Sista dagen i augusti...

Vi hade en miljöinspektör och en från byggnadsnämnden här på besök förra fredagen för att kolla vårt avlopp. Vi bor ju på sandmark så hela vår gård är en sandinfiltreringsbädd + att vårt avlopp mynnar ut i en våtmark, det bästa reningsverk som finns och det slutar där och går inte vidare till något vattendrag. Nu får vi se om det blir en "princip-sak" av det hela eller om man kan se till att vi faktiskt renar vårt utsläpp naturligt. Med principsak menar jag att vi måste bygga om vårt avlopp för att andra måste göra det. Fortsätt håll tummarna ;)
 
Veckan som varit knallade på i vanlig takt som det oftast gör när man jobbar. Dottern fyllde år och god tårta avnjöts ♥ Idag blir det oxå ett födelsedagskalas =)
 
Vi tycker att Bosse är lite mindre halt nu, påfyllning av ledvätska på fredag.
 
Höstfärgerna smyger sig på.
 
Kantareller finns det i massor, blir kantareller till maten var helg =) 
 
Rönnbären lyser vackert i grönskan.
 
Rambo är med mig på morgonsvängen med Inez, klorna behöver vässas.
 
Skogen sniffas av efter nattens besökare.
 
 
Dubbla regnbågar i torsdags.
 
 

Första riktiga jobbarveckan ....

....är alltid tuff, tidiga morgnar och tidiga kvällar i säng blir det, där emellan är man trött och gör bara det man måste hemma ;) I morgon är en viktig dag, berättar mer senare, ber er bara hålla tummarna =)
 
 

Om detta är sant....

...... så säger det en hel del om våra politiker och deras verklighetsuppfattning....Det är våra politiker som ger våra samhällsinstanser riktlinjerna för hur de ska jobba, se här en verklighet ....vet även andra cancersjuka som nekats sjukpenning i mitt samhälle där jag bor...Lyssnade på en valdebatt igår, det enda våra politiker gör är att vinna ord-dueller mot varandra, den som är slängdast i käften tror att han/hon/hen vinner =( massmedia understyrker "skitpratet" med att basunera ut att den vann duellen i massmedia dagen efter....Dags för nya partier i riksdagen som man kan lita på och att de står för vad de säger och att det genomförs efter valdagen...
 
 
 
Tyvärr en verklighet idag även om inte Reinfeldt hade magsjuka, därav lånade jag detta från facebook.....
 

Orolig, rädd, har försökt tänka bort....

... det stundande veterinärbesöket vi hade  i fredags. Men det går ju inte, utan det är bara att se sanningen i vitögat, Bosse är för halt, veterinären skakar sorgset på huvudet, hennes ansikte säger mer än det hon säger till oss, hon tycker vi kämpar på bra och berömmer oss för att vi orkar, hon vet att det är tufft för oss, att begränsa en så ung och levnadsglad kille. Bosse sövdes och fick ledvätska insprutad i leden, vi fortsätter med pencillinet och alla medikamenter vi hade tidigare... Besökte mor och fick "gofika"  medan vi väntade på att få hämta Bosse. Bilder därifrån kommer senare ;) 
 
I lördags dök min bästa vän upp, Mille haffade henne direkt och bad henne följa med honom ut och titta på en sak...Jag stekte köttbullar till middagen, då jag hörde ljud av sågande...kikade ut genom sovrumsfönstret...
 
Bästisen hade fått Milles arbetarhjälm och sågade frenetiskt efter order från MIlle, själv hade han hämtat nya verktyg från morfars verktygslåda =)
 
Tre som funderar frenetiskt på om ritningarna stämmer, tycker nog Inez ser mest skeptisk ut ;)
 
I samförstånd och efter noggrant planerande fortsatte bygget, tycker nog att Inez ser nöjd ut här =)
 
Idag, söndag har regnet hällt ned till och från,  jag, dottern och Mille skulle se en film efter maten, i värmen under en varm filt och i mörkret så sov mormor gott under stor del av filmen ;)
 
 
 
 
 
 

Vad lever vi i för samhälle ?

