Tack kära syster ❤️

Sov så himla gott inatt och på förmiddagen, vaknade 10:20. Tog kaffe ur termosen som kära maken fixat när han vaknade i morse, nu gick han med hundarna förmiddagssvängen. Drack kaffe och lyssnade på ljudbok i sängen.
 
Hörde en tyst knackning på dörren, till min stora glädje var det min storasyster Bia som stod där  En stor kram blev det och jag fick nybakade bullar av henne  - bullarna ska du ha när du får besök av vänner efter operationen sa Bia. Så omtänksamt  Men jag plockade allt ut några bullar så vi fick till fikat 😍. Mycket att prata om som vanligt 😉 
 
 
Resten av dagen har tillbringats i sängen med några telefonsamtal och ljudboken 1793 av Niklas Natt och Dag, en hemsk bok om mångas levnadsförhållanden på 1700-talets slut 😱
 
 
Bilden lånad här och även recensionen av Leif GW persson
 

Bellman noir i makaber historisk mordhistoria

 

 Gustav III är död. Mer än ett år har gått sedan skotten föll på maskeradbalen. Kronprinsen är omyndig och krigsåren har tömt statskassan. Riket styrs av egenintressen medan folket far illa. Ingen litar på någon. Överallt frodas missnöje och paranoia.

 

 Hösten 1793 hittas ett lik i Fatburen på Södermalm, den igenslammade sjö där allt kåkstadens avskräde hamnar. Den döde saknar armar och ben, men skadorna är inte nya.

 

 Cecil Winge har varit Stockholms poliskammare behjälplig med sitt skarpsinne förr. Nu vacklar hans hälsa, men han krävs på en gentjänst han inte kan neka. Tiden är knapp, och den vinter som ska bli den svåraste Stockholm skådat på ett decennium är i antågande.

 

 Ur fyra berättarperspektiv klär Niklas Natt och Dag av den sen-gustavianska tiden dess prakt och ståtlighet, och avtäcker en era av kött och blod, nöd och förtvivlan, men också förhoppningar och den vilja till förändring som sått fröna till vårt eget samhälle.

 

 1793 är Bellman noir, en beckmörk sentida ättling till Drottningens juvelsmyckeoch ett knytnävsslag mot den idylliserade bilden av svenskt 1700-tal.

 

 ”Jag rekommenderar den starkt. En märkvärdigt bra bok. Till att börja med väldigt bra tidsskildring och sedan väldigt välskriven.”

 

 

Leif GW Persson "

 
INGEN operationstid i dag heller....VÄNTAR, med telefonerna nära mig!

Min cancer är...

....livmoderkroppcancer, fick det konstaterat i fredags på läkarbesöket. Inget unga människor brukar få utan oftast kvinnor som genomgått klimakteriet, vi som fått mens som unga (jag var precis fyllda 11 år när jag fick min första mens) eller om du har din sista mens väldigt sent, 1400 kvinnor drabbas varje år, blödningar och smärta är ett kännetecken. Läs här. Därför upptäcks denna cancer ofta tidigt och kan oftast behandlas med goda resultat.
 
Det jag vill att du ska kolla upp är - har du sjuk och skadeförsäkring genom facket? Eller en egen försäkring gällande sjukdom eller skada.....Då har du rätt till ersättning för de flesta cancerdiagnoser, ring och hör efter hos ditt försäkringsbolag...
Skaffa blanketterna du behöver och låt din läkare fylla i diagnosen.
 
Jag är ännu inte opererad men diagnostiserad och det ger mig rätt till ersättning idag enligt försäkringsbolaget.. Har skickat in blanketten.
 
Enligt mitt försäkringsbolag (Folksam) ger de en engångsumma som du får göra vad du vill med t.ex resa, ersätta sjukhuskostnader, göra det som känns bäst för dig.
 
Vet att det är tufft att hänga på 68:onde plats i telefonkön till sitt försäkringsbolag...Men se till att du får det du betalat till i så många år, din rättighet   
 
 
 
 
 
 

Jag försöker leva så vanligt...

....som möjligt men får vila så mycket mer då jag blir trött och magen sväller och gör ont... Jag orkar inte oroa mig för det jag inte vet vad jag ska oroa mig för? Kan faktiskt förtränga cancern i vardagen, den finns men får inte ta över på något sätt förutom alla läkartider och undersökningar.
 
Jag vet genom mina läkare att ska du ha cancer så är det livmodercancer, den cancerform som oftast kan botas, tror min cancer är inbäddad i livmodern som jag förstått av läkarna....
Min far hade en magsäckscancer, inbäddad den också i magsäcken, han opererades, inga cellgifter, strålning eller någon form av efterbehandling...16 år efter mår han fortfarande bra.
 
Just nu tar tar jag allt från dag till dag...alla röntgen och undersökningar.... Vill bara få en operation så fort som möjligt och få bort skiten...Undrar hur länge cancern funnits i min kropp? Måste komma ihåg och fråga vad läkarna tror?
 
Jag lever här och nu, gör det bästa för mina nära och kära med de små medel jag har kvar av ork men det är gott nog tror jag...
 
Många tankar som far runt i natten.....
 
 
Hundhår och damm överallt..... Jag hör inte så bra, hör inte längre på "måsten", lägger mig och lyssnar på en ljudbok, tillåter mig själv att lyssna på kroppen nu, har många ggr ställt mig frågan, vem städar du för?
 
 
Kära maken sköter om djuren, maten, allt här på gården och allt som är viktigast i vår vardag ❤️  I min värld vill jag inte ha hundhår i sängen, borstar av alla hår från djuren av fötterna innan jag lägger mig..... mina verkliga vänner bryr sig om mig, hur jag mår och struntar i hund och katthåren........De tar en kaffe med mig och vi pratar om vad som är viktigt i livet....
Idag var en bra dag så jag har dammsugit och suttit ute två timmar och vaktat kycklingarna/hönsen, katten Gustav lyckades jaga några kycklingar innan vi hann mota bort honom.
 
Idag kom en av mina kompisar L.... med en så fin present, en lång kudde som jag kan använda på olika sätt när jag vilar i sängen, så omtänksamt ❤️ Har provat den redan och den var så skön att ha som nack och armstöd när jag kikade på en film på surfplattan ❤️
 
 Denna kudde fick jag av henne med örngott till ❤️Tack fina L.... ❤️
 
 
 
 
 

Dotterns födelsedag idag...

......Förberedde genom att vila hela förmiddagen då vi skulle åka till Örebro efter 15 och äta lite gott och fira henne, sedan skulle vi hämta lite grejer hos pojkvännen inför flytten på torsdag. Dottern lämnade även kvar sin bil så han kan köra de sista grejerna.
 
Vi väntade in pojkvännen då han kom från jobbet, lite kul att sitta där och kolla stadslivet.
 
Dottern och Mille är och köper skor åt honom och vi kikar på folklivet.
 
Sedan gick vi till restaurangen Maxim och åt mycket god mat, allt var så trevligt och fint serverat och personalen var underbar..
Förrätt en supergod räkcocktail och vitlöksbröd.
 
