I morgon november och snö utlovat...

Första delen av oktober hängde sommarvärmen med ett tag, sedan kom regnet och mörkret sakta krypande.
 
Igår och idag har jag tvättat alla fönster på nedervåningen, övervåningen får min kära make hjälpa mig med att tvätta utsidan på fönstren då jag är fruktansvärt höjdrädd ;)
 
Idag har jag även vinterstängt hästhagen och kollat att strömmen är ok, nu får hästen bara vara i paddocken och stallet om nätterna, vi har ju varg i trakterna och en ensam häst har inte en chans mot en flock. Vår skyldighet som ägare att stänga in hästen tryggt. 
 
Har kikat lite på gamla serier på TV på svt play,min favorit är fortfarande ”Hem till byn ” Pappa och jag såg de första när jag fortfarande bodde hemma som tonåring   ...så många minnen och tankar som kommer igen, den serien är outstanding och berättar precis hur det gick till när man ville utrota ”småbönder” Pappa älskade alla sina djur, och när det var dags för slakt försvann han från gården, han kunde inte se det han fött upp dö...ingen vanlig bonde var han skulle jag tro men jag älskade honom för det ♥
Första utklassningen av pappa som bonde var när mjölken skulle levereras varannan dag, han var tvungen att skaffa kylanläggning och vattnet stod på konstant för att hålla mjölken tillräckligt kyld, sedan var han tvungen att skaffa isolerande skydd så att mjölken inte blev för varm/ eller frös på mjölkpallen efter stora vägen...Jag fanns ofta med på flaket, då de stora mjölkflaskorna skulle på, vi hämtade även upp grannarnas mjölkflaskor efter vägen, som 10-11 åring hade man fått in tekniken hur man greppade dessa tunga kärl som vägde mellan 20-30 kg, man grep tag i handtagen och rullade på dem med en snits ;) Alla hade gårdsnummer på sina mjölkflaskor =)

Det som slog ut pappa som bonde med sina femton kor var när det skulle installeras mjölktankar och Arla vägrade att hämta mjölken från den avlägset belägna gården, de skyllde på plogning vintertid och allt möjligt...Men det jag aldrig kunde förstå var att pappa alltid var så hängiven RLF och Centern? Det var ju de som tog hans livsverk och det jobb han älskade ifrån honom.

 Minns när jag och min man som 20-åringar diskuterade politik med pappa, vi körde hö och som småbonde hade dessa små-åkrar blivit ”strängade”, pappa stod på lasset och vi lassade upp hö till honom, han tittade fortfarande på ”hem till byn” och gillade serien mycket, pappa tyckte allt var så bra och sant, kände så igen sig i hur han sakta blev överkörd som småbonde, när vi berättade för honom att Bengt Bratt var kommunist som skrivit denna serie ramlade han nästan ned från lasset...Kommunister var ju det farligaste som fanns (enligt mediavärlden och den tidens propaganda) SÅ döm aldrig andra, titta på budskapet, vilka politiska åsikter du än tillhör så finns det kloka människor överallt.

 

 

Lite bilder från oktober...

 !2 oktober, Inez känner på vattnet ;)
 
 Vackert och fridfullt, hundarnas favoritställe.
 
Skogspromenad en härligt solig dag den 28 oktober.
Bilderna tagna med Iphone.
 
 
Som jag berättade har jag tvättat alla fönster på nedervåningen, bytte gardiner och la de gamla på vardagsrumsbordet, när jag kikade in i rummet hade Sotis hittat ett nytt härligt sovställe ♥ Finns nog inte något i vårt hem som inte är fullt med katt eller hundhår, dock brukar gardinerna vara hårfria, inte dessa gardiner ;)
 
När jag tvättade fönster nummer två i vardagsrummet såg jag denna älskade syn ♥ Gamlingen vilar i hagen idag den 31 oktober . 
 
Höns är så mysiga och roliga, är så glad över mina juveler ♥ satt i 30 minuter i hönsgården när jag varit ut med matrester och fotade..
 
Min favorithöna Agda som följer mig överallt ♥ När hon ser att jag kommer springer hon till dörren och väntar in mig, känner ibland hur hon drar i jackan och pockar på uppmärksamhet =) sånt lönar sig, hon får ta för sig av det goda först ;)
 
 Vår ståtliga tupp, döpt till Tuppis av Mille =)
 
Goskatten Rambo ville in till matte i hönsgården, här ser han sig omkring om han kan hitta något ställe att smita in...
 
Vi har nät för rovfåglarna inte ska kunna ta hönsen, så han fick ge upp, tuppen följde hans förehavanden, han vakar nogsamt över sina hönor ♥
 
Belöningen från dem var dag är två -tre ägg, ägg-gulan är orange efter allt det gröna de äter ute och så är äggen fantastiskt goda ♥ Ska snart göra iordning ett rede så de kan ruva om de vill =)
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

Delar en artikel med er

 

Ingen tackar dig för att du jobbar dig sjuk

 

Debattören: Som tidigare utbränd är du bränd på arbetsmarknaden

 
Zandra Hedlund.Foto: Jonas Herjeby

Jag är utbränd.

