Jag var värd 50 lamm....

....en film från 2011,en så BRUTAL kvinnosyn, vi lever på 2000-talet och ändå finns det kvinnor som värderas lika med djur * de säljs för några lamm, för en futtig bit mark (ödemark)  10-åringar säljs som hustrur till i många fall mycket  äldre män =( En av flickorna i filmen har varit gravid sedan hon var tolv år, men fått missfall 5 ggr (alla graviditeter) pga av sin brutala make....Vi lever på 2000-talet och vi har inte kommit längre....
 
 
* Som ni redan vet så tycker jag att vi ska respektera djur och ge dem bästa möjliga omvårdnad, en hänsynsfull och skonsam död vare sig de ska bli mat eller varit ett älskat husdjur ♥
 
 
Länken hittar ni här:  http://dreamfilm.se/movies/details/4951-jag-var-vard-50-lamm/
 
Om ni har tid och lust kan ni se även denna kvinnoförnedrande film om mormonernas månggifte från 2013, filmen heter Alla mina fruar, länkhttp://dreamfilm.se/movies/details/4968-alla-mina-fruar/
 
 
 
 

Firat i dagarna tre...

...Det började med att vi åkte upp till en ort i närheten av Orsa i söndags för att 2 dagar för tidigt fira Milles födelsedag med hans pappa, farmor och farfar. Tidigt startade vi vår långa resa för att komma fram i vettig tid. I Dalarna regnade det och var bara 13 grader. Svärsonen bjöd på fantastiskt grillat kött och en supergod potatissallad =) Presentutdelning och sedan en supergod tårta. 
 
Fem flaggor och ljus ♥
 
Vid 15:30 startade vi den långa färden hem. men det blev även ett stopp ungefär halvvägs då vi hälsade på min far och I-M vid båthamnen där de tillbringar sin mesta tid. Till Milles glädje skulle några båtar sjösättas och han fick se den proceduren. Mera fika och tårta ♥ Mille fick en radiostyrd helikopter av gammelmorfar och I-M =)  Sonen ringde och grattade på mors dag ♥, frågade om vädret i våra hemtrakter och där var det strålande sol och varmt. Värme mötte oss när vi väl kom hem på kvällen.
 
Fick dessa vackra blommor av pappa och I-M ♥ 
 
 
I tisdags blev det firande av Mille igen då det var hans riktiga födelsedag  ♥
 
Många paket ♥
 
En helikopter som Mille ville ha där man kan dra upp livbåten....
 
 
 
En jättegod tårta igen =)
 
Midsommarblomstern blommar för fullt framför en gammal tunna som vi haft som hinder ;)
 
Som jag trodde så slog prästkragarna ut i måndags =)
 
Prinsessan på bild från idag som gosar med en av dotterns katter då det blev ett tredje födelsedagskalas för Mille.
 
Mille fick en radiostyrd bil av morbror och kusin, vis av tidigare erfarenheter så står han på katternas leksak för att slippa bli påkörd av bilen ;)
 
Lilla tremänningen älskade att leka med ballongerna ♥
 
Lilla prins Gabriel och prinsen Mille =)
 
Ordspråk:  Födelsedagen är dagen man firar dig som en gåva till resten av världen / Richard David Bach
 
 

Över 30 grader...

......i skuggan idag. Hett som tusan, hundarna flämtar och de värmeälskande katterna söker sig till skuggan. Vid 16:30 började det mullra i fjärran, i två timmar mullrade åskan ibland nära men oftast långt bort. En regnskvätt och sedan försvann åskan med den. 20 grader ute och 27 inne, korsdrag hjälper inte, så nu får fläkten göra min och hundarnas natt behaglig =)
 
Sol i åskmoln.
 
Jag och kära maken satt på trappan med hundarna och väntade ut åskan. Bosse gnagde lugnt på ett ben och struntade i åsksmällarna =)
 
Rambo vilar i skuggan inne i syrehäcken, det kan bli för varmt även för en katt ;)
 
 
 
 

Försommar....