Potatisgratängen var kanongod!
 
Så även den grillade fläskfilén var supergod!
 
Nej, jag orkade inte med efterrätt, men det gjorde Mille.
 
Hemma strax efter 21, en kanondag blev det och jag orkade så mycket mer än jag trodde innan. Superglad är bara förnamnet.
 
Våra hundar är idag lite förvirrade över att deras matte och husse åker bort så mycket nu, vi brukar ju alltid vara hemma eller ta dem med oss. Bara operationen är gjord så lugnar allt ned sig igen förhoppningsvis.
 

Magnetröntgen idag...

Lugn morgon med fasta.
Hade tid klockan 13  på röngen, hittade snabbt rätt till röntgen i sjukhusets enorma labyrinter. Fick gå direkt till väntrummet för magnetröntgen, så det small och brakade där.. Blev snabbt inkallad och fick fylla i ett frågeformulär, sedan av med kläderna men jag fick behålla trosor och strumpor på, påpekade att jag har en sportbehå utav bara tyg, så jag fick behålla den också och fick en stor grön rock att sätta på mig.
 
Hittade direkt rätt.
 
Väl inne vid röntgen hade de som vanligt svårt att hitta en blodåder, båda armvecken användes, den första gav upp och en annan kom och lyckades sätta in en kanyl (för kontrastvätska senare), även en spruta i låret för att lugna tarmrörelser. Fick order om att ligga blickstilla hela tiden under röntgen.
Jag lades tillrätta i maskinen, fick proppar att stoppa i öronen och hörlurar på det, fick välja radiokanal att lyssna på. En stor (rätt tung) platta som täckte mig från nedanför brösten till knäna lades på. Så åkte jag då in i maskinen, när jag såg hur långt in jag måste åka bestämde jag mig för att blunda hela tiden, en röst sa i hörlurarna -denna bild tar 8 minuter....Det började slamra och braka runt mig, hörde inte ett skvatt av radion i hörlurarna, tyst några sekunder sedan en röst igen - bilden tar 5 minuter och så fortsatte det med 2 min och 4 min bilder osv...De två sista bilderna togs med kontrasten) 45 minuter tog röntgen.
 
Bild på magnetröntgen, lånad här 
 
En fin dag var det i Västerås vid vattnet.
 
När det var klart skulle vi åka och äta på A-grill, samma ställe som vi firade mors 85 års dag i april, det stängde givetvis när vi kom 14:30 och öppnade igen 16:00. 
Trist tyckte vi och gick till lunchstället bredvid "Kajplats Tullhuset", det var öppet. Beställde mat där och inte blev vi besvikna.
 
Vi satt ute och åt i värmen.
 
Först en liten soppa (morot och rotselleri) med bröd.
 
Sedan en grillad bit i rödvinsås med pommes med världens godaste sås att doppa dem i, även fyllningen på tomaterna var super. Nöjda började vi färden hemåt.
 
Glada hundar mötte oss, jag klädde av mig och kröp ned i sängen där katten Rambo låg..lyssnade på en ljudbok och somnade gott!
 
I morgon dotterns födelsedag! Blir nog något gott att äta då också...
 
 

Sista helgen i augusti redan.

.....Lördagen tillbringades nästan hela dagen i sängen, när magen svullnar får jag oftast ont, gissar även att tumören sitter på vänster sida då det är där jag har ondast. Jag förströr mig med ljudböcker, surfplatta och mobil.
 
Idag gick jag ut i solskenet en stund och vaktade kycklingarna och hönsen på gården, två stora rovfåglar flög över oss och skrek men de vågar sig inte ned när vi och hundarna är ute . Sedan sängen igen, har haft sällskap av två gosiga katter som bara älskar att sova nära mig  Men eftersom jag far upp och ner ur sängen flyttar de sig efter någon timme så de får sova ifred utan en bökande matte.
 
I morgon magnetröntgen så de kan lokalisera tumören och så läkaren ska se var den sitter inför operationen. Har nog inte heller gjort en magnetröntgen tidigare så det blir också en ny erfarenhet. Vi har bestämt matställe till imorgon, de serverar supergott käk, ni får se  
 
Så gott de sover i varandras värme  
 
Jag behöver bara kika ned på katterna så infinner sig lugnet och ron och jag vill bara sova lika gott som de 

Så rörd och glad jag blev ❤️

Uppe strax efter 7, ut med hundarna och ut med hönsen. Så fort man öppnar ytterdörren slinker en katt in efter nattens bravader.
Gjorde oss iordning sedan bar det av till Västerås sjukhus.
 
Som vanligt var jag där 30 minuter innan utsatt tid, satt och kikade på mobilen i det överfyllda väntrummet då jag känner två mjuka armar om min hals och hör en röst viska i mitt öra - Hej älskade syster  Kikar upp och får se min älskade syster Jane stå där med sin man    Tårarna började rinna av glädje, de hade åkt från Stockholm för att stötta mig idag 
 
Frågade Jane om hon ville följa med mig in till läkaren och det ville hon, läkaren berättade att enligt skiktröntgen har de endast sett en tumör i livmodern, sen lite beroende på var den sitter bestäms det vilken kirurgi det blir "titthåls" eller "större operation", oavsett ska hela livmodern bort. Läkaren förklarade att såg hon inte tillräckligt på ultraljudet idag så kommer jag att bli kallad till magnetröntgen för att där lokalisera tumören.
 
Så upp i gynstolen, de sökte med ultraljud men förstår att bilderna var nog lika "dimmiga" som förra gången så läkaren sa att jag måste få en magnetröntgen. Min syster frågade om köer till operation, finns inga sa läkaren men till magnetröntgen är det kö. Inom två till tre veckor trodde läkaren att jag skulle opereras.
 
Jag hade skickat min man till Granngården för att köpa djurfoder och några fler ärenden innan han skulle hämta mig. Orkar inte gå i affärer så mycket så han får besöka de ställen där inte jag behövs och där vi inte behöver ta beslut ihop. Jag och Jane och hennes man tog en fika på sjukhuset, ringde kära maken och sa att nu är jag klar! Höll tyst om den glada överraskningen, såg min kära makes glädje när han fick se vilka som kom i mitt sällskap ut från sjukhuset  
 
Vi åkte direkt och tittade på sängar, vi ska ha en ny säng har vi bestämt, tre butiker var vi in i Sängjätten, Mio och Kungssängen, Min systers man är en bra prutare så han prutade även ned sängborden som inte ens var med på rea    I den sista butiken vi besöker ringer min mobil, från röntgen  Kan du komma på måndag? Självklart kunde jag det, fasta 6 timmar innan, inga problem! 
 
 
Det blev en säng från Sängjätten som är höj och sänkbar i alla ledder, det bästa är att man kan höja den så det går lätt att dammsuga under den. Vi valde till en gavel i trä då vi inte vill ge katterna det stora nöjet att använda en tyggavel som klösbräda 😉 Bytte även ut tyget mot konstläder så det blir lätt att torka av  Vi får den om 6-8 veckor och då monterar de upp den hos oss och kollar att elektroniken fungerar.
 
