Husbesiktning och en bil som inte...

...startade...Kul 😞.
 
Vart femte år skickar Anticimex ut någon för att besikta vårt hus på uppdrag av vårt försäkringsbolag (Folksam). En bra grej tycker jag, vi får se om det finns några större problem att åtgärda i huset, de fuktmäter duschrum t.ex.. Återigen var huset helt OK, vi fick återigen ett påpekande att vi inte har ett skydd under diskmaskinen som visar om den läcker lite eller mycket...Nu ska det åtgärdas!
 
Vi har inte heller något inbrottslarm, närmsta lilla polisstation finns 2 mil bort och där finns några få poliser, har de åkt på en trafikolycka är det kört med hjälp. Närmsta största polisstation ligger 6 mil enkel resa bort, minst 45 min resetid. Gissar våra schäfrar är vårt bästa "inbrottslarm". Larm har nog ingen större betydelse för oss på landsbygden, där klumpas vi nog in i säkerhetstänket av försäkringsbolagen med samma kriterier som i villaområden i tätorter, allt för att få billigare försäkringar.
 
Men jag tar inget för givet, ska ringa Folksam imorgon och höra hur ett larm kan hjälpa oss och den inställelsetid av hjälp och av vilka vi kan förvänta oss kommer vid inbrott. Brandkår finns i samhället så där finns snabb inställelsetid.
 
Anticimexbesiktningskillen var mycket imponerad av Bosses storlek... Bild på Bosse från idag efter bus i solskenet och snön (bilden tagen med mob)
 
Efter besiktningen stod handling på schemat, saknades en del basvaror hemma... Bilen lät trög...trögare... Vi gissar batteriet är slut, vi försökte påminna oss om när vi bytte batteri sist men kom inte ihåg när det var, enda minnet vi har av batteribyte är för ca 10 år sedan så då är det nog på tiden med ett byte.
En kompis kom och skjutsade till affären 👍
 
-17,4 här på kvällen, bistert när vi nattpinkade hundarna, knarrade under fötterna.... Men katterna vet hur de ska "gona" in sig i värmen ❤️
 
❤️❤️❤️❤️Gustav, busen och livsnjutaren ❤️❤️❤️❤️ Han biter på allt, sladdar, hörlurar, mina tår och mina foppatofflor... Nu blir det hårdbevakning...
 
 
 Undrar hur länge Gustav gnagt på den...Har hittat denna toffel liggandes mitt på hallgolvet var dag, fotat in den under skohyllan...I lördags såg jag hur söndertrasad den var och de små tandmärkena...
 
Klockan 22 ikväll, mina älskade katter sover gott på vart sitt fårskinn ❤️❤️ Hundarna sover gott på varsin dubbelvikt madrass ❤️❤️
 
 
 
 

Blir så förbannad..

 Inser att våra politiker bara bryr sig om de större städerna när det gäller en säker miljö, skydd och beredskap för att rädda folk i nöd och kris.

Politikerna säger att de har förbättrat insatserna vid brandskydd gällande skogsbränder sedan 2014... Men det är fortfarande vårt brandförsvar med alla brister i bemanning, kommunikation och material och alla privatinsatser som gjort att inte halva Sverige brann upp, dom är hjältarna ...Inte våra storstadspolitiker, som skiter i Sverige norr om Stockholm. Politikerna skor sig på kämpande brandmän och privata insatser som kämpade dag och natt utan sömn för att inte hembygden skulle brinna ned.

 

Nu ska politikerna ta nya lärdomar från branden 2018, jag tror inte på det, de skyller väl på regeringsskifte (eller att vi varit utan regering i många månader) Inga politiker tar ansvar och är trovärdiga längre, skyller på varandra om felen som vi på landet får betala för. Alla skyller på att sommaren var rekordvarm och torr, det fanns ingen planering för det, finns det planering för nästa sommar om den blir lika varm och torr också?  Vad det gäller evakuering av folk så tror jag inte en ENDA kommun i Sverige har en planering för det då man inte ens kan tänka sig in i stora bränder ännu fast det hänt.... Om det blir krig när/hur varnar de folket då?

 

Som hos oss i Västmanland hann det brinna i enorma områden innan brandflygplanen från Italien och Frankrike anlände, hur tacksamma har inte vi svenskar varit för den hjälpen Följt hur bränderna kvävs så fort med deras hjälp..
Vi kan inte i Sverige ha brandflygplan ståendes på marken då de kostar för mycket hävdar Morgan Johansson (S) Jag bara undrar varför Italienarna och Fransmännen kan ha det? Vad baserar de sina beslut på? Vill de möjligtvis ha sina naturresurser kvar och en levande landsbygd? När ska Sveriges politiker titta på vad som behövs för att trygga hela Sverige?

