snabbt bort från prognosen. Det enda lilla regn vi haft i maj var när åskan gick den 11:e. Våra gräsmattor blir gulare och gulare i torkan, Eldningsförbud i hela länet, flera mindre skogsbränder har förekommit. Vattnigsförbud är också utfärdat på vissa orter.
 
Vi klarade oss från åska som utlovades förra lördagen 
 
Bild från 22:35 idag..fortfarande sjukt varmt ute..
 
 
 
 
Fick tips av en vän att frysa in något gott i vatten och sedan ge hundarna denna isklamp att slicka och gnaga på, det uppskattades av hundarna  Det svalkade hundarna och höll dem sysselsatta en stund i värmen.

Underbara maj månad

Hörde på radion för någon dag sedan att från den 5 maj har temperaturerna legat långt över det normala och så har det fortsatt. Igår "bangade" jag för första gången och gick in vid 14, gick knappt att andas ute i värmen.
 
Vad har vi att förvänta i juni, juli och augusti  Midsommarblomstren utslagna i två veckor och prästkragarna utslagna sedan flera dagar tillbaka  Ska bli intressant att se...varmaste maj sedan mätningarna börjades, spännande.
Tror nog att mina födelsedagsblommor i mitten av juli blir jag snuvad på, de ser ut att blomma rätt snart. Om vi kan slippa skogsbränder pga torkan så står jag lätt ut med värmen. Inne i huset har vi det svalt, jag köpte mörkläggningsgardiner för något år sedan, de stänger effektivt ut värmen och vi öppnar fönster i huset vartefter skuggan kommer. Har inte behövt använda några fläktar än då det är oftast ensiffrigt på natten
 
Idag frös jag in kattmat i vatten i matlådor, lovat 29 grader i morgon, såg en vän på FB som kylde sin hund på detta vis...Hundar får ofta klåda av att bada varje dag, så vi försöker undvika det, så kan de kylas ned och hållas sysselsatta med en stor isklamp med godis är det väl värt att försöka  
 
Växthusen stänger jag inte om nätterna sedan tre dagar tillbaka, då jag gärna, lätt sover till 10 så har värmen varit över 40 grader då jag vaknat och öppnat dem. Allt växer ändå så det knakar i värmen och en odlare sa att det blir godare grönsaker med skillnad på värme. Testar i år 
 
Lider med alla som måste jobba i värmen, med alla skolelever/vuxna som ska orka, tänka, prestera i skolan...en skola vet vi ju alla består av en massa fönster, säkert tänkt för ljus och rymd, just nu en ohygglig värme....
 
I morgon juni, vi får se vad denna månad bjuder på...
 
Midsommarblomster, bilden tagen den 22 maj..då hade de funnits på gården några dagar 
 
Talgoxen har valt att inreda sitt bo från en av våra hundars leksaker, den hade gått sönder och vi la leksaken på ett bord, sedan har vi sett hur fågeln hämtat mjukdelar från den.
 
Min kära make, travar vinteveden i oändlighet, först ute så den torkar..sedan inne i vedbodarna. Tycker det är vackert med vedtravarna 
 
Inez badar ...
 

RSS 2.0