 
Bilden lånad från sängjätten sängen vi köpte.
 
Efter avslutad affär skulle vi käka på asiatisk restaurang, mysigt och gott  När vi åt så kände jag hur magen började svälla, tröttheten kom krypande 😴 När vi satte oss i bilen sa min syster och strök mig över kinden - Nu är du ordentligt trött, det ser jag? Ja! Sa jag det är jag.
 
När vi släppt av dem och började färden hemåt, ledsen över att jag blev så trött så slog mig plötsligt insikten - Du har cancer, så klart din kropp reagerar på den och du kan inte fara på som tidigare...Idag kunde jag ta in och acceptera det!
 
Det bästa med min dag var ändå omtänksamheten min älskade syster och hennes kära man gav mig  sitter här och småler av rörelse och glädje fortfarande, älskar er båda  de finaste och omtänksammaste jag vet  

Åska ikväll! 😞

Vi har skaffat högspänningsskydd men det hjälper inte mot " direktträffar" på gården berättade vår elektriker, med två direktträffar av blixten denna sommar är jag lika orolig som vanligt 😱  Rysk roulette känns det som, klarar vi oss denna gång....eller inte! Naturens makter kan vi människor än idag inte rå på.
 
Blir inget blogginlägg idag. Mådde skit igår och berättar om det senare. I morgon åter ett ultraljud av livmodern hoppas de ser bättre denna gång än första gången jag var inne 👍 
 

Vi är båda stressade av väntan...

....kära maken och jag i den situation vi hamnat i med min cancer... Vi har varit tillsammans sedan jag var 19 och kära maken 21...Efter ca 10 år av disskussioner om meningskiljaktigheter var vi så klara över var vi stod...fanns inget att diskutera mer. Gissar att våra barn inte hört några allvarliga trätor.
 
Men det har funnits situationer då stressen/rädslan behövt utlopp från oss båda, det har oftast varit när vi lastat djur på transport till hagar eller tävlingar, så rädda för skador på hästar eller kalvar, när de väl varit inne har vi oftast berättat den andras fel i hanteringen och som idag, där pös rädselventilen över om torsdagens missade samtal från kvinnokliniken och då sa kära maken. - Men varför har du inte kollat mobilerna, samtalslistorna? - Jag brukar inte svara på dolda nummer svarade jag...(nu gör jag ju det om jag hör dem) I torsdags kom ju även spisen, en stor glädje och distraktion, har ofta kommit på att min mobil är ljudlös då det är så lätt att komma åt knappen...
Men sjukhuset har ju mitt hemnummer som läkaren ringde på i onsdags och som jag uppgett i vart samtal till Kvinnokliniken, varför ringde de inte på den? Den kan jag inte sätta på ljudlös?
 
Någon undrar kanske varför vi inte varit oroliga över våra barn? Det behövde vi aldrig vara, vi bodde på landet, de visste att vi föräldrar alltid hämtade dem från olika aktiviteter, de har aldrig någonsin gjort något som fått oss att vara oroliga över dem under tonåren ❤️ Jag ger våra barn en så stor kredit till sitt eget tänkande och omdöme ❤️ 
 
 Idag vet vi ju båda kära maken och jag vad som triggar våra rädslor, vi tog varandras händer igår och var eniga om att vi behövde ge utlopp för våra känslor/rädslor, Har jag kanske missat en operationstid?....Förebråelserna var inte längre än det jag skrev här, ÄLSKAR min man så innerligt ❤️ Min man är tystare än jag och även om vad han känner, men jag vet exakt vad jag ska fråga för att vi ska kommunicera om problemet.....Efter första sjukhusbesöket och efter cancerdiagnosen... så fick tystnaden bero, vi hade båda våra tankar och det behövde vi båda, för att komma till klarhet var vi står just nu och stötta varandra...
 
Ringde kvinnokliniken idag, de ville jag skulle göra ett ultraljud i fredags, nu får jag göra ultraljudet kommande fredag. Att jag inte hört alla samtal beror nog på att jag har en spamspärr i telefonen som inte släppt fram samtalen när numret är från okänd. Tagit bort spärren nu.
 
 
Så många fina år ❤️ så mycket vi delat ❤️ glädjen över våra barn och djur ❤️ Älskar dig ❤️
 
 
 
 

Har vilat i dagarna två..

......har varit så trött. Är uppe någon timme sedan blir det sängen med en ljudbok i någon timme. Idag var vi barnvakt då dottern jobbade och skolan inte börjat, kära maken gick upp före 7 och tog emot honom. Jag sov vidare.
Medicinen som ska stoppa blödningarna tycker jag fungerar dåligt.
 
Väntar på operationsdag, hoppas på kallelse för var dag, vill få detta gjort snabbt så jag kan börja vara människa igen!
 
Till min förtvivlan ser jag nu medan jag skriver, när jag slår på min gamla telefon att kvinnokliniken sökt mig 7 ggr i torsdags, vet inte vad de vill, får ringa direkt i morgonbitti klockan 7. Är rädd för att jag missat en operationstid.
Fan, fan...
 
Bilden lånad från svt.
 
 
 

Hur upptäckte jag cancern?

Jag gissar att var cancer/cancerform har sin egen upptäckt. I slutet av april tänkte jag att jag skulle vara behjälplig maken och klyva veden.. Jag klöv ved en dag, man böjer sig, lyfter tungt..såg blodspår i trosorna. Inte mycket...men jag reagerade.  Sa ifrån att jag slutar klyva då det påverkar kroppen, trodde det var livmoderframfall då jag varnats för det i sista livmoderhalscancer kontrollen i mars-april förra året.
 
Så blev allt bra igen, lungt vilade jag mig mot att jag bör nog inte lyfta tungt. Så fick vi våra härliga "dunbollar" kycklingarna...jag "bubbade " dessa tunga burar flera ggr per dag för att kycklingar och hönor skulle vara ute/instängda.. Blödningar igen. Kära maken sa ifrån, jag lyfter allt tungt hädanefter och så blev det.
 
Var inte på något sätt orolig, har man haft lyckan att föda barn två ggr så inte BB:s personal knappt hunnit med, varav sista barn är fött på tre minuter så ska jag väl få något straff, ex. livmoderframfall.  Luther sitter nog där och knackar på min axel och ger mig exempel på att livet inte ska vara så lätt.
 
Så blev det då semester i Danmark, UNDERBAR, men ju mer jag gick och rörde mig så blev mina problem mer påtagliga, fler blödningar. Dottern och Mille fixade alltid min väska till hotellrummen så jag slapp lyfta tungt. Ringde kära maken var kväll men berättade även en gång också att jag skulle kontakta sjukvården när jag väl kom hem.
 
Jag ringde inte direkt som ni nog sett av min blogg...Det blev bättre och jag tänkte, lyfter inget tungt så funkar det nog..promenader med hundarna ska nog fixas.Det gjorde det inte!
 
Ett bra tips från en vän som gått igenom detta och även operation, bär aldrig bara mörka trosor, i så fall använd trosskydd. Hade jag enbart haft mörka trosor så hade jag nog inte sett blödningarna utom i slutet.
 