 

Om vi hade egna brandflyg så skulle inte bränderna hunnit sprida sig som de gjorde 2014 och 2018, men vad har en liten bonde/skogsbonde för värde i Västmanland, Jämtland, Norrland, Värmland, Dalarna och i Gävle i jämförelse för samhället mot kostymnissarna på Sturegatan eller regeringskvarteret i Stockholm.

Kika på dokumentären här 

Bilden lånad här
 
 
 
 

Har läst  tre böcker till men bara valt att dela denna Isfiskaren av Anna Ihren Insåg att jag redan läst en bok tidigare hon skrivit om forskningsfartyget där det händer mycket udda händelser och mord,

tjaa... kanske läsvärd men jag tänker vänta ett tag med att läsa nästa bok, för lika varandra för mitt tycke....

 

 

Bild och recension lånad från Bokus
 
 
När forskningsfartyget Idun anlöper Smögens hamn en tidig vintermorgon hittas forskningschefen Kaj Malmberg mördad i sin hytt. För universitets rektor Regina Löfdahl är skandalen ett faktum eftersom Kaj Malmberg samma kväll ska dela ut forskarelitens främsta pris inom marin forskning på Smögens havsbad. Dennis Wilhelmson och Sandra Haraldsson dras in i en mordutredning som sätter både deras samarbete men också viktiga relationer över rikets gränser på spel. Finns den som ligger bakom dådet på Smögen eller kvar ombord på Idun som trots protester ges tillstånd att fullborda sin expedition längs norska kusten upp till Svalbard. Kan en händelse under andra världskrigets isvintrar ha betydelse för fallet? Isfiskaren är den spännande fortsättningen i serien 'Morden på Smögen', och uppföljare till Strandsittaren.
 

Kalla januaridagar...

...med -12 på nätterna, igår snöade det hela dagen. Vi var barnvakt till Mille och hämtade honom på skolan. Till middagen beräknade jag och kära maken hans insulindos för första gången, skickade resultatet vi beräknat till dottern och hon sa att vi räknat rätt 👍😊 Nu känns det tryggare och vi kan båda beräkna.
 
Idag strålande sol, hönsen fortsätter leverera ägg i kylan, igår 8 ägg och idag 6 ägg. 
 
 Vackra "ljusblåa" dagar när vintern är som vackrast ❤️
 
 Eftermiddagssol i grenverket från björkarna ❤️
 
Började på en superspännande bok igårkväll, så fruktansvärt otäck psykologisk thriller 😱 Kunde bara inte sluta lyssna, jag måste veta vad som händer...Så VIDRIG emellanåt, skulle vilja skriva så mycket om vad jag känner och tänker. Kan ju inte göra det...ni måste ju få läsa den med samma spänning som jag gjorde. Bakom stängda dörrar av B. A. Paris
 
 Bild och recension lånad från Bokus
 
Det perfekta äktenskapet? Eller den perfekta lögnen? Alla känner ett par som Jack och Grace. Han är snygg och förmögen, hon är charmig och elegant. Han är en hängiven advokat som aldrig har förlorat ett mål, hon sköter hemmet och maten till fulländning och avgudar sin handikappade lillasyster. Fast de är nygifta verkar de ha allt. Man kanske inte vill tycka om dem, men man gör det. Man blir ohjälpligt charmad av deras otvungna, bekväma hem och av deras trevliga middagar. Man skulle vilja lära känna Grace bättre. Men det är svårt, för man upptäcker att hon och Jack är oskiljaktiga. Vissa skulle kalla det för riktig kärlek. Andra undrar kanske varför Grace aldrig svarar i telefon. Eller varför hon aldrig kan komma och ta en kopp kaffe, fast hon inte jobbar. Hur hon kan laga sådan enastående mat och ändå vara så slank. Eller varför hon aldrig verkar ha någonting med sig när hon går ut ur huset, inte ens en penna. Eller varför det sitter skyddande ståljalusier för alla fönster på bottenvåningen. Vissa skulle kanske undra vad som egentligen pågår när middagen är över och ytterdörren har stängts. Det här är en av de bästa och mest skrämmande psykologiska thrillers jag någonsin har läst. San Francisco Book Review Jag behövde bara en eftermiddag för att läsa ut boken, och i slutet bultade hjärtat hårt. Om man gillar snabba, hektiska historier kommer man att älska den här. The Sun Om ni tyckte om Kvinnan på tåget, så läs Bakom stängda dörrar. Elle Den här boken är 2016 års svar på Gone Girl. Nog sagt. Women s Health UK Behind Closed Doors är både oroande och beroendeframkallande, och jag sträckläste för att få veta hur det skulle gå för Grace. En isande thriller som man inte kan sluta läsa. Mary Kubica, författare till The Good Girl Ett fängslande familjedrama den känsla av trovärdighet och skräck som genomsyrar hela Behind Closed Doors sviktar aldrig. The Washington Post B. A. Paris använder klichén om att man inte vet vad som händer bakom stängda dörrar till en mardröm För varje kapitel stegras spänningen, och allt mer står på spel för Grace i det helvete som hennes perfekta äktenskap med Jack har blivit. Huffington Post Det nygifta paret Grace och Jack Angel verkar leva ett perfekt liv i den engelska författaren Paris debutroman, men skenet kan bedra Graces skräck är smittande, och faran som väntar Millie skapar en tickande klocka som driver denna klaustrofobiska katt-och-råttalek till dess kusliga, tillfredsställande slut. Publishers Weekly Bästsäljande författaren B. A. Paris växte upp i England men har bott i Frankrike i största delen av sitt liv. Behind Closed Doors är hennes debutroman, och den har sålt i över 1 miljon exemplar.
 