 ...och mycket varmt har det varit i flera dagar, igår och idag över 27 grader i skuggan på norrsidan. Tre veckor kvar till sommarlovet =) Löken vi satte i förra veckan har redan tittat upp ur landet, så även potatisen. Våra tornsvalor kom i början av veckan och har börjat bygga bo på samma plats under ladugårdstaket som tidigare. Så glad att taket blev färdigt så tidigt så det inte störde våra återkommande flyttfåglars boplatser.
 
Fladdermössen jagar ilsnabbt insekter på kvällarna, tror de bor i lufttrumman på taket till ladugården =)
Prästkragarna slår ut i morgon =)
 
  
 Eftermiddags skuggspel på gården, bild från i söndags.
 
 Igår red Mille på Lokie en sväng i skogen och sedan en tur i hagen =)
 
 Lokie väntar på godis efter ridturen. Denna vackra och mycket pigga gentleman fyller 24 år i juli ♥
 
 Mille och morfar ska hämta ved i vedboden =)
 
 Sotis myser i skuggan och håller koll på oss.
 
 Mille lekte hund och morfar fick kasta pinnar till honom som han apporterade.
.
Hundarna följde Milles lek koncentrerat och Inez höll nogsamt koll på var pinnarna hamnade ;) 
 
 Några bilder från idag, Mille busar med mig när vi fikade ♥
 
 Syrenerna i morse.
 
 Mille fick en leksak av mig som han tyckte jättemycket om, han lekte över två timmar med de flygande helikoptrarna =) Här laddas apparaten ;)
 
 Högt och långt flög den =) en helikopter är bortskjuten ;)
 
Termometern på norrsidan klockan tre idag ♥.
 
Önskar er alla en trevlig helg =)
 
Försöker odla en jämnare solbränna ;)
 
 
 
 

Varmt och skönt..

....Fredagen började med soligt och härligt varmt väder. Killarna kom och la på den sista plåten på taket så nu är allt klart. Det tog dem bara fyra dagar att byta tak, så j-kla duktiga hantverkare =) Vi ska ju byta tak på huset oxå och jag måste säga att jag ringer nog till samma firma så vi får dessa suveräna hantverkare igen.
 
 
Igår kom Mille då dottern skulle jobba kväll och dag idag, Mille och jag städade gården och tog bort lite skräp som var kvar efter takbytet och en massa pinnar efter hundarna
I år verkar det som att vi får en längre tid mellan hägg och syren, det är ju som vackrast i naturen då. Häggen har blommat ett tag redan och det är ett tag kvar innan syrenerna blommar. Svalorna  har kommit och bygger flitigt sina bon.
 
Äntligen har jag den härliga vårutsikten från trappan igen där jag brukar dricka mitt morgonkaffe =) Kära maken matar småfåglarna ännu eftersom det varit så kallt ett tag.(bilderna är tagna idag)
 
Det behövdes en dags värme till tulpanerna för att de skulle slå ut på norrsidan =)
 
Min ständiga följeslagare på gården, Sotis ♥
 
Solkatten sotis njuter...
 
...och gonar sig i solskenet, medan hundarna....
 
...mår bäst i skuggan på trappan.
 
Vad sa du matte? Jo, jag sa sötnöten till Bosse ♥
 
Årets första gräsklippning, Mille är så klart med och klipper ♥
 
Sedan lite lek i vedskjulet då solen var som starkast.
 
Mille drar tillbaka vattenslangen efter gräsklippningen.
 
Solen blänker på vårt nya tak =) Bilden tagen genom köksfönstret.
 
 
 
 
 
 

Hittade .....

