Valborgsmässoafton.

När jag var liten så åkte vi alltid till en brasa och lyssnade på "sköna Maj" som en kör alltid sjöng och flera sånger till. En tradition för mig, när min son var född gick vi till en brasa, smällare sköts då ett nyare fenomen som jag inte upplevt tidigare. En smällare gick nästan in i barnvagnens suflett, hade den lyckats komma in där hade den troligtvis inte hittat ut, den hade nog smällt i mitt barns ansikte.Inga fler majbrasor för mig efter det.
 
Gjorde ett försök till att gå på en majbrasa när dottern var cirka 4 år. Det eldades och smälldes ikapp, fick då syn på en kille som slog sin flickvän, sprang dit och gick emellan, argumenterade med killen och en av mina hästkompisar (en kvinna) drog en knytnäve på killen och han föll, full och inte helt stadig men hon är stark (ko och hästtjej, där finns muskler). Sista majbrasan för mig, en tradition jag fick som barn men som inte mina barn fått då jag är en "kyckling"mamma.
 
Mille med sin bästa vän har utökat potatislandet, de har slitit, grävt fraktat bort grästorvor mestadels med skottkärra sista gången med fyrhjulingen som haft startproblem och de fick igång den 😊 De har utökat potatislandet i två dagar nu, i morgon gödning och potatissättning är planerna. Om ni har lust sa kära maken kan ni plocka bort rishögen, något de tog sig an med liv och lust.
 
Slit och släp, men inget de bangar över.
 
Med en massa jord och torvor så blev det tungt och de var de tvugna att fylla på luften i vagnens hjul med vår högtrycksluftkompressor, men killarna fixar allt 😊
 
Så glada 😊 maskiner är verkligen det roligaste som finns, nu ska jord och torvor bort från gården.De vet att jag övervakar allt 😂 Så när jag står i fönstret för att de inte ska köra för fort, ta några risker så vinkar de till mig och jag vinkar tillbaka 😊
 
Så började de rensa rishögen efter de två stora björkarna, de hann med hälften ikväll. De kommer imorgon igen 💗 Ska vi slå vad sa jag till kära maken ikväll, kommer de att rensa rishögen först eller gödsla och sätta potatisen? Vi båda gissar på rishögen då fyrhjulingen får jobba för dem och som de flesta grabbar älskar de motorer . 
 
Nu när det börjar grönska kommer rådjuren allt oftare till oss.
 
Ha en fin valborgsmässoafton vänner.
 
 
 

Dagen gick bra..

Morgonen blev svår emotionellt, Börje väckte mig 04:30 jamade, jag gosade med honom och all mat borta för första gången hos oss, att ignorera en katt som inte fattar att matte inte förstår när han är hungrig och vill gå ut som vanligt 😭 Minusgrader i natt, bilen igenisad, vi bestämde oss för att sätta Börje i transportburen innan kära maken startade den. Börje stod ju vid dörren och ville ut, vi skulle sätta honom i transportburen, blev då 1-0 till Börje  då luckan till transportburen föll bort och slingrande katten försvann, nervositeten och svetten kröp på, jag hade ju sagt till kära maken att vi har bara ett försök. Bilen brummade på efter katten försvann och vi hoppades locka honom med öppnande av dörr, katt gömd på övervåningen men jag vet ju hans gömställen då han var ny hos oss, kära maken säkrade rum på övervåningen och jag på nedervåningen, lyft på gästbäddsoffan sa jag och då kom Börje till trappan. Börje sprang till dörren igen, vi kämpade in honom i buren och nu lyckades vi.
 
Vår transportbur var nog gammal och när vi hämtade honom satt han i en nyare variant med större lucka, veterinären sa att jag står för ansvaret att han sitter i transportburen när ni kommer, gissar hon hade sammma problem som vi att stoppa in Börje i den lilla luckan. På buren stod alla Börjes och mina data. Min gissning ikväll till kära maken var att någon lämnat in sin gamla katt, skulle inte skaffa katt igen och lämnat transportburen där. Eller så tog de bara fel, denna bur hade större lucka än vår gamla.
 