...tidigare hjälpte vi de svaga, sjuka, barn och äldre ♥ den hjälpen finns inte mer, vårt "lila" block blandat av röda och blå partier struntar totalt i oss, finns inga "rakryggade" politiker eller partier längre, partilöften hålls inte från något parti då valet vunnits..Våra äldre som byggde upp vårt välfärdsamhälle far många ggr illa på äldreboenden, både privata och kommunala, Lex Maria anmälningarna duggar tätt...
Hittade denna artikel, läs den så j-vla skrämmande från vårt empatilösa samhälle idag, skrota försäkringskassan NU
 
Har själv fått erfara besparingsivern i vårt samhälle och försäkringskassans tvivel och luppläsning av sjukskrivningar för att hitta kryphäl och slippa ge folk ersättning, jag misstroddes, överklagade och vann, läs här. När en människa behöver samhällets hjälp som mest så sviker det....Vilket parti ska jag rösta på i valet...vet inte.... är så FÖRBANNAT trött på den lila klicken som nedrustar vårt samhälle......
 
 
Hur många grupper ska hamna i denna soptunna???
 

Vi fortsatte på ett vinnande....

 
.....koncept på jobbet och lagade vår trerättersmiddag med vacker dukning och underhållning =) Jag var i underhållningsgruppen och temat blev val eftersom det är valår, bland annat roade vi våra vänner med  denna film:
  
 
Detta är vad våra kära kollegor anrättade, först förrätten:
Tonfiskröra ♥....
 
Varmrätten var lax med "immig" färskpotatis med en underbar majonässås ♥ 
 
...sedan efterrätten med chokladpannacotta, mörk och ljus choklad, flarn och fruktspett ♥
 
Jag skulle vara barnvakt åt Mille och eftersom dottern började jobba en timme innan jag slutade så då bestämde jag att han fick vara med mig på jobbet, han kom lagom till efterätten och min bästa vän fixade fram efterrätt till honom ♥ Sedan fick han hjälpa mormor att fixa undan "filmkanonen" vi åkte hiss som han tyckte var både läskigt och roligt =) Jag visade honom var han kan hitta mormor nästa höst då han börjar förskolan om han vill mig något ♥ Milles kommentar efter dagen var "vilket fint jobb du har mormor" =)
 
En av mina fina vänner ♥  satte upp mille som "kuttersmycke" på familjens fina Cadillac, Milles arbetarhjälm var så klart med ;)
 
 Intressant med detaljer i bilen som inte finns i nyare bilar, Mille frågade och fick svar =)
 
 Sedan mullrade kompisen iväg, gillar ljudet av gamla amerikanare ;)
  
 På kvällen började Mille att snickra ett garage....
 
...Inez var så klart med och tog hand om trämaterialet på sitt eget sätt ;)
 
 .skulle närmast kalla henne för en flismaskin =)
 
 Mysigt med lite paus..;)
 
Mormor krökte några spikar som Mille rätade ut =)
 
Morfar hjälpte sedan Mille med att snickra och då hände det massor, de fortsatte på bygget även idag =)
 
 
 
 
 

Sista lediga dagen....

...i morgon sedan börjar jag jobba igen. Den här sommaren har nästan gått mig spårlöst förbi efter det vi opererade Bosse första gången den 2 juli och efter det har vi tillbringat största tiden inomhus hos Bosse som "sällskapsdamer".Många har turerna varit till djursjukhus och vi har pendlat mellan hopp och förtvivlan. Just nu är det förtvivlan för Bosse är 2-gradigt halt igen. Vi ställer frågan högt till varandra nu, kommer han att bli bra?  Idag tog vi bort stygnen så han slipper "tratten" igen.
 
Torkan fortsätter, fnösketorrt hos oss i både skog och mark.
 
Syrenbladen hänger ledset i torkan....
 
Kära maken har sluppit klippa gräsmatta de senaste veckorna....
 