...lökar på Coop i dag =) Vi planterade dem direkt, har även gjort ett litet experiment i år som jag ska avslöja senare om det fungerar ;)
 
Bild från förra årets odling =)
 
Inez löpning börjar avta och hon börjar bli den vanliga roliga lekkompisen igen tycker Bosse, nu har de börjat att leka igen =) 
 
Bild från i tisdags, bus på morgonsvängen =) 
 
 
 

Studieresa med bästa eleverna.

Helgen som gick blev det potatissättning ca en vecka senare än förra året, löken var slut så det får vi klara oss utan i år.
Förra torsdagen hörde jag göken för första gången denna vår, nu hörs ko-koo när man går ut morgon och kvällar.
 
Bildbomb som heter duga ;)
I går åkte vi med årskurs 7 på en heldagsresa där de fick se platserna, där materialet är hämtat från som de använt sig av i sina geologiska studier och mätningar under hela läsåret. Vi klev på bussen 08:00, som vanligt tog kära dottern hand om de fyrbenta då jag var borta hela dagen.
Vi började  här: Ungdomarna knackar och letar bland stenarna efter pyrit. Tyckte nog att platsen visade hur förgiftad den var med sin avsaknad av växter. Brytningen här började redan på 1600-talet
 
 
 
 
Sedan fortsatte vi till Kopparverket:  Lånat från Wikipedia"

Kopparhanteringen i Riddarhyttan har medeltida anor, och kom tidigt att ske i kronans regi. Redan 1437 omnämns Gambla riddarehytthen, men troligen har verksamheten pågått tidigare. Riddarhyttans kopparverk anlades 1616–1617 vid vattendraget mellan Övre och Nedre Skärsjön, och anses vara en fortsättning på det kronobruk som fanns iSkinnskatteberg. Upprätthållandet av kopparhanteringen ansågs som viktigt och järnhanteringen hade tillfrämsta uppgift att underlätta driften av "det ädlare verket" genom sin säkrare vinst.

Vid Nedre Skärsjöns södra strand anlades redan 1610 en hytta och en hammare av Tomas Hammarsmed på platsen för en äldre medeltida kopparhytta, Munkhyttan. När den gamla kopparhyttan lades ned i början av 1800-talet byggdes en ny upp på platsen för den år 1610 privilegierade hammaren och hyttan. Det nya kopparverket kunde tas i drift 1819, malmen bröts dock fortfarande i Östergruvan på andra sidan av sjön. Nedanför kopparverket anlades ett invecklat system av dammar, fall och underjordiska rännor, vilka gjorde att ett effektivt utnyttjande av vattenkraften blev möjlig.

Produktionen vid verket var på 1830-talet ca 70 ton, år 1849 beskrivs det ha omkring 290 skeppunds tillverkning. En del av den råkoppar som framställdes gick till myntverket iAvesta. Malmens låga kopparhalt gjorde emellertid att kopparverkets storhetstid blev kort, och 1873 lades verksamheten ned."

 

En av de underjordiska rännorna förmodar jag, så vackert =)
 
 
 
 
 
Härliga vattenfall fanns det gott om.
 
Ytterligare en underjordisk ränna.
 
Lämningar från en av rostugnarna.
 
 
 
Resterna efter en vattentub i trä.
 
Första vattenfallet som kommer direkt från sjön.
 
Resterna efter en vattentub i trä.
 
Sedan for vi vidare till Lienshytte masugn. Texten lånad från Ekomuseum Begslagen 

"Lienshyttans masugn vid Riddarhyttan har gamla anor. I början av 1600-talet erhöll Tomas Hammarsmed rättighet att anlägga en hytta och en hammarsmedja. Här låg även en mjöl- och sågkvarn.

 

På 1840-talet blev järnmalmerna i Riddarhyttan mycket attraktiva och en ny masugn anlades. Den byggdes i den trånga ravinen nedanför dammen vid sjön Lien. År 1894 genomfördes en omfattande ombyggnad genom firman Qvist & Gjers. Masugnen fick en imponerande pipa, som var hela 26 m hög. Lienshyttan var i drift ända till år 1959 och eldades ända fram till nedblåsningen med träkol.