Utmattningsdeprimerad. Sjukskriven för att jag inte klarade mer. Det brukar kallas att gå in i väggen. Jag skulle snarare jämföra det med att gå rakt utför ett stup. Jag såg aldrig någon vägg, jag kände ingen krasch, det tog aldrig stopp. Plötsligt tappade jag bara fotfästet.

Jag är utbränd, du kan bli det och vi måste prata om det

 

Ett halvår senare är jag fortfarande inte tillbaka. Bara tanken på att arbeta heltid ger mig fortfarande svindel.

Hela mitt liv har gått i ett rasande tempo. Jag är otroligt ambitiös, har gjort massor och jag har haft jättekul. Det är det som är problemet. När allting är roligt och känns viktigt så sätts förmågan att prioritera ur spel.

Hur länge går det att hålla maxtempo innan kroppen säger ifrån?

I jättemånga år. Jag minns inte tiden innan, men jag minns när jag slutade sova hela nätter. Det var för tre år sedan. Jag började sova mindre än fem timmar per natt, ofta ännu mindre.

Någonstans på vägen tappade jag koncentrationsförmågan. Slutade att titta på film och slutade att läsa böcker. Vid ett tillfälle fann jag mig själv stående mitt på Kungsgatan i Stockholm utan att veta hur jag kom dit eller hur jag skulle ta mig därifrån. Jag skyllde på sömnbristen.

Det som är svårast är att acceptera att jag kanske aldrig kommer att kunna klara ens hälften av vad jag har klarat tidigare. Jag som alltid har fixat allting.

Frågan ekar i huvudet. Vad blev det, Zandra? Alla obetalda övertidstimmar. Att leva dygnet runt med en ständig stressklump i bröstet? Var det värt det, Zandra?

Hade någon frågat för ett par år sedan hade jag tveklöst sagt ja. Nu är jag inte lika säker.

Jag ska berätta för dig hur det ligger till. Genom att arbeta, genom att vara duktig, förstör du dina chanser på arbetsmarknaden.

Det är fakta. Låt mig förklara.

Ingen anställer dig som har varit utbränd och har hög sjukfrånvaro. Förmåga att ha många bollar i luften, stor stresstålighet och att klara av ett högt tempo är klyschartade egenskaper som eftersöks i platsannonserna. Stresskänslighet, behov av tydliga instruktioner och en inrutad vardag eftersöks betydligt mer sällan.

De flesta utbrända och före detta utbrända är helt enkelt tvingade att stanna kvar på den arbetsplats som drev dem mot stupet från början. Det tror jag är en del av orsaken till att sjukskrivningar drar ut på tiden och att återfall är vanligt.

Även med all stresshanteringshjälp i världen är det svårt att inte falla ner för stupet igen när du kommer tillbaka och allting fortfarande fungerar på samma sätt som gjorde dig sjuk.

 

När du arbetar för mycket förstör du för alla andra på din arbetsplats genom att driva upp tempot, vilket i sin tur minskar möjligheten till utökade tjänster. Blir du sedan utbränd och sjukskriven har du även effektivt lyckats förstöra din fritid, ditt privatliv och ditt allmänna välmående.

För att inte tala om dina karriärmöjligheter de närmsta åren.

Grattis! Bra jobbat. Tänk på det här nästa gång du sitter kvar sent en fredagskväll.

Vid årsskiftet började jag jobba igen, på deltid. Tillbaka på arbetsplatsen där ingenting har förändrats. Men jag har lärt mig att jag är utbytbar.

Jag ska sluta försöka så mycket. Sluta göra för mycket.

Jag ska fokusera på att bli den där medarbetaren som alltid går hem i tid och lämnar saker halvfärdiga på skrivbordet. Som aldrig klockar en obetald övertidstimme och som säger nej till extrauppgifter när schemat är fullt. Ni vet en sådan där medarbetare ni stör ihjäl er på, för att ni tycker att hen inte gör sitt jobb.

Det är precis det hen gör – SITT jobb.

Inte ditt, inte någon annans.

Om fler håller sig till sina arbetsuppgifter och lär sig att säga nej, så kommer det småningom att leda till fler tjänster och färre behöver jobba ihjäl sig.

Det är en sådan medarbetare jag vill vara.

 

 

Zandra Hedlund

Texten har publicerats i en längre version av tidningen Naturvetare.

 

FAKTA

DEBATTÖREN

Zandra Hedlund, 31, legitimerad dietist, Stockholm.

 

DEBATTEN

I dag är psykisk ohälsa den vanligaste orsaken till att människor sjukskrivs i Sverige. I en majoritet av dessa fall ligger ”reaktion på svår stress” och depressioner bakom. En av människorna bakom statistiken är dagens debattör.

 

 
 

RSS 2.0