Alla fönster står öppna i varje rum för att få lite svalka, bilderna är tagna igår.
 
Inez och jag har gått sista svängen i skogen...
 
Min väns söta amstaffkille ♥
 
Så bedårande söt, bilderna är tagna förra lördagen då var han 9 veckor ♥
 
 
 

Blev så arg idag.....

 ...att det var nära hjärnblödning =( hörde på radion detta : 
 
 
Dessa piloter körde i 14 timmar igår och vattenbombade enorma mängder kubitermeter vatten över branden, det tar dem 10-12 sekunder att fylla planen med vatten innan de stiger igen, gissar att det fanns massor med plats på Mälaren igår även om motorbåtar och kanoter fanns där, vi snackar ju inte om en liten insjö.
Lite intressant var att när man intresserat studerat planen och tyckte det var kul att få se dem, när lystmätet med att titta på planen stillnat så skulle det klagas...
Stäng Mälaren som det först var tänkt så att dessa fina hjälpredor  får jobba ifred, de har varit till mycket stor hjälp till alla de andra som kämpar med skogsbranden som är inne på 9-onde dagen nu. 
 
Kontaktade P4 Västmanland: Jag tycker att Mälaren ska stängas av så att planen kan hämta vatten där, gissar att de tankade för att kunna åka ut till brandplatsen direkt på morgonen. Då slipper folk som bor nära branden höra dessa fjuttiga klagomål. En ynkedom med folk som klagar över det, dessa piloter är nog så skickliga att de såg att de lugnt kunde tanka planen med vatten och är helt säker på att de aldrig skulle äventyra andras människors liv. Att den här branden blir släckt är första prio just nu. 
 
 

Tyst, tyst efter röken...

.... i tisdags efter den blev det helt tyst på gården. Alla våra skönsjungande fåglar har försvunnit och hallonen blir bara fler och fler när inte koltrasten är här och tävlar med mig om vem som hinner plocka dem först. De enda fåglar som vi har kvar är svalparet som fortfarande har ungar i boet i ladan. Så tyst och trist =(
 
I går när jag gick ut med Inez i skogen så tvärstannade hon, reste ragg från halsen till svansroten och sedan hördes något mycket ovanligt för henne - en riktig avgrundsmorrning. Hon stod blickstilla och sedan vände hon och gick snabbt mot gården. Jag följde snabbt efter. Vi har björn i våra trakter och sedan har jag funderat på var alla vildsvinen från branden har flytt? Kanske till våra trakter. Jag har tänkt på och det har varit mycket tal om på länsstyrelsens sida om alla viltstängsel som stänger in djuren, folk har undrat varför man inte öppnar dem så djuren kan ta sig ut. Enligt en expert klarar sig alla de fyrbenta och bevingade djuren sig bra och att de flyr i god tid. Det är smådjuren som sorkar, ormar m.m och fågelungar som inte är flygfärdiga som oftast stryker med i bränder. Såg på länsstyrelsen sida igår att de vädjade till folk att inte klippa upp viltstängsel.
 
Nu verkar det som de börjar få en bättre kontroll över branden och kan börja släcka den, vi tackar dessa gentlemän och kvinnor från Frankrike och Italien som hjälpt alla våra tappra hjältar i kampen om elden.
 
Nu har man sagt ifrån åt den hjälpsamma allmänheten ♥ att inte komma med mer varor till kämparna, det är knökfullt med gåvor från allmänheten. Tyckte det var så gulligt när en av kämparna sa - när man öppnar dörren till maskinen så har man direkt en macka i handen, det kändes hur tacksam han var mot alla dessa hjälpsamma människor runt omkring. Det bär nog alla som kämpar mot elden och även allmänheten som vill göra allt för de som sliter ♥ I nöden prövas vi människor =)
 
Själv har jag suttit vid Bosses sida som sällskapsdam med radion på hela dagarna för att han ska slippa "tratten" i värmen.
 