 

Efter restaureringen kan anläggningen besökas och man kan ta sig upp på masugnskransen. Imponerande är även den stora slagghögen, som är en av de få bevarade i Bergslagen.

 

Till platsen fanns ett sinnrikt system av linbanor och järnvägar. År 1877 påbörjade Riddarhytte AB byggnationen av den smalspåriga Uttersberg-Riddarhyttans Järnväg (URJ), vilken var en förlängning av Köping-Uttersbergs Järnväg (KUJ). Nära hyttan ligger det bevarade Lokstallet 1093 med sitt vattentorn."

 
Slagghög.
 
 
 
Så imponerad av dessa beslag...
 
och dessa..
 
En elev visade mig detta signalschema =)
 
Sista stället vi besökte var Bastnäs. Texten här lånad från wikipedia:
"Bastnäsfältet är en av världens mineralrikaste platser och ingår i Ekomuseum Bergslagen. Här har det sedan 1600-talet brutits olika mineral. Här finns över 50 olika mineral. År 1803 upptäcktes grundämnet cerium i "bastnäs-tungsten" av Wilhelm Hisinger (brukspatron på Skinnskattebergs bruk) och kemisten Jöns Jacob Berzelius. Under åren 1875-1888 bröts ca 4500 ton ceriummalm. Andra mineral som finns här är bland andra bastnäsitcerit,lanthanitlinneitferriallanit-(Ce) och törnebohmit-(Ce). Bastnäsit upptäcktes först i Bastnäs och är ett ceriumhatligt mineral. Det finns mycket av det i Kalifornien. Vid Bastnäs finns ett välbevarat hakspel, det enda kvarvarande i världen på ursprunglig plats. I maj hålls Bastnäsfältets Dag då bland annat den 137 meter långa Bastnässtollen är öppen för besökare".
 
Hakspelet,
 
 
 
Djupa och i mitt tycke otäcka "helveteshål" fanns det flera stycken.
 
 
 
 
 
 
 
Nya Bastnässtollen som idag är stängd pga rasrisken.
 
Inzoomning.
 
När regnet nu gjorde ett uppehåll i måndags så dök killarna upp som skulle göra om vårt stalltak, snabbt och effektivt försvann de gamla tegelpannorna från taket, så imponerad av killarnas snabbhet och skicklighet.
 
 
 
Dag 1
 
Dag 2
 
Dag 3, allt klart med taknock och snöstoppare, det saknades en plåt till den sista biten på taket men den kommer på fredag och då är allt klart. Snacka om skickliga hantverkare =)
 
Bild på Inez och Bosse från igår ♥
 
Idag är Bosse lika hög som Inez =)
 
Tulpanerna väntar bara på lite sol.
 
 
 

Regn, blåst och kallt.

Vi fick gudskelov ingen snö inatt som var utlovat men det har regnat och blåst kallt med bara +4, lämnade bilen på verkstad och fick hålla i paraplyet hela vägen till skolan då det blåste så hårt =(
Hade gärna tagit den promenaden i solsken med fågelkvitter istället.
 
Dottern var snäll och skötte om djuren på lunchen då jag inte hade någon bil, så skönt att alltid veta att hon ställer upp ♥. I morgon kväll ska jag vara barnvakt så hon får åka in till storstaden och äta gott med några vänner. Vi hjälps åt i vått och torrt =)
 
 
 
Ordspråk: Tänk om bara vinden kunde vända sig tills jag ska hem, sade kärringen som gick i motvind.

Lite av varje....

.....och bilder från ca 2 veckor tillbaka och till helgen....
 