 

Kallt... -15,8 just nu vid 23...

...men en härlig fullmåne lyser upp vår kväll, vackert och så magiskt ❤️ På eftermiddagssvängen med hundarna fick vi vända halvvägs, jag frös om knän, fingrar och  baken (måste nog ha långkalsonger på mig) Kära maken har plogat en runda runt våra åkrar där vi tänkt ta em.svängarna med våra hundar då snön nu är ca 3 dm djup. (mitt önskemål), med 158 stolta cm över havet, så är inte benen så långa) Att pulsa runt i skogen i snön lockar inte...
 
7 ägg idag, vattnet hade inte frusit i hönshuset trots kölden 👍 När vi återigen fick våra nya höns för drygt två år sedan satte vi upp nya och tjocka väggar, man såg tidigare ut genom timret där råttorna ätit upp all isolering, vår ladugård är över 110 år gammal. Rävar och mårdar har decimerat våra höns tidigare, från 20 hönor till 5 på en dag... Nu har jag gjort allt i min (vår) förmåga att säkra mina kära hönor och tupp....
 
Katten Gustav var med på vår sväng, helt galen for han runt i snön där han nästan försvinner 😁 Såg idag att han återigen lekt i min fina juldekoration, dekorationssnön låg överallt på vardagsrumsbordet...
 
Att ha en ung livlig katt i huset gör att man skrattar glatt ibland och träter emellanåt, ska visa er tapeterna han har förstört senare ❤️ 😡
 
 
 
 Gustav är oftast ute om natten, gissar han jagar möss på logen. På morgonen kommer han in, kryper nära mig i sängen, så varmt och mysigt ❤️ älskar värmen när katterna kryper ned hos mig i sängen ❤️ Såg här inte Gustav där jag låg, tryckte bara av mobilkameran 👍
 
 Vardagsrumsbordet består oftast av en skrynklig duk, där Gustav anfallit fina Rambo efter att ha stökat om i mattes juldekorationer...
 
Har läst/lyssnat på en bok som heter "I skymnigen sjunger koltrasten"
Njaaa... har jag börjat med en bok så slutför jag dem oftast...För mig ingen favorit, tre ensamma människor som bor i samma trappuppgång i ett hyrershus som finner en gemenskap och varandra, Otto och Elias har redan funnit varandra och äter ihop minst en gång i veckan...
 
 
Änkemannen Otto, den nyinflyttade Elisabeth och den unga serietecknaren Elias bor i samma trappuppgång på Söder i Stockholm. De har alla hamnat i en återvändsgränd i livet och lever ensamma i sina lägenheter. 

En dag hamnar en bokförsändelse som egentligen skulle till Elisabeth hos Elias. Han knackar på hos henne flera gånger för att lämna boken, men konstigt nog öppnar hon inte. Elisabeth flyter in i Elias serier och blir till en figur som han kallar Koltrasten. När de två till slut träffas lånar Elisabeth ut en roman till Elias som han mödosamt läser trots att han är dyslektiker. Otto i våningen ovanför har också ägnat hela sitt liv åt böcker och delar även han gärna med sig av sin passion. 