 
 Så mäktigt och häftigt att se hur de tankar planen med vatten....Bilden lånad från Aftonbladet
 
...snacka om skickliga piloter =) .Bilden lånad från Aftonbladet
 
En skön syn att se över de brandhärjade områdena. .Bilden lånad från Aftonbladet 
 
 .Bilden lånad från Aftonbladet
 
Alla fyra vattenbombarna i luften =) .Bilden lånad från Aftonbladet
 
Planen var betydligt större än jag trodde. .Bilden lånad från Aftonbladet
 
 

Äntligen....

....så är de Franska och Italienska vattenbombplanen i luften och på väg bort mot branden. På grund av att vädret idag varit grått och regnigt och molnen legat så lågt så har de inte kunnat flyga då de inte ser var de ska släppa vattnet.  Mot eftermiddagen klarnade det upp. Nu hoppas vi på sent mörker ikväll så de hinner släppa många ton vatten över branden.
 
 Nyss ankomna till Västerås flygplats Hässlö, bilden lånad från Aftonbladet
 
Idag kunde man gå upp i plan och titta över vissa brandhärjade områden, det visade sig att det var flera bostadshus och gårdar som brunnit ned. Så oroligt för de evakuerade som hör den nyheten på radion att inte få besked om det är deras hus eller gårdar som klarat sig eller brunnit ned.
En glädjande nyhet var att den unga fyrabarnsfamiljen som fick fly sitt hem i all hast utan kläder (det var över 30 grader) då det brann 200 meter från deras gård och de fick lämna 2 hästar och 11 får kvar. Idag tilläts de åka till sin gård och alla djuren levde och kunde evakueras. Tyvärr hade ladugård och uthus brunnit ned men bostadshuset stod kvar. 
 
Några bilder från branden som jag lånat från Aftonbladet på HJÄLTARNA som kämpar dag och natt för andras hus och hem och säkerhet ♥♥
 
Bilden lånad från Aftonbladet
 
Bilden lånad från Aftonbladet
 
Bilden lånad från Aftonbladet
 
Bilden lånad från Aftonbladet
 
Bilden lånad från Aftonbladet
 
Bilden lånad från Aftonbladet
 
Undrar vad denna herre pysslade med när de andra slet i skogen???? 
Du får nog inte många röster i valet från Västmanland herr Reinfeldt.
 
 
 
 
 
 
 
 

Stackars alla....

....dessa människor som fått fly sina hem utan någon som helst förberedelse. Alla de som inte fått med sig sina stora husdjur som hästar, kor och får, måtte de flesta djuren överlevt . Informationen har varit dålig för de drabbade, idag låg länsstyrelsens hemsida nere pga för stor belastning, så även Norbergs kommuns hemsida, de hänvisade till andra sociala medier. Informationen tycks ha varit lika dålig till de brandmän och poliser som funnits på plats, folk har naturligtvis vänt sig till dem i sin oro men de har inte kunnat ge folk svar. 
 
Jag försökte ringa maken på jobbet, men telefonen funkade inte. Efter någon timme ringde min far och han berättade att han försökt ringa mig flera ggr och fått svaret att linjen var överbelastad. Även telefonerna måste ha varit en stor stressfaktor för alla drabbade som försökte ringa och söka information.
 
En stor eloge till alla dessa brandmän, hemvärn m.m och frivilliga som kämpar dag och natt med denna brand  ♥ ♥
 
Två artiklar om två drabbade människorna som beskriver sina känslor så bra ur tre olika perspektiv. Ilska och sorg, förtvivlan och sorg. 
 
En polismans berättelse
 
Vid 16 började det regna lite och då slogs rök och den mycket fräna brandlukten ned riktigt ordentligt, Snabbt stängde vi alla fönster och just nu är det väldigt varmt inne ;) 28,6.
 
Bosses veterinär ringde och gav ett glädjande besked, det andra provet var oxå positivt =) Nya tider inbokade då ledvätska ska sprutas in i leden. Vi tycker att Bosse går lite bättre nu ♥
 
Bild från sovrumsfönstret när det var som mest rök.
 