 Gissar att detta är min form av cancer då jag har en tyngdhetskänsla i magen och det även gör ont ibland, I min fluffiga hjärna har det bara funnits livmodercancer, samtalet med läkaren var snabbt på telefon. Överraskad så lyssnade jag nog inte så noga...Cancer får nog alla att stanna upp! Att misstänka diagnosen och få den bekräftad är två olika saker... Men nu vet jag vad jag har att förhålla mig till. Men jag är inte rädd..Så många som klarat denna cancer efter operation. Har den spridit sig i kroppen, då kommer jag ärligt att skriva om hur jag förhåller mig till det!
 
 
 
 
 

Strax efter....

....06:30 kom Mille, kära maken var redan vaken och tog hand om honom. Jag somnade om och sov. När jag vaknade åt vi frukost för Mille var inte hungrig när kära maken frågade honom tidigare. Gissar att mina frukostförslag är lite godare (onyttigare) och därför väntas jag ut tills jag vaknar.
 
Sedan gräsklippning av maken och Mille körde grästrimmern, så fint på gården nu. En ännu tröttare dag idag än igår, men jag har insett i min tröga utmattningsdrabbade hjärna att om jag förlorat för mycket blod inför en operation så får man nog en blodtransfusion så värdena förbättras.
 
Imorgon blir det flytt av saker, dotterns fina pojkvän är inne på slutspurten nu att flytta till vårt samhälle och henne. Kära maken hjälper dem att köra sakerna med släpkärra, han är grym på att backa med kärror efter alla år med hästtransporter då dottern tävlade.
 
Mille försåg Gustav med en massa leksaker så han själv fick leka ifred 🤣 Mille är ännu inte bekväm med Gustavs närgångna lekar.
 
Alla saker Gustav fick lades in under hundmattan 🤣 
 
 
 

En trött dag idag...

.....Vaknade 10:30, kände mig inte på något vis utvilad 😣 Kära maken hade skött morgonsysslorna med djuren som vanligt och fixat frukost ❤️
 
Dax att tvätta, förbereda inför min operation och konvalecens efteråt. La i en maskin och städade undan lite med hjälp av kära maken. Glömde totalt bort tvätten, kom ihåg den först 19:30 och hängde upp den, nästa maskin tvättar jag imorgon.
 
Vår mat blev pizza idag, gott när man som jag inte orkar äta så mycket och skrapar bort fyllningen och äter mest det "gottaste" 😉
 
Men på eftermiddagen kom dagens höjdpunkt, vår nya spis. Vi valde en gammeldags spis med hederliga spisplattor, vill använda min hederliga gjutjärnstekpanna och stekgryta när jag (maken)  lagar mat. Våra teflonpannor har vi för länge sedan kastat på soptippen, vill inte ha någon som helst plast i matlagningen, här gäller trä eller aluminium, stål i matlagningen fortfarande.
Skickade en bild till dottern på spisen, hennes kommentar var den ser "gammeldags ut" Skickade en bild på spisen till min syster hennes kommentar var "var fick ni tag i den? vill ha en spis med plattor?"  Vi ville inte byta ut vårt matlagningssortiment och jag har börjat fundera mycket över de allergier som finns i vårt samhälle idag, kan maten och dess innehåll och tillagningen ha en stor del i det? Vi har ju turen att få kött från gårdar fortfarande direkt utan en massa tillsatser, i vår familj har vi som tur är inga allergier, finns det ett samband?
 
Här bränner vi ur ugnen på högsta värme i en timme 👍
 
Vi fick över tre kilo Västeråsgurka från min bästa vännina, blev 2 kg smörgåsgurka (delade med dottern) och över ett kg saltgurka 👍
 
 Smörgåsgurkan klar i den största burk vi hade 👍 Så gott ❤️ Det enda vi behövde köpa var senapsfrön, dillkronor har vi i massor så även vinbärsblad.
 
 Saltgurkan ❤️
 
I morgon kommer Mille ❤️ jag får höra mig för hur mamma/dottern förklarat min sjukdom för honom...jag vilar ju en del..Men vet att morfar har en massa härliga jobb som väntar på en arbetssugen 9:åring 👍
 
Något jag hittade på nätet, sanningshalten kan jag inte stå för, hoppas livsmedelverket kan göra det!
 
"Enligt moderna rön är det väl helt ofarligt att laga mat i aluminiumkärl?

Så här skriver Livsmedelsverket:

"Om man lagar mat i aluminiumpannor eller aluminiumkastruller kan man få i sig mycket små mängder av aluminium (mg-mängd). Det finns dock inget som tyder på att detta lilla intag är någon hälsorisk.

Mycket litet av det aluminium man får i sig tas upp i kroppen. Om man äter vissa läkemedel som innehåller aluminiumhydroxid mot sur mage kan man få i sig betydligt mer, upp till 1g per dag.

Sura livsmedel löser ut mer aluminium än andra. Därför avråder Livsmedelsverket från att förvara sura livsmedel, t ex rabarbersoppa, i aluminiumkärl, även om hälsorisken är synnerligen liten."


Personligen tror jag att det är betydligt farligare med allt avskavt Teflon vi får i oss av belagda kärl.

Eller ännu viktigare:
Om ni är ängsliga för hälsan ska ni nog hellre bry er om vad ni stoppar i kastrullen än vad den är gjord av. Om ni inte har märkt det så är det inte dåliga kastruller som vi dör av, utan dålig mat.
Men det kräver ju lite större insats för att förebygga
 

Ringde klockan 7 i morse....

....till kvinnokliniken, när det inte var bokning av tid fick jag vänta till 11 innan jag blev uppringd, helt ok.
 
Den som svarade sa bara sitt namn inte vad hon jobbade med. Fick veta att första samtalstid till min läkare var nästa fredag. Då blev jag bekymrad då jag blöder sedan en och en halv vecka tillbaka, hon sa att hon skulle skicka ett meddelande till min läkare och att hon höll koll på meddelanden.
 
Visst höll hon koll på sina meddelanden och min fina läkare ringde upp mig på eftermiddagen, hon berättade då att proverna visat på det hon misstänkte, livmodercancer. Imorgon storrond med många läkare för att gå igenom mina prover och skiktröntgen. Sedan blir jag kallad till operation. Fick även en medicin som ska dämpa blödningarna. Håll tummarna att jag får en operation nästa vecka  
 
Nu till något roligare, jag vill komma ut någon/några timmar per dag och då sitter jag ute och vaktar hönsen/kycklingarna när de går fritt på gården från bla Gustav. Han lyckades jaga två kycklingar idag innan matte hann fram  sedan fick skatorna hans intresse, en satt på ett av växthusens tak. Sakta smög han sig fram och efter en stund såg jag skatan flyga......Gissa vem som satt på skatans plats? Jo..................................Gustav!
 
Min lilla kära Gustav är nog den finurligaste, galnaste katt vi haft  Men jag bara älskar alla hans upptåg 
 
 Han kråmade sig glatt när jag skulle fota honom, inser att plasten nog är full av små kattklor, strunt samma vi får fixa det nästa vår 😉 I kväll när vi tog in hönsen spatserade han lugnt på nästa växthus, ett kul ställe han kom på idag  

Idag hämtades kyl/frysen...