När jag skulle åka till jobbet såg jag något som rörde sig i ögonvrån, tittade dit och fick se Rambo knata runt på vårt stalltak, det enda sätt han kunde tagit sig dit var på stegen som var uppställd till firmorna som lagt offerter för omläggning av taket. 3 dagar efter ormbettet hittar han på nya äventyr, det är inte för inte han är vår mest olycksdrabbade kisse ;)
 
 
Sotis är betydligt lugnare en liten "tjuren Ferdinald" som gillar gos, mys, lugn och ro, även att få sova gott på lugna och mysiga ställen
 
Här är det gos med Bosse, vare sig han vill det eller inte =)
 
En av de skönaste och lugnaste ställena Sotis vet är handdukshyllan i badrummet. 
 
Morgon klockan 6, två katter har valt att vara ute i den ljumma vårnatten och lagt sig att vila på morgonkvisten där matte bäddat åt dem med kuddar och nytvättade, förstörda badhandukar av rost efter ett rörbyte i köket ;) I söndags köpte jag en helt ny fluffig dyna åt katterna och två feccefiltar att byta med. 
 
Gissa väder? Men härliga färger blev det =)
 
På väg till prinsessans dansuppvisning  ♥
 
Full koncentration på spel och lån av mormors surfplatta  ♥
 
Efter dansuppvisning blev det butiker, butiker och mat =) Mille gillade sina pannkakor med strösslad grädde och sylt  ♥
 
Inez höglöper just nu och försöker få lilla Bosse att fatta vad hon vill; ) Han kan göra ett halvhjärtat försök att stå till tjänst ibland, men en tallkotte eller någon av våra katter fångar oftast hans intresse före damen ;)
 
 
 

En liten dikt från mig om våren ;)

 

 

Ungdomarna ska skriva en vårdikt i svenskan och när jag gick med hundarna ikväll sprudlade tankar upp, det resuterade i en dikt som jag vill dela med er =)

  

 Våren 

 

Våren är vackrast för mig idag, den tidiga morgonen och tidiga kvällen.

Då solen som en spegel leker tittut mellan granar och tallar.

 

Den mjuka ljusgröna mossan ser ut som en inbjudande bädd, mjukare och mer väldoftande bolster kan inte finnas.

 

Vitsipporna finns i mängder som stora armeér på väg att inta försommaren och bana väg för andra blomster. De är de största och starkaste soldaterna som klarar striderna mot både frost och snö.

 

Barndomens vårar var att spela kula med syskonen då en liten gnutta barmark syntes och man lyckades gräva ett hål i den icke tjälade jorden. Kulpåsarna syddes på slöjden. Glaskulorna var den attraktivaste vinsten och de förlorades snabbt till de äldre och mer erfarna syskonen.

 

Att få slänga in de tråkiga läderstövlarna, pjäxorna och andra tunga, trista och fula vinterskodon längst in i mörka garderoben var en stor lycka och att få plocka ut de nya ljusa nyinköpta, fräscht läderluktande vårskorna var som att födas på nytt, all lycka, allt ljust och glatt stod för dörren.

 

Våren var på riktigt kommen när jag hörde storspoven och tofsvipan ropa från sjöns våtmarker och jag fick lägga ut mjärden och kolla den när jag gick till och från skolan för att se om där var någon fångst. Så glatt jag sprang till mamma med ”lillgäddan” och sedan stolt satt där vid middagsbordet med mitt bidrag.

 

Åren har nu gått, men barndomens lyckliga vårar finns lagrade i mitt minne, väcker samma glädje, påminnelser och förväntan.

 

När sedan den lilla sädesärlan dyker upp och spatserar runt i hagen med vippig stjärt. Då vet jag att det snart ska finnas massor av hungriga små ungar i alla fåglars bon.

Generationers fortskridande från mor till dotter, far till son fortsätter som alltid. Ömt kramar jag om mina barnbarn och vi springer ut i vårens värme med samma glädje tillsammans.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
  
I söndags var vi på prinsessans årliga vårdansuppvisning ♥ hon är så duktig ♥ Fick ingen bra bild och filmen jag tog har jag ännu inte hunnit ladda upp.;)
 

 

 

 

 


RSS 2.0