Inte var det mycket sikt.
 
 Hittade Fredrik Reinfeldts uttalande i Aftonbladet idag:

"Fredrik Reinfeldt: Vi har ställts inför en prövning

Statsminister Fredrik Reinfeldt uttalar sig nu om händelserna i Västmanland.

– Vi har ställts inför en prövning. Det är den största skogsbrand vi haft i Sverige i modern tid. Det har lett till att en människa förlorat livet och att djur har fått sätta sitt liv till. Vi blir små inför naturen krafter och påminns om detta, säger han.

Insatsen har fått kritik för att ha kommit igång i ett sent skede.

– Man måste förstå de människor som naturligtvis känner att de varit hotade till livet eller som tvingas man överge sitt hem, och tycker att man inte fått tillräckligt med information. Jag har sett flera som vittnat om det. Då förstår jag att man är kritisk. Men det är betydande resurser som finns på plats och en professionell räddningsledning, säger Fredrik Reinfeldt och tillägger:

– Jag imponeras av de frivilliga och professionella insatser som många människor nu gör."

 

 Det fick brinna i många dagar och många kämpade förtvivlat med branden innan de "betydande resurserna" sattes in  =(
 
 

Skogsbranden blir bara värre....

....och ökar snabbt i omfång.
 
Just nu ökar orterna som måste evakueras för var timme. Banderollerna på Tv  visar fler och fler orter som måste evakueras, så hemskt att vara tvungen att fly sitt kära hem inom loppet av en timme och inte veta om man får återse det igen.
Det har blåst mycket idag och branden har spridit sig snabbt och fort. Största branden i modern tid enligt nyhetskällorna. Var morgon har vi den stickande brandröken och då bor vi ca 2,5-3 mil bort från skogsbranden. Många fönster står ju öppna då vi vill ha ordentlig svalka åt Bosse.
Jag och dottern var med Mille och badade idag, säkert 30 grader i vattnet, över 31 grader i skuggan. Satt och tittade runt på skogen vid vår vackra skogssjö och tänkte på om skogen och alla vana synintryck skulle brinna ned och försvinna.
Hur blir det för de enskilda skogsägarna, får de ersättning eller ska försäkringsbolagen luta sig tillbaka och hävda att det är en "naturkatastrof", jag vill minnas att folk fick ersättning vid stormen Gudrun för deras skador på skogen och det ser jag mer som en naturkatastrof än en antändning av skog av tåg eller åska som händer var sommar.
 
 
 
 
Regn är utlovat på onsdag och jag hoppas vi får ett ordentligt skyfall då som hjälper till att släcka branden.
 
 
Vindförhållandena gör att min far ända uppe i Falun är mer besvärad av röken än vi.
 
Jag blir oxå så förbannad när de pratar om branden vid Sala, den började mellan Virsbo och Ramnäs och det är där folk nu måste evakueras, såg en kvinna på nyheterna som trodde att det var lugnt då hon följt nyheterna om branden,   Sala ligger trots allt ca 4 mil bort, hon hade bara att packa ihop på nolltid det viktigaste när brandmännen knackade på =/ Inser att medierna hellre lägger fokus på en stad  för att få läsare än på de små samhällena, byarna och de enskilda gårdarna som är drabbade =/
 
Bilden lånad från Aftonbladet Ni kan läsa artikeln här 
 
Klockan är nu 22:22 och man har börjat att evakuera runt staden Norberg, och man har förberett evakueringen av staden.
 
 
HALLÅ herr Reinfeldt detta har blivit en riksangelägenhet nu, två vattenbombarplan från Italien skulle komma idag...de kommer först i morgon, kalla även in vattenbombarplan från Spanien innan denna brand bränner ned hela mellansverige....Det måste få kosta!
 
Så otäckt och hemskt..
 
Jag tror vi klarar oss där vi bor då vi har flera större vattendrag mellan oss och branden...men säker kan man aldrig vara...I slutet av augusti tror man att denna skogsbrand ska vara helt släckt, oro för många under lång tid......