 
...av försäkringsbolaget, de reagerade över TV-n som låg utanför trappan och frågade om den var sönder med. Vet inte om kära maken berättat att den började brinna, jag låg kvar i sängen och gosade med katten Gustav. Ute regnade det för fullt, nu har vi återigen vanliga sommartemperaturer   
 
Hur glad är jag inte att jag tog en prenumeration via Bokus på mobilen, eftersom jag tillbringar halva dagarna i sängen nu. Har de senaste dagarna lyssnat på Ulrikas bok, Katarinas bok och just nu lyssnar jag på Ebbas bok. En historia om tre systrars öden på 1600-talet. Lägger alla böcker offline så jag även kan lyssna utan internet   
 
På eftermiddagen kom dottern och en kompis, dottern pysslade med mina blommor och fixade fika ❤️. Kompisen kom för att höra om imorgon då vi ska fira en kompis som fyllt 50, sa som det var att jag inte kan vara med 😥 Hon fick med sig grejerna jag hade hemma inför kalaset. Så vi fixat och trixat för att få till en träff där vi alla kunde vara med sedan i våras.
 
Samtidigt kom el-killen igen och fixade vårt överspänningsskydd  
 
Inget telefonsamtal från sjukhuset idag heller, men imorgon ringer jag!
 
 
 
 
Bilderna lånade från Bokus
 

Inte en minut....

...utan fasta telefonen eller mobilen idag. Väntade så på ett telefonsamtal från sjukhuset där de skulle meddela resultat av prover och röntgen, meddela mig förhållningsorder inför en opreation...
 
Inget samtal!
Imorgon då? Har jag inte hört något imorgon så ringer jag på onsdag!
 
Lånat bilden här

Ibland dyker slumpen upp...

....letade efter en serie en god vän och som är ett stort stöd just nu, du vet vem du är, du hörde av dig idag, frågade hur jag mådde och gav mig massor av goda råd ...Letade efter hennes serie men då dök serien upp "torka inga tårar utan handskar" av min favoritförfattare JONAS GARDELL, hur många ggr har jag inte läst "en komikers uppväxt" för eleverna i mitt jobb för att få dem förstå hur långt mobbing kan gå. Serien "torka inga tårar utan handskar" handlar om vilsna själar i sin homosexuallitet, mobbade i skolan, var fanns deras plats i samhället? de letade efter en tillhörighet, någon att älska som älskade dem för den de var.  När AIDS kom så var det rätt åt dem ansåg präster och menade att det var straffet för deras synder. Jag minns det så väl alla rubriker våra kvällstidningar sålde lösnummer på 😡 Den ångest de levde med när deras närmsta vänner dog och om de själva var smittade kan jag bara gissa mig till. 
 
 Billden från serien och lånad härifrån
 
Gav lite distans till min egen eventuella diagnos, den kommer folk att acceptera..Tycka synd om mig och ge mig sympatier. I min värld borde alla dessa män, kvinnor som dog i AIDS fått samma sympatier   Jag är ingen person som anser att jag kan ge mig själv rätten att döma andra människor. De präster, journalister som gav uttryck för att AIDS är självförvållat pga homosexualitet hoppas jag inte har kvar sina jobb idag 😡 det är bara för drygt 30 år sedan detta fick ske!
 
Har ni inte sett serien på tre avsnitt kika här!  Och har ni inte läst boken eller sett filmen "en komikers uppväxt" så rekommenderar jag er varmt att läsa boken eller se filmen  

I morse....

....sov jag till 10:30, visste inte att jag fortfarande är så stresskänslig, vid stresspåslag kan jag nästan sova dygnet runt. Kära maken var uppe vid sju och gick ut med hundarna och släppte ut hönsen, vaknade till av tuppens galande och somnade snabbt om.
 
På eftermiddagen ville jag att vi skulle gå i skogen vår "svampsväng" med hundarna, trodde att efter dessa åskstörtskurar vi fått fanns det förhoppning om svamp, vi gick ut för att bara rekognosera skogen, men hittade en del.
 
En kepa full med kantareller och två Karl Johan som vi stoppade i fickorna 👍
 
På kvällen bara njöt vi av goda kantareller, stekta i en massa smör ❤️
 
Har idag försökt på allvar att hitta nya hem till våra 4 tuppkycklingar, vill så innerligt att de ska få fortsätta leva på en liten hönsgård med daglig utevistelse. Kära maken åkte och köpte en stor håv så vi kan fånga in dem. Hittar jag inget hem till dem så har jag en kompis som får ta dem. Hon är en sann djurvän och jag vet att de får ett fint hem och omtänksamhet innan de hamnar i grytan 😢 äta dem själv kan jag INTE! Har skött om dem från dag ett, suttit ute och vaktat dem på gården från katter, hök och räv minst 2 timmar per dag och älskat dem ❤️
 
En av våra fina tuppkycklingar som kommer som vuxen att väga runt 5 kilo, håll tummarna för att jag kan placera alla.
 
Nu till kvällen strilar ett vanligt sommarregn ned, svalt inne, hundarna sover gott ❤️ Katten Rambo ligger även inne ikväll, det har han inte gjort sedan April ❤️
 

Elektrikern kom..

...strax efter 8, han mätte i kontakter och det var inte för hög spänning, vi provar TV:n sa han och vi satte i kontakten, det hördes två rejäla smällar och sedan steg det upp rök från TV:n. Kära maken och elektrikern bar ut TV:n på gården så vi slapp röken inne. Nu har vi beställt högspänningsskydd, det tar en vecka innan det kommer och de kan montera det.
 
Vid halv sex på morgonen var det åska IGEN, men den gick runt oss som tur var, la mig på soffan och väntade ut den.
 
När elektrikern åkte så la jag mig igen, så TRÖTT, somnade efter en kvart med en ljudbok i örat 😴💤💤💤, sov så gott! När jag vaknade frågade jag kära maken vad klockan var? -10:30 svarade han, jag visste då att han hunnit gå en sväng med hundarna medan jag sov, det fräste från köket så jag visste att han även lagade lunch
 
Blåser som tusan idag, stormen Johanne har dragit in över Sverige! Efter sommarens otroliga värme känns det som en höstdag med storm.
 
Bilden lånad från Aftonbladet Svårt att fatta att en så stor lastbil kan blåsas av vägen 😨
 
 
 

Tar det ALDRIG slut 😣

...Just nu kommer stresspåslagen som ett löpande band, efter utmattningssyndromet har jag svårt att klara stress, tröttheten kommer och orken är puts väck. Det började igårkväll när jag skulle stänga dörren för natten, svart himmel och det blåste mycket..Åska var ju utlovat vid 19, men den kom inte så jag tänkte den kommer väl nu. Vägrade sova i min säng där blixten gick in 50 cm från sängen för en vecka sedan, tog täcke och kuddar och la mig i soffan, varmt som attan och det var ett helsicke att vända sig då jag inte lagt ett lakan i skinnsoffan, vi klibbade fast i varandra. Vaknade till vid 5 när kära maken kom och la täcket över mig . Ingen åska i natt som tur var.
 