Börje är nu hemma igen ❤ Nu tyr han sig verkligen till oss, jag var tvungen att klia honom hela vägen dit och hem, tog jag bort handen jamade han ❤.Han blev vägd och väger 4,2 kg.
 
Börje blev inte sövd utan fick lugnande och jag trodde han var påverkad av medlet när vi åkte hem, men väl hemma så var det vår pigga Börje som släpptes ut från transportburen, mera gosig än vanligt dock ❤. Det första han gjorde var att springa till ytterdörren. Men jag serverade en liten portion favoritmat istället med jämna mellanrum som han fått under em. Vi lämnade honom klockan 8 och hämtade honom kl 14.
 
Vad tror ni en klippning hos Evidensia kostar idag?  Hur lång tid tar det att raka en liten kattkropp? Pälsvård 1995 kr, lugnande 1560 kr, summa summarum 3555 kr.
Hur mycket det kostar att ha djur tror jag ingen icke djurägare förstår, djuren går före all flärd i ett djurhem.
 
För oss var det självklart att kostnaden inte hade betydelse för kattens välbefinnande, men det gräver DJUPT i plånboken, vi har en buffert undanlagd för djur, men kritiken mot de höga veterinärkostnaderna har ju varit på tapeten. Det kan ju göra att folk inte anser sig ha råd även med försäkring och drar sig för att uppsöka veterinärvård. Är rädd för att många djur får lida i finanskrisen.
 
Bild från förra året på Börje med lejonklippning, idag är han bättre klippt med mer hår kvar, gissar han även hade tovor på halsen då. Tar bild senare på senaste klippningen.
 
 
 
 

Imorgon...

... Så blir det ett veterinärbesök, under de senaste tre veckorna har Börje fått flera stora tovor, när jag smeker honom kan han pipa till, skulle aldrig falla mig in att köra trimmern på honom då. Så det blir en "lejonklippning" på honom igen imorgon då han är sövd. Vi har klarat päls och tovor under sommar och höst då han inte är så långhårig som idag och vi kunnat borsta bort en massa skräp. Vintern är ju betydligt friare från skräp när snön ligger.
 
Jag inser idag att detta är nog ett besök vi får göra vart år på våren. Lider med Börje att vara utan päls (men vi är ju alltid hemma, så frysa ska han inte göra) men tovor som stramar är värre. 
 
Googlat hur tovorna skapas och enligt det jag fått fram är att katterna blir blöta även smutsiga ute. Har ju bara haft korthåriga bondkatter tidigare som klarat att sköta pälsen själva utan tovor, som även Börje gjorde när pälsen var kortare. Börje är vår 11:e katt nu, men min första långhåriga.
 
Har köpt en trimmer som är mycket bra, köpte även två pälsknivar, betalat för 2 stycken men inte fått dem än 😞 med lite tur kan vi kanske fixa Börjes päls i framtiden 💗
 
Jag sprang var femte minut ikväll för att se om Börje ville in, klockan närmade sig 21:30 och efter 22 fick han inte äta innan sövning. Han kom in fick sin älsklingsmat åt sig mätt ikväll och lade sig sedan att sova. Börje är lite av en "Rune rutin" efter maten sover han i flera timmar. Finaste kissen 💗 
 
Lägger återigen in bilden som jag älskar på vackraste Börje 💗Så ståtlig, vacker med sin enorma päls.
 
 

Torsdag förra veckan.