Långsamt och med böckernas hjälp kommer grannarna varandra inpå livet och stegvis vecklar deras personliga levnadsöden ut sig över sidorna. I skymningen sjunger koltrasten är en stark berättelse som stannar kvar länge hos läsaren.
Lyssnar just nu på en bok som verkar mycket läsvärd  "Skrik tyst så inte grannarna hör" av Karin Alfresson. Jag har precis börjat med boken, med den svenska 60 åriga mannen som blir mer och mer kontrollerande över sin yngre fru ..... Siame som får änkan Loveness att flytta hem med sina barn till sig, hon är även gravid med hans barn.. 

Härliga älskade Gustav....

....Min UNDERBARA katt... denna katt har verkligen fångat mattes hjärta ❤️ har ALDRIG haft en katt som är så busig och hittar på så mycket med galenskaper 🤪Jag körde sök med hundarna i det fina vädret idag, vi blev "skenanfallna" minst 10 gånger av den lilla busen 😁
 
Gustav har intagit min fåtölj, lite sur över att jag väckte honom med mitt fotande när han sov så gott  
 
Inez är alltid outstanding i lydnad, sök och leta, hennes glädje var enorm när vi gick ut ensamma för att arbeta tillsammans ❤️ 
 
Metodiskt går hon fram... INGET kan störa henne när hon "letar" 100 rådjur eller andra hundar...finns inte i hennes värld, hon har en uppgift och den slutför hon...
 
Så blev det Bosses tur, en grymt stor schäfer som bara tagit sin uppgift som vakthund på gården på allvar, våra pass med leta har alltid fallit pladask... Har tyvärr inte jobbat med hans dressyr mer än "då och ibland" inte haft orken.... Idag slog han mig med häpnad, låg plats, väntade på kommando ❤️👍 Sökte systematiskt, överlycklig var jag 😁 
 
Ikväll när jag gick ut med hundarna for Bosse inte som en furie mot hagen för att jaga bort räven och andra inkräktare...Han och Inez snusade lugnt på gården, pinkade en skvätt..Så kom han på kvällsmönstret, for iväg och skällde... Ropade och han avbröt direkt, så många kramar och beröm.. Ska fortsätta med lydnaden, hundarna älskar ju att göra rätt, arbeta och få beröm... En trött matte vaknade till igen 👍 Jag känner att jag är på G  😁 
 
 Inez och Bosse brottas, här ser man storleksskillnaden och Inez är ingen liten schäfertik.
 
 
Bosse jagar såpbubblor, vårt stängsel runt gården är ett getstängsel på 110 cm...
 
Har precis läst boken av Annika Taeslers självbiografi om när hon blev avkastad av en häst i Strömsholm och blev förlamad från huvudet och nedåt...Som hästmänniska tar man boken till sig...vilken tur jag haft som efter alla "dråsar" i backen efter hoppträning, skogsturer och ändå kunnat kravlat mig upp och vi kört vidare igen.. Alla nya hästar man köpt och satt sig upp på utan att egentligen veta hur säkra de var...Livet är ett lotteri, när du sätter dig i bilen till jobbet kan du drabbas av olyckan, när du går ut från huset på allt som förvandlats till is eller sätter dig på den ystra hästen, vi kan inte säkra oss någonsin för ödet.... En superbra bok, med en så rå självinsikt och naket berättande om självföraktet till en början för den främmande kroppen hon lever i. Efter ca. ett år vänder det, LÄS  ❤️
 
 
Att finna lycka när mardrömmen blivit verklighet 24 år gammal bestämmer sig Annika för att byta akademikerkarriären mot att bli dressyrryttare i ett av Sveriges främsta elitstall. Ridningen är hennes liv och hennes stora kärlek. Fram till den dag hon faller av favorithästen. När Annika återfår medvetandet efter ett par veckor är hon helkroppsförlamad, utan egen förmåga att andas och utan att kunna tala. ÄNDA IN I MÄRGEN är den sanna berättelsen om att drabbas av det som många betraktar som sin allra värsta mardröm, om kampen för att förlika sig med ödet och om att ta makten över en kropp som helt slutat lyda: om att kunna gifta sig och skaffa barn.Det är en unik redogörelse från gränslandet mellan liv och död, och samtidigt en fängslande, hoppingivande och bitvis makabert rolig berättelse om livets outgrundlighet och den oväntade lyckan.ANNIKA TAESLER är verksam som journalist och föreläsare. Hon är ständigt aktuell i media i samband med frågor som rörelsehindrade. Ända in i märgen är hennes självbiografi.