Så väntade vi in transporten på vår nya spis och kyl/frys, de kom tidigare än utlovat   först in med spisen, tjejen mätte ledningarna, vår ledning var något på 400 volt och spisen som skulle in var något på 200,  tjejen sa - Jag kommer i nästa vecka med en spis som klarar 400.
Sedan skulle ju nästa efterlängtade vara in, kyl och frys, när de kom in i hallen sa tjejen - Det är inte vår dag idag, tyvärr är denna vara transportskadad. Jag bryr mig inte sa jag om den bara fungerar som den ska, det gjorde den ju, vi skulle få billigare pris pga skadorna. Vill lova att här hade jag gärna gått min väg, lagt mig, skitit i allt, här hade det passerat gränsen för vad jag orkar med i dagsläget. Men precis som när jag jobbade så stannade jag kvar och redde ut situationen med kära maken vid min sida.
 
Vi visste att vi gjort ett "nedköp" då denna kyl och frys inte var i klass med vår andra, ska vi göra ett sista försök att få igång den andra frågade kära maken? Hoppet är det sista som dör så jag tyckte det var en god idè, vi hade fraktat den till vardagsrummet för att den nya skulle få plats i köket. Vi har inte varit i vardagsrummet på minst fem veckor och alla kontakter har varit urdragna som vanligt hos oss, satte i kontakten, ett ilsket fräsande hördes från vår 46 tums TV, provade fjärrkontrollen, den var död, så kanske även vår dvd och vhsspelare som var kopplade till TV:n. Vad hände sa kära maken där han stod med kontakten i handen?
Hur kunde TV:n gå sönder då den varit urdragen, gissar på elfel, kontaktade en elfirma som får kolla våra ledningar imorgon.
 
 Äntligen! Så vi väntat 
 
Så blev det återigen telefonkö till Folksam, ville veta hur länge vi kan dröja med att skicka in anmälningar på skadade saker, fick rådet att vänta tills vi kollat det mesta och göra en samlad anmälan på trasiga grejer. Törs inte prova någon kontakt mer innan elektriker varit på plats. Blev sedan kopplad till sjuk och skade försäkringen jag har genom facket då jag hade några frågor angående pågående sjukdom, fick där besked att man får en engångssumma vid de flesta fallen av cancer, den låg på 50 000. Jag hoppas innerligt att jag inte får den diagnosen eller summan.
 
Nästa telefonsamtal gällde sjuktransporten, vilka är rättigheterna och kan jag utnyttja den då jag inte längre kör bil och kära maken kanske inte kan köra var gång. Den killen jag pratade med sa att han skulle bevilja den direkt till mig men att för var gång du ringer så blir det den personen som svarar som gör bedömning om du har rätt till den (ungefär som försäkringskassan då tänkte jag )
 
Sedan var det dags att handla, vi har ju inget hemma då allt gått i soporna. Jag sa som det var - Jag orkar inte följa med och handla efter allt som hänt och all telefoni, kära maken förstod mig som vanligt  han åkte själv. Jag vilade en stund med en ljudbok på sängen, sedan fortsatte jag lyssna medan jag dammade av sovrummet, tappad ork har gjort att det såg gräsligt ut, våra djur bidrar ju även med det mesta av damm och hår  .
 
 Bild från i morse när en busig och gossugen liten Gustav låg hos mig i kökssoffan   Jag tar allt hår och damm de bidrar med    Kärleken de ger oss kompenserar allt   
 
Imorgon kommer elektrikern vid 8, vi kommer även att rådgöra oss om hur vi kan säkra gården.

Så fel jag hade 😂 om skiktröntgen.

... Vi startade tidigt för att hinna med allt hemma då det återigen blivit över 30 graders värme. Hundarna skulle badas i sjön så de höll sig svala tills vi kom hem, fläktar på, dörr till källaren öppen, hundarna kan även gå ned där om det blir för varmt. AC:n som går på vatten vågar vi inte ha på när vi inte är hemma då vattnet i värmen behöver fyllas på när det är extremvarmt.
 
Strax före 12 åkte vi, i mycket god tid så jag lungt kunde hitta röntgen, klarar inga som helst former av stress numera. Hade fått bra beskrivning av den som ringde mig igår så jag hittade rätt direkt. 40 minuter återstod då av väntan till min tid. Slog mig ned i väntrummet och en härlig dam vände sig till mig och frågade vad jag tyckte om värmen, det utvecklades senare till våra blixtnedslag på gården och hennes översvämmade källare då de fått 72 mm i en skur. Tiden gick fort 😊
 
13:05 blev jag uppropad, kom in i röntgenrummet...Du behöver bara ta av dig halssmycket och BH:n...Förvånad tittade jag på dem och frågade - Ska jag inte ta av skorna eller armbandet? Nej det behövdes inte, där låg jag fullt påklädd, med strumpor och skor (tji fick ni hälsprickor, läs förra bloggen 😂)
 
Du dricker för lite i värmen sa en av tjejerna, medgav det och hon förklarade att hon såg det direkt på min hud och att mina blodkärl var små och svåra att få tag i. Andra försöket fungerade, först koksalt, kände jag av det? -Nej! Så började jag fara fram och tillbaka i "tunnan" Andas djupt! Håll andan! jag följde det och det surrade och jag såg ljus snurra runt mig. Så var det klart. Då skulle kontrastvätska sprutas in, min syster hade förberett mig igår att jag skulle bli alldeles varm och att det kändes som jag kissat på mig. Personalen förklarade att jag skulle känna värme från halsen till urinblåsan. Lite läskigt var det när värmen omslöt mig 🙄Samma procedur som förra gången och sedan var det klart. Jag fick klara direktiv om att dricka mycket för att kissa ut kontrastvätskan som inte är någon höjdare för njurarna och det har jag följt. Fick gå ut i väntrummet och sitta där i 30 minuter innan kanylen skulle tas bort.
 
 Här ser man hur fnösketorr min hud är, i måndags hade jag smort mig med body butter och då ville inte häftan fastna efter proverna 😉, så idag blev det ingen insmorning.
 
Efter 30 minuter fick jag bort kanylen och det sattes en "jätteklut" på armen.
 
Nu skulle vi jaga en restaurang med god mat, vi stannade vid två, stängda! Så det blev Mc Donalds med varsin big mac, var inte precis det vi ville ha. 
 
Dottern kom och vi pratade, de hade sett ett hus de var intresserade av 👍 så jag hoppas de hittar ett hus de kommer att trivas i snart.
 Rambo låg lungt och sov i dotterns bil när hon skulle åka hem, en ruta nervevad så finns alltid Rambo i bilen.
 
Vid 19 utlovat åska, jag och Inez satt på trappen och bara hoppades innerligt att det inte skulle bli något, än har det inte åskat 👍
 
 
 

En uppriktig och naken blogg...