Mille kom med "drängen" som han skämtsamt kallar sin kompis, hade vi jobb till dem? Det hade vi nu när snön försvunnit, att rulla ihop hönsens sommargård. Det gjorde de och sen blev det årets första grillning, blåste som sjutton hela dagen. Mille ville dock inte grilla i grillkåtan utan grabbarna tog ut den andra grillen från källaren. Hamburgare/ stora pommes var önskat för dagen, Vissa problem med att tända grillen i blåsten men till slut fick de fyr, en god middag fick vi 😋Idag var mille här igen, och imorgon kommer de båda igen, vi får se vad de hittar på då?
 
Här rullar de ihop sommarhönsgården, mer gräsmatta att klippa i sommar, hönsen älskade att äta sitt gröna gräs 💗
 
Grillen tog sig, en mormor med full översikt, behövde de mer tändvätska så fick de fylla på det med en kopp.
 
 
 
 
 

Barnbarn 💗💗💗

 
Vi skulle åka till våra kompisar idag, fick ett sms från barnbarnet Mille, kan jag komma idag också? Vi hade bestämt att han skulle komma imorgon tidigare men som vanligt så är han alltid välkommen så klart 💗 Blev ett litet kortare besök hos vännerna.
 
När vi hämtade Mille åkte vi till biltvätten i samhället för att köpa ett särskilt medel han använt på sin prao på en biltvättningsfirma på annan ort (han var så duktig att han erbjöds sommarjobb). Tyvärr var språkförbistringarna för stora så det blev inget köp i vår biltvätthall...
 
Vi åkte till vår "klippa" vår järnaffär som har mycket och finns det inte inne så tar de hem det, två produkter fanns inne som Mille ville ha till mammas biltvätt och då ville han även tvätta och städa vår bil 💗
 
Jag gjorde en fantastiskt god köttgryta igår av nötinnanlår enligt maken, såsen blev bra, vi spar den till torsdag sa jag till maken då Mille skulle komma. När det nu blev en dag tigare så blev det köttgryta till middag, fatta hur mormorshjärtat kramas om när barnbarnet säger det var den godaste gryta han ätit och såsen den godaste han ätit 💗.
 
Var en timme kvar tills Mille skulle åka hem - mormor köksfönstret är smutsigt, ja det sitter över diskhon och ofta stänker det när vi diskar, har inte tvättat det på ett år då jag inte kan vågar/kravla mig upp på diskbänken pga muskelförlusten. Mille greppade fönsterputsen de köpt, tvättade fönstren och ni ska veta en sak, så fint har jag aldrig kunnat putsat fönstren, men jag lärde mig mycket idag av mitt älskade barnbarn som lärt sig putsa bilfönster 💗
 
Älskade Mille som hjälper oss med så mycket 💗 Här plockar du ned ett gammalt träd med en fogsvans (såg), släpar bort trädet och röjt forna hästhagen från sly, 14 år och du är en klippa i vår vardag 💗
 
 
 

Djurälskande.

Gissar jag var 10 år när vi skulle åka på vår första semester, pappa hade nära vänner som skötte om djuren på gården. Vi hade en höna kvar som jag kallade Pulli, när semestern var slut och jag inte fann henne igen trots att jag ropade på henne i två månader, fick senare veta att hon nackades då vi åkt.
Varför fick jag leta efter henne så länge? Men på min 11-årsdag fick jag Japanska dvärghöns, två hönor och en tupp.
 
Jag älskade mina höns och de fick även kycklingar. De hade långa fjädrar på huvudet så jag var tvungen att klippa lugg på dem så de såg något. Har googlat på japanska dvärghöns men idag heter de nog något annat, lägger in en bild på höns som liknar dem.
 
 

Aprilväder.

I förrgår åskade det, lite tidigt kan jag tycka, imorgon varnas det för upp till tre decimeter snö, vår gård har varit nästan ren från snö från idag. Men i norden så vet vi om alla bakslag som kommer på våren..I april 2022 blev vi insnöade och våra grannar snöröjde vår gård då fyrhjulingen inte hade markkontakt pga snömassan.
 
En av de massa snömassor vi fått på vår gård, ni kan titta här - 
 

RSS 2.0