Snöat hela dagen...

...och det blev aldrig ljust. 1 dm snö har vi fått under dagen, just nu vid 21 har det slutat snöa. I natt hade vi -14,4 grader, kallaste natten detta år för oss. Min morgon med djuren, hönsen fick stanna inne i hönshuset då det var -12 när jag gick ut annars fryser vattnet direkt, 7 ägg i kylan 👍 Jag såg något kul i morse, rådjuren hade hoppat över vårt stängsel och grävt fram bete, små "pärlor" hade de lämnat efter sig.
 
Lampan på ladugården lyste hela dagen, den styrs av sensorer som sätter på den automatiskt när det blir för mörkt.
 
Syns att vi börjar närma oss 1 dm i snömängd sedan vi senast plogade.
 
Nu har jag också bytt från julgardiner, det enda som påminner om julen är den stora kartongen i hallen som det står "prydnadstomtar" på och ytterdörrsprydnaden som jag tog in på em för att allt ska åka upp på vinden.. Lilla Gustav tyckte han kunde sova lite fint där bland alla röda kulor 💕
 
Fin inramning av röd katt 💕
 
Min lilla sötnos 💕
 
Blir så tomt efter alla adventsljustakar som lyst upp vinterkvällarna, tänder smålamporna, denna lampa är ett arv efter mamma ❤️
 
Så även denna lampa ❤️
 
 

Idag bytte vi bank..

Vi hade tidigare Swedbank, de lade ned kontoret för några år sedan i vårt samhälle 😞 sedan flyttade de kontoret 2 mil bort till närmsta stad, det fick finnas kvar något år, sedan lades även det kontoret ned.... Nu finns närmaste kontor 12 mil tur och retur bort från oss 😡 Vi lämnade inte Swedbank, de lämnade oss. För en vecka sedan slutade vår säkerhetsdosa för säker inloggning fungera..Sa till kära maken,  har batteri i reserv.
 
Kära maken skruvade bort locket, då visade det sig att batteriet var fastlödt i dosan 😡 Ringde Swedbank, 60:onde plats i kö 😡 Med dagens telefoner med högtalare så kan man ju fixa med annat medan man väntar...men över 40 minuter i väntetid är inte ok..
 
När jag väl kom fram sa mannen jag pratade med att ni får komma hit och få en ny dosa....Finns inte på världskartan sa jag, ni får skicka en dosa rekommenderat och att mannen får hämta ut den med legitimation. Vi gör inte så sa mannen i luren, vi tänker på er säkerhet..Det gör NI inte svarade jag då vi hade värsta snöovädret, med klass 2 varning och trafikolyckorna duggade in tätt på radion.
Jag sa som det var vi kommer att byta bank! Mannen på Swedbank tyckte jag skulle vända mig till kundtjänst med mitt klagomål och kopplade mig dit, plats 56, saken var klar, byter bank! Tänkte inte sitta i en telefonkö till.
 
Ringde Handelsbanken, de svarade på 2 sekunder, de finns även med kontor i vårt samhälle. Klappat och klart 👍😊 Vi besökte vår nya bank idag, 2 km från oss 👍 Det är service.  
 
 

Sov gott fina Agnes ❤️

När jag själv var diagnostiserad cancer  i augusti så fick jag syn på en blogg som handlade om en 23- årig flicka som hade en obotlig cancer, en så tuff och levnadsglad tjej som inte lät sjukdomen påverka varken hennes lust att leva ett så normalt liv som möjligt med sin kära familj, kära sambo och alla sina kära vänner.. Hon skrev naket och ärligt om sin sjukdom.. Såg idag att hon gått bort 😢 För mig den bloggen  som var mest värd att läsa...
 
Finaste Agnes, så fattig vår värld blir utan din visdom och din livsglädje som du hela tiden delade med oss läsare, vila i frid ❤️
 
Jag hoppas hennes blogg får finnas kvar då den kan ge styrka till alla som drabbas av denna hemska sjukdom, Agnes visade på det viktigaste, att man ska leva in i det sista ❤️
 
Har en länk bland mina länkar till hennes blogg...😢
 
Agnes berättar om sin sjukdom för Expressen
 
 

Idag började jag...

..,.med bortstädning av julen. Det tar lika många dagar att plocka bort det som det tog att plocka fram allt 😉 Snöfall så gott som hela dagen.
 
Maten idag blev resterna av gårdagens köttsoppa, så himla gott 👍😊 Vi äter mycket  soppor på vintern.
 