....idag från mig...Pratade med en av mina kära systrar idag, vi pratade om skiktröntgen i morgon, hon har gjort den tidigare och förberedde mig om vad som skulle komma. Jag klämde då in med - får jag ha kvar strumporna? Har så stora hälsprickor..Min syster svarade ordagrant - snälla skit i dom, det är superbra att du får skiktröngen så snabbt, vad f-n betyder några hälsprickor....
Jag tänkte länge på det samtalet efteråt, nej vad betyder det, så länge jag minns hade mamma likadana och hon brydde sig inte. Så vandrade tankarna vidare och där dök det upp - Varför är vi kvinnor inte stolta över våra kroppar?, letar felen hela tiden och skäms över de defekter vi ser i spegeln eller inbillar oss. Vi har män som älskar dem, vi har fött underbara barn  och i min ålder har de även skänkt mig två underbara barnbarn  Vad har inte min kropp åstadkommit? Jag borde vara JÄTTESTOLT!
 
Läste någon gång tidigare att mäns och kvinnors seénde på sitt kön och även gillande beror på att männen har sett sitt kön från dag ett, det har inte vi tjejer/kvinnor. Minns att i min tonårstidningar skulle man ta sin spegel och titta på sitt kön..Gjorde det en gång, jag visste ju inte hur andra tjejer såg ut...så var jag normalt funtad? Jag gissar att så många med mig har inte en relation till sitt kön.. Det är bara bra när det funkar som det ska annars så får det vara.
 
Jag gissar att imorgon får jag lägga mig naken (med mina hälsprickor) på en röntgenbädd, med kontrast i armen, med röda skämselrosor på kinderna då jag sett i spegeln alla defekter, jag som kvinna ser och letar efter....

Nu går det undan...

....vid 14-tiden ringde de från sjukhuset och berättade att jag hade tid för skiktröntgen imorgon  , två timmar innan ska jag börja dricka en dl vatten i kvarten. Hur kissnödig ska man inte hinna bli innan röntgen? Men när jag väntade barn fick man dricka mer än en liter före ultraljudet.
 
Idag plockade vi ur kylskåpet och kastade alla matvaror som inte hönsen kunde äta. Två soppåsar blev det. Blir att köpa allting nytt på torsdag. Kylskåpet kommer försäkringsbolaget att hämta då de vill se att det verkligen är trasigt och eftersom vi missade igår att någon var och hämtade upp förstörda saker i samhället så ska det väl stå kvar ett par veckor.
 
Två kassar mat raka vägen till soptunnan.
 
Tack alla fina, för er stöttning och även småprat med skratt under dagen 
 
 

Nu har vi varit utan kyl sedan blixtnedslaget..

.... Så vi har ätit ute var dag  Igår kom ju åskan igen ...kan bara erkänna att jag var livrädd...Schäfern Inez känner ju in min rädsla direkt och var som ett plåster på mig, stod i trappan till övervåningen och hon fanns bredvid mig hela tiden. Igår gick det ändå bra då åskan gick runt vår gård...Eftersom åskan fortfarande mullrade så tog vi med oss hundarna i bilen,  då jag vägrar lämna Inez i hemma då  även hon blivit åskrädd...
Gott var det 
 
 Det var jättegott orkade inte med allt kött så det fick hundarna, som väntade i bilen 
 
 
Har inte mått ok denna försommar och sommar, i fredags insåg jag att jag behövde hjälp. Ringde klockan 7 idag till länssjukhuset och fick tid klockan 13:15 idag. Undersökning och det första läkaren säger är att vi måste undersöka dig för att utesluta cancer. Jag blev inte rädd, cancer har jag tänkt på många ggr denna sommar då problemen visat sig. Nu startar en stor utredning, först skiktröntgen för att se om man hittar problemet. Som ni nog förstår har jag pratat med mina barn, anhöriga och närmsta vänner. Inget jag berättar på t.ex FB. Fortsättning följer...Jag tänker skriva här på min blogg för att stötta andra om vad som händer, jag får även stöd från de som gått igenom samma resa. Jag är inte orolig just nu, oroligast är nog min man, tror jag lugnat barnen med mitt lugn...
 
Idag blev det god mat i Västerås, när vi var där ringde det från Folksam som ville hämta vår kyl/frys för att se om den blivit utslagen av åskan  Vi var ju inte hemma så det kunde dröja innan de åtekom... Ja, ja värdsliga problem de får komma när de kommer. Kommer att dela detta inlägg med några få nära vänner, vill inte att ni kommenterar  det på FB, gör det isåfall här på bloggen eller på messenger. 

Så fina människor det finns...❤️

Jag och kära maken åkte till Bauhause för att köpa vår gemensamma "födelsedagspresent" Vi beställde hammock och tak, men dynor och regnskydd fanns inte på lager, ställde upp mig på bevakning när de skulle komma in.
 
Så kom värmesmockan med över 30 grader, vår schäfertik Inez led verkligen av värmen, oroligt kollade jag henne, hon var låg och låg jämt inne på svalaste platsen i huset. Så jag skickade efter en AC för hennes och vår skull i värmen, den kom men det saknades massor av saker visade det sig. Ringde upp bolaget som jag beställt ifrån då vi inte fått med skruvar till hjulen, tjejen jag pratade med var en klippa, skickar dig ett mail så du ser vilka saker som tillhör apparaten, vi hade missat tre saker som hörde till, får ni inte tillbehören inom en vecka, så hör av er. Vi fick allt. Bra Service .
 
Svalt och skönt igår kväll 
 
Kikade runt på nätet och hittade dynor och regnskydd till vår hammock från en annan firma, avslutade bevakningen hos Bauhause och skickade efter dem.
 
Fick en påminnelse från postnord att vi skulle hämta saker i närmsta stad senast 2 augusti, trodde det var dynorna och regnskyddet, ringde och sa som det var att vi inte hittade påminnelsen, kunde vi hämta det nästa dag med mitt körkort som bevis på person? Självklart men jag ska titta om vi har dina grejer här? sa tjejen, hon ringde tre ggr, varorna fanns inte kvar hos dem så hon sökte varorna i vår största stad i länet, hittade dem inte där heller. Ikväll ringde hon och frågade om vi fått dynorna och regnskyddet? Jag berättade då att vi fått dem från DHL någon dag tidigare. Så bra sa hon då river jag lappen.  Bra Service 
 
Idag blev jag sjuk igen, nu var det bara att bita i det sura äpplet och ringa vårdcentralen. Ringde och den fina person som besvarade mitt samtal bad mig direkt att kontakta länssjukhuset, jag ringer dig klockan 15 och hör vad du fick till svar. Jag ringde 4 ggr, samma svar, vi är fullbokade med telefonsvar, ring igen om en stund då flera avbokar. Klockan 15 ringde det, berättade att jag inte kommit fram. Ok sa hon, jag ringer internt, efter en stund ringde hon igen, hon hade försökt få avdelningen att ringa upp mig, försökt att få en tid beställd hos läkare, rådgjort sig angående mina besvär hos sakkunnig, men deras service sträckte sig inte till att ringa upp och boka tider ...Min tacksamhet var ENORM mot denna härliga människa som gjorde allt för att hjälpa mig . Toppen Service .
 