En stor skogsbrand....

....härjar i vårt län sedan i torsdags, den är utom all kontroll. Just där skogsbranden började brukar det brinna då det ofta är tågen som är brandorsaken (i år gissar man även att åska kan vara orsaken).
 
Pratade med min far igår och han frågade lite om branden, även uppe i Falun där han bor hade man varnat för röken, allt inom en omkrets av 15 mil kunde drabbas.
 
Vaknade klockan 5 i morse av att kära maken satte igång radion, han satte även igång datorn och jag kände genast en stickande brandlukt i näsan. Tittade ut och såg att det regnade. Kära maken visste inget om skogsbranden och blev orolig då han vaknade av brandlukt och sprang ut för att se så inget brann på gården eller i huset, en tjock dimmig, rök låg omkring gården, den hade säkert pressats ned av regnet.
 
Berättade om branden och visade på Aftonbladet var han kunde läsa om den, la mig att sova igen. När jag vaknade hade jag fortfarande den stickande röklukten i näsan.
 
Men ute hade den försvunnit, solen sken som vanligt denna sommar från en klarblå himmel, 29 grader varmt i skuggan (som vanligt).
Vi satt ute i skuggan i flera timmar och njöt av den härliga sommarbrisen som ändå fläktade oss =)
 
Tycker Bosse går bättre på morgonen nu, men ikväll var det säkert 2-gradig hälta =( I morgon ringer veterinären förhoppningsvis och ger oss besked på benbitsprovet. 
 
Här kommer några bilder som jag lånade från Aftonbladet idag.
 
Bild från  Aftonbladet
 
 Bild från  Aftonbladet Tycker den lilla helikoptern ser ut som en "droppe i havet" mot den gigantiska skogsbranden. All beundran och tack till alla brandmän och privatpersoner som gör allt för att släcka denna skogsbrand ♥♥
 
 Bild från  Aftonbladet
 
 Bild från  Aftonbladet
 
 Bild från  Aftonbladet
 
 Bild från  Aftonbladet
 
Ordspråk: Ett litet vaxljus brände ned hela Moskva / ryskt ordspråk
 
 
 
 
 

Idag ringde veterinären...

....de hade fått svar från de första proverna och bakterierna i ledvätskan förökade sig inte i det...en god prognos  ♥ Det andra provet var inte klart än, veterinären skulle ringa på måndag igen och berätta svaren på det, hon undrade hur Bosse mådde och om hans hälta såg ut att vara bättre då hon kapat bort delar av benet som skavde mot det andra. Jag sa som det var att Bosse gått bättre än innan vi opererade honom och veterinären drog en lättnadens suck i telefonen.
 
En timme efter vårt samtal gick jag med Bosse för en pinksväng, då haltade han svårt igen....hur orolig blir man inte då =`(   Men jag tänker att det är andra dagen efter en stor operation, klart att det måste göra ont. Vi följde råden vi fick efter förra operationen och Bosse fick bara sina 5-10 minuters svängar. Nu har jag varit ännu hårdare, kanske bara blir tre minuters svängar då han ofta kissar direkt vi kommer ut. 
 
Oro...oro....
 
Inatt när jag skulle sova blev jag plötsligt klarvaken....tänkte på när jag börjar jobba, ibland åker vi bort på våra studiedagar för en mysig start på terminen....Måste ringa rektorn och höra vad som är tänkt för dagarna, tar tjänstledigt om vi åker från hemorten.
 
Undrar hur syrran Janes dag var idag =) Hoppas hon hade en kanondag, kramar i massor till dig syrran  ♥
 
 Gos med Inez i juni, innan operationen. Bosse har precis blivit 8 månader ♥
 
Så jag längtar till den dagen då hundarna kan få ligga ihop och gosa igen ♥ Som det är nu så blir det lite sniff på varandra genom ett burgaller =(
 
 

RSS 2.0