 
Läste klart "Pärlfarmen" av Liza Marklund.. Mitt omdöme är njaaa... för mycket av deras språk och mat för min smak beskrevs hela tiden i början av boken. Den tog sig dock senare hälften av boken. Väldigt olik hennes tidigare böcker.
 
Bild och recension lånad från Bokus
 
"Andlöst skickligt gestaltat." Dagens Nyheter

"Ett dramatiskt äventyr ... Berättelsen har driv och spänning. Pärlfarmen är en intressant roman om världsekonomi, makt och pengar." Kulturnytt, Sveriges Radio

Det är tidigt 1990-tal. Unga Kiona lever med sina syskon och föräldrar på Manihiki i södra Stilla havet, en av världens mest isolerade atoller. Hon arbetar på familjens pärlfarm: fridyker, kontrollerar ostron och skördar svarta pärlor.

En morgon fastnar en stor segelbåt på revet. På däck ligger en svårt skadad man. Han är svensk och heter Erik.

Så börjar en hisnande historia som sträcker sig över ett halvt årtionde och fyra världsdelar. Den ställer frågor om människors sökande efter mening och sammanhang, priset för världsekonomin, och vad vi egentligen är beredda att göra för dem vi älskar. 

Pärlfarmen är en storslagen berättelse om kärlek och pengar, våld och ensamhet, bildning och tro.

"Storslagen böljande roman om kärlek, skuld och längtan som rör sig över kontinenterna ... Thriller och kärlekshistoria som, om det finns någon rättvisa, borde bli internationell bestseller ... Över 500 sidor som inte går att lägga ifrån sig och tar slut alldeles för fort." Tara

Mitt inlägg idag...

...är en helt UNDERBAR beskrivelse av en man som ger en motsatt beskrivning till den ytlighet vi oftast ser på instagram och facebook om det dagliga livet med hästar och andra djur, olika outfits och stylade bilder som vi som bor på landet och har många djur varken hinner eller orkar med.
 
Jag själv delar bara min verkliga vardag här på bloggen, de som läser min blogg vet vad som händer i vardagen, facebook får små "obetydliga snuttar" av min värld.
 
Som hästägare i hela mitt liv med egen gård så vet jag precis vad han talar om, mina outfits på morgonen innan jobbet och släppa ut och mata hästar, får, hundar och höns var på vintern röda termobyxor, morgonrock och vinterjacka på den, orkade inte byta om så många ggr, att ta bilder fanns inte på världskartan, sov så länge jag kunde och hade beräknat tiden noga för djuren och att hinna i tid till jobbet. I 28 år så var jag hem var lunchrast, hundarna gjorde sitt medan jag fodrade hästar och får..När jag hade utbildningsdagar eller var borta av andra skäl så tog kära maken semester eller kompledigt, livet med djur är inte glamoröst utan fyllt med massor av jobb och en stor kärlek till djuren, vi valde detta liv tillsammans och har inte för en dag ÅNGRAT det!
 
Nu ska ni få läsa det BÄSTA  jag läst på länge : 
 
Läs hans bildtexter 😁 Helt outstanding 😁👍 Det bästa jag läst på mycket länge 😁 När jag läste dag 5 skrattade jag så sminket rann bort 😂🤣😅
 
 Dysse och Marre i stallet
 
Dottern tävlar sin shettis Lisa
 
Lokie
 
Dysse och Zingo.

Dagen tillbringades i .....

.....storstaden, kompisen L.... hade två inbokade sjukhustider och jag och en annan av våra kompisar följde med som "sällskapsdamer". Första tiden var röntgen 09:30, jag och den andra väninnan M.. tog en fika i cafeterian. När röntgen var klar bar det av till IKEA, jag skulle ha 5 hyllådor och 3 fårskinn, vill ha 2 fårskinn i skinnsoffan på vintern då jag tycker det är kallt att sätta sig i den, ett fårskinn till fotpallen där katterna sover, det skinn vi redan har får maken använda till sätet på fyrhjulingen när han ska ploga.
 
Gustav "trynade" in sig direkt och sov 😻❤️
 
Efter Ikea blev det god mat, massor av snack och skratt. Vi åkte till sjukhuset igen, en fika innan det var dags för L..s nästa besök på ortopeden 14:30. Strax efter 17 var vi hemma igen, så kul vi haft och vi bestämde att vi gör om det utan sjukhusbesök, bara träffas, snacka, glädjas åt varandras sällskap och äta gott 👍
 
 En magiskt vacker morgon i morse ❤️
 
 

Solen sken...