Vår efterlängtade hammock har vi nogsamt utnyttjat, den knakade och brakade från dag ett. När Mille var hos oss en vecka så kom han och satte sig hos oss i hammocken och då blev det ett brak så vi alla lättade. Främre brädan på hammocken sprack, skickade in skadeanmälan och bild på skadan, skrev också att vi inte var sugna på att returnera varan, vi kan förstärka den själva till reducerat pris. Fick ikväll svar..du betalar bara halva priset...  Suverän Service .
 
I kvisthålet blev det en spricka, skickade med bilden till skadeanmälan till Bauhause, som jag skrev tidigare var vi inte intresserad av retur utan ville vi kunde reducera priset mot att vi förstärkte den själva, de gick med på det med reducering av halva priset. Toppen Service 

Åskan och blixtens härjningar på vår gård.

....2 augusti fick vi två blixtnedslag på gården igen, Vi har bott på gården i slutet av oktober i 30 år och aldrig haft ett åsknedslag på gården, denna sommar blev det tre direktträffar. När vi hade luftledningar fick vi ofta in kulblixtar genom kontakterna som förstörde en hel del (spisar, elaggregat till hästarnas hage, tangentbord), när jag ringde förtvivlad till vattenfall och bad dem byta "avledningskoppar" på stolpen där elskåpet satt såg de att de "GLÖMT"? att jorda gården. Ett under att huset inte brunnit upp sedan 1952 när det byggdes. När konstaterandet var gjort så jordades gården dagen efter, en armada av maskiner kom och några år senare grävdes luftledningarna ned och det har varit lungt i ca 15 år.
 
11 maj  slog blixten ned första gången så blev vi då strömlösa, vårt elskåp sönderslaget av blixten. Kyl och frys som sitter i jordade kontakter brummade på som vanligt.
 
Igår vaknade jag av starkt muller 5:30, hunden Inez var mycket orolig, hopppade upp med framtassarna på mig och tryckte huvudet mot mitt bröst, hårt, jag strök på henne och pratade lungnande, hon gav sig inte utan fortsatte pressa sig mot mig. Då kom en öronbedövande smäll, vi förstod att blixten slagit ned. Vi for upp ur sängarna och såg röken från hagen. Jag stängde snabbt alla fönster som stått öppna i värmen, så även sovrumsfönstret. Tur det för efter första smällen så small det igen efter ca 3 minuter, det luktade svavel i huset och kära maken såg ett hål i väggen ca 50 cm från min säng. Allting tystnade, fanns ingen el i huset kyl och frys tysta. Strax före 7 drog åskan bort och kära maken gick ut med hundarna och släppte ut hönsen. Han gick till hagen för att se var blixten slagit ned, hundarna visade honom platsen.
 
Såg ut som ett vildsvin som bökat i jorden.
 
En lång ränna efter blixten, tur det inte började brinna.
 
Propparna/säkringarna i elskåpet ute blev till grus, så även några inne men alla proppar/säkringar fick bytas, blev att åka till byns elhandlare och köpa nya när de öppnade klockan nio.Vi insåg snart att vår tre år gamla kyl och frys var sönderslagen, så även telejacket. Elskåpet utslaget IGEN.
 
Propparna ute hade förvandlats till småsmulor och grus
 
Likaså propparna inne i huset.
 
Hålet blixten gjorde och slog ut telefonjacket.
 
Stor heder till vattenfall som båda dessa ggr kommit inom två-tre timmar och sett till att vi fått ström igen. De kopplar förbi elskåpet, efter några veckor kommer de åter och byter ut det.
 
Så började då arbetet med att få rätsida på allt igen, började ringa, på plats 85 med 38 minuters väntetid hos Telia, på 79:onde plats hos Folksam  vilken j-vla dag  Telia skulle komma på måndag och laga skadorna, Folksam ersatte vår kyl/frys och ersatte allt om vi köpte en liknande den vi hade. Efter telefonsamtalen så åkte vi till närmsta stad, gick in på Elon och köpte ny kyl/frys, hoppas innerligt att Folksam tycker den är likvärdig den vi hade, Cylinda fanns inte där för tillfället, vi hade köpt vår kyl/frys tidigare på samma ställe. Leverans nästa torsdag,  blir mycket mat som kommer att gå förlorad i värmen. Hönsen fick käka en hel del av det idag.
 
Ibland har man tur i alla fall  Telia ringde i morse, - hej du hade problem, kommer om en kvart  en superrolig kille dök upp och bytte skadad ledning  Fullt fungerande internet igen, bor man på landet så har man från tidig ungdom lärt sig att det man är rädd om drar man ur så fort man slutat titta på TV eller suttit vid datorn. 
  
Inser att vi hade en otrolig tur när det inte började brinna i hagen eller väggen, hunden Inez med sitt 6:e sinne som ville få mig ur sängen och det fick hon, när det small bredvid sängen stängde jag fönstren i köket.
 
Idag och på söndag är det åska utlovat i vårt område... Gissa om jag är rädd?

Kalmar slott, semester dag 8

...Jag har alltid velat se kalmar slott, men förväxlade "Vadstenabullret" med Kalmar slott. Det finns en mycket spännande historia vad ungdomarna Wasa roade sig med när det var föräldrafritt. Men jag kommer inte att skriva om den här. Kika på Herman Lindqvists "historia" istället, han berättar så bra.
 
Vi åt en mycket god frukost igen och tog farväl av I...... och T......... och styrde kosan mot Kalmar.
 
Alle´n mot slottet var så vacker med kristallkronor hängandes mellan träden. 
 
Kanoner.
 
Antar detta är "kuretornet" som var slottets starkaste del med lönngångar.
 
Så vackert slott och det blev också Sveriges starkaste och moderna befästning på 1300-talet.
 
Borggården 
 
Hermelinmantel
 
 Kungsgemaket, inreddes till Gustav Wasas äldste son Erik XIV som sovrum.
 
 Några jaktscener fanns runtom i rummet, fanns även en lönndörr där man kunde smita ut om hot uppstod.
 
 Grå salen, Johan den III gjorde om två rum ca 1580 till ett. Här åt kungligheterna massor med mat och med massor av dekorationer.
 
Gyllene salen, taket var fantastiskt vackert.
 
 Slottskyrkan var mycket fin, gissar detta är altarskåp.
 
 Slottskyrkan.
 
 En vacker uppstoppad häst.
 
I slottet fanns även ett kvinnofängelse, det hade tre rum. Här visades upp de olika straffmetoderna som gällde på den tiden, ruskig läsning.
 
 Fanns massor av beskrivelser om straff delar endast två.
 
Sedan började hemfärden. Gissar vi kom hem stax efter 19, glada hälsningar av hundar och make  och sedan en liten titt i hönshuset, mina kycklingar hade växt något enormt under dessa dagar   såg nu att vi har fyra tuppar och 8 hönor. Har börjat fiska på FB för att förhoppningsvis få dessa tuppar att leva vidare i en ny hönsgård med samma utevistelse som vi har. Håll tummarna  
 

RSS 2.0