...och -4 i morse, resten av dagen låg temperaturen på -1, en härlig dag.
 
 
 
Det snöade hela dagen igår, så allt är prytt med snö nu.
 
Husse slår ned snö från hönsgårdstaket, självklart är hundarna med.
 
 
 
Solen sken hela dagen från en klarblå himmel.
 
Solnedgången idag.
 
Idag var det första skoldagen på vårterminen för Mille, dottern var med och berättade att Mille låg väldigt lågt den sista lektionen, han fick druvsocker två gånger. Skolmaten hade han nästintill bara petat i, lekte och hade skoj på lunchrasten och efter det idrott, de spelade spökboll och där rör man sig mycket. Jag hoppas innerligt att jag får boken "Hjälpredan" i morgon, vi behöver tips och råd runt barn med diabetes i skolan.

För mycket av det goda...

....våra höns värper 9-13 ägg var dag, toppen  👍 men vi hinner inte ge bort äggen till vänner i den takt de värper. Varken vi eller vänner förbrukar den takten av ägg i vardagen, trots att flera av mina vänner gärna bakar. En vän förbarmade sig över 40 ägg idag och skulle ge till sina vänner.. Vi har två 12-pack i källaren som skatorna och räven får.. Troligtvis är det inget fel på dem men de har stått över en månad i källaren. 
 
Googlade fram detta på svenska ägg.se
"Förvaringstemperaturen har störst inverkan på äggets hållbarhet. Ägg som förvaras i kylskåp, med den spetsiga sidan nedåt, håller sig färska i minst 2 månader."
 
Vårt skafferi är kallare än kylskåpet och matkällaren ligger på ungefär samma temperatur som ett kylskåp på vintern (ibland kallare)
 
Vårt äggförråd ikväll 😱 Imorgon kommer flera 😁
 
 Så goda 👍 En av mina kompisar säger att det går inte att jämföra våra ägg med affärens, så mycket bättre kvalite. Hon sparar också matrester till våra höns och förser dem med godsaker med jämna mellanrum ❤️
 
 Vill inte börja sälja ägg, för ibland värper de sämre och då är det så tråkigt att säga ifrån till folk 😞 Känns bättre att ge bort dem.
 
 

Idag....

....Skrevs Mille ut från sjukhuset. Skolan fick information från sjukhuset i morse. Dottern blev kontaktad av skolsköterskan tidigare idag och hon berättade om planerna skolan har, planen är att undervisande lärare och hjälpen som tidigare finns i klassen ska åka på en utbilning redan på torsdag för att de ska kunna hjälpa Mille på bästa sätt ❤️👍
 
Dottern kommer att vara med Mille första skolveckan som en extra trygghet, hon kommer även att jobba lite men hela tiden finnas som backup... Mille tar redan ett stort ansvar för sin diabetes och som jag skrev tidigare tar han sprutan själv, vet vad han ska för värden, men som 9-åring är han för liten för att klara av att räkna ut kolhydraterna själv och sedan dela med 13 och beräkna insulin, där behöver han vuxenhjälp.
 
Väntar så på böckerna jag beställt, den boken diabetessköterskan idag tipsade dottern om och undrade om hon ville beställa visste dottern att jag redan beställt  👍 Böckerna får vandra mellan våra hushåll så vi alltid kan ta del av den kunskap vi behöver lära oss och om vad som oroar oss för tillfället.
 
Tipsar om boken här som jag själv blev tipsad om i barndiabetesgruppen på facebook ❤️
 
 Bilden och recension lånad från Bokus 
 
Hjälpredan en hjälp för föräldrar, anhöriga och vänner till barn med typ 1-diabetes. Fylld med matglädje, råd och tips. Allt för en enklare vardag. 

Den här boken är skriven ur ett föräldraperspektiv. Här får man lära sig vad diabetes typ 1 är och hur den behandlas. 

Du får ca 90 recept på mycket god, lättlagad och bra mat. Alla recept är kolhydratberäknade. Du lär dig också att själv räkna kolhydrater. 

Hjälpredan är fylld med råd och tips om vad du bör veta när det gäller idrott, aktiviteter, kalas och fest. Du får även tips för skolan, inför resor och vad du bör tänka på när ett barn med typ 1 ska sova över hos kompisar. Du får veta vad du ska göra vid akuta situationer och mycket, mycket mer. Allt med ett syfte att göra vardagen enklare. Du möter underbara barn och unga och fantastiska föräldrar som berättar vad de lärt sig och hur de hjälper barnen.

Vår minijulafton....

....hade dottern, Mille och jag planerat för idag och så blev det 🎄 
Jag hade ju gjort köttbullar på 1 kg köttfärs tidigare då Mille inte gillade sjukhusmaten och åt knappt något, dottern började göra matlådor så han åt ordentligt, ville skicka med mina köttbullar som han älskar... Men det blev NEJ! De skulle han äta hemma hos mig, när vi firade jul.... 
 
Blev en ny omgång köttbullar idag då de jag gjorde förut ligger portionsförpackade i frysen inför framtida barnvakter då dottern jobbar ❤️
 
De kom vid 13 med en IKEA-kasse full med paket, Mille la ut dem fint under granen.
 
Efter maten blev det en DVD med Disney filmer och lite godis....
 
Familj och hundar och katter myser i lugnet  med film efter maten ❤️
 
En glad Mille fick just de julklappar han önskat sig ❤️
 
Då har jag bara en ORO kvar, hur ska skolan stötta Mille? Vet att sjukhuset kontaktar skolan imorgon då personalen är tillbaka från jullovet...
 
Fortsättning följer här på bloggen.
 
 
 
 

Friden och ordningen återställd...

....i hönshuset, gammeltuppen "Tuppis" som suttit i en vecka och gömt sig på pinnarna i hönshuset, gömde  sig ute i kylan/kanske för att dö för tre dagar sedan, för att han blev jagad av en yngre förmåga / sin egen son...Då tog jag beslutet när jag hade ett bra val att låta ungtuppen flytta, hade haft en förfrågan tidigare om jag hade en tupp.
 
När jag matade hönsen med hushållsrester  idag  på  em så var "gammeltuppen" återigen ute i hönsgården och skrockade och berättade för alla sina hönsdamer att här bjöds det på extra godis...
 
När jag nattade hönsen på kvällen satt Tuppis på samms plats där han suttit från dag ett hos oss med några hönor runt sig ❤️ 
 
Nattning av hönsen, hönan på golvet är alltid densamma, får släcka först och stänga till hönsgården, sedan får  jag lysa henne med ficklampan upp till pinnen, samma höna varje kväll...Gladast är jag ändå över att tuppen återigen är herre över hönshuset....
 
 

En glädjens dag idag....

.....Men jag börjar med gårdagen. På eftermiddagen brummade en bil in på gården, det var killen som skulle hämta ungtuppen. Tacksamma var vi för det, Vi hade stängt in "gammeltuppen" i en stor bur för att hans hack i kammen ska få läka och för att han ska våga dricka och äta sig mätt, hur det nu var så hade han tagit sig ut och låg och tröck i hönsgården 😞 Hämtningen av ungtuppen gick galant, killen tyckte han var fin och strök vänligt på honom och ungtuppen var lugn, ska höra efter imorgon hur det gått, han har en liten silkestupp som är nog så arg på andra tuppar, kanske får min karska ungtupp falla tillbaka i hierarkin igen.  
 
Tidningarna skrev ju om stormen Alfrida som närmade sig, färjor, tåg och flyg ställdes in för att garantera säkra resor för resenärerna. Vi hörde på kvällen att det blåste, så även vid 22 när jag nattpinkade hundarna. Vid 21 slocknade strömmen men kom tillbaka efter någon minut, men efter 5 minuter slocknade allt igen, ringde Vattenfalls felanmälan, de trodde de skulle löst problemet vid 23:30.
 
Experimenterade med olika saker i ficklampsljuset 😉 En kvarglömd kaffemugg på bordet...
 
La mig strax efter 22 igår då strömmen var borta och allt var svart, sov gott till 1 då vaknade jag av att det smällde och brakade i blåsten. Inez var mycket orolig och hoppade upp på mig och och kära maken  massor av gånger fram till 6 🙁 Blixtnedslagen i somras har gjort henne skraj för ovana ljud ute 😥 Somnade strax efter 6 igen när vinden började mojna och Inez lugnade sig. Sov sedan en stund innan det var dags att sköta hönsen och morgonpinka hundar, de var även ute vid 3 i natt...Trött och seg som tusan idag..
 
Senare piggnade jag till 😄 Dottern ringde vid 10 och frågade - Lagar du din goda kyckling till middag ikväll? Självklart gör jag det, så glad att Mille äntligen får komma hem ❤️ De testar över helgen nu och sedan skrivs han ut från sjukhuset på måndag om allt ser bra ut. På söndag firar vi minijulafton och öppnar julklappar.

RSS 2.0