Årets vackraste vinterdag...

....I dag får bilderna tala för sig själva  Strålande sol och -6, gården var fantastiskt vacker...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vi har gått i ide...

.....Det snöar oavbrutet, förutom plogning vid plusgrader och snöslunga vid minusgrader är det bara djuren som får oss ur huset. Hundarna ska ha sina svängar och hönsen ska skötas om.
 
I lördags fick vi en kyckling, jag trodde hönan som flyttats till en varm och bekväm låda, från värpredet hade trampat sönder ett ägg, såg äggskal men inga små kycklingpip hördes. I söndags lyfte jag på hönan och såg den härliga gula dunbollen . Januari och kallt, klart man blir orolig för den lilla kycklingen och kylan, sprang in till stallet där jag visste att jag hade mycket "start-kycklingfoder" kvar. Det var mycket smulat av möss, muslortar såg jag även i fodret.
 
Tänkte att köpa 10-20 kg startfoder till en eller två kycklingar som förstörs av möss är inte någon större ide, utan kan jag föda upp dem ekologiskt så är det så mycket bättre. Jag visste sedan tidigare att hårdkokta mosade ägg är bra att ge de små, så här får ni några tips jag fick från nätet:
 
"Vi löste det med vår senaste kull (som bara blev en kyckling) med mortlat hönsfoder, smulade havregryn, ströbröd, finmalen vitkål, kokt ägg mm. Inte enligt alla böckers regler, men det blev jätte bra. Vill bara slå ett slag för att följa sin magkänsla. Det brukar bli ett bra resultat då, det är i alla fall min erfarenhet  :)"
 
" Du kan hårdkoka ägg hacka och ge dem. Havregryn, kokt ris, kokt fullkornsbulgur, finfördelat gräs. Jag brukar ta vanligt hönsfoder och krossa till finare mjöl åt dem i början."
 
" När vi har kläck fram kycklingar så har dom alltid fått kokt ägg å då ägg gulan dom första dagarna sen när dom har lärt sig äta d så har vi väntat 1 vecka innan vi har gett dom kycklingfoder men d e ner blandat i ett helt kokt ägg då sen har vi sakta gått över till rent kyckling foder men dom har ändå nån gång fått kokt ägg för dom älskar d :) Å d har alltid funkat för oss likaså när d har gällt kalkon,fasan å påfågel kycklingar som vi kläckt fram med kläckare :) Lycka till m kycklingarna d e så kul m kycklingar :) "
 
Eftersom mina höns värper massor kommer jag att mosa ägg och ge kycklingen det två ggr per dag, mortla havre, även ge lite bröd och spagetti.
 
Tycker så synd om hönsen då vintern kommer då det är mörkt tre fjärdedelar av dagen, där ska de sitta på "pinnen" i mörkret. Sa åt min kära make i november - Från och med nu är det tänt i hönshuset dygnet runt, vet ej om det är detta som gjort att hönsen värper lika bra trots mörker och kyla... När jag nattar dem vid 8 och fyller på mathoarna så de alltid har fri tillgång till mat, då hör jag hur de hoppar ned och ska se vad jag gett dem, vintermörkret har inte fått bestämma deras dygnsrytm.
 
Har inte tagit någon bild på denna kyckling än, då den helst stannar inne under sin mammas värme  .
 
 
 
Vår ruvande höna, bilden tagen för 1,5 veckor sedan  .
 
Så liten och söt  .La in en bild idag 30 januari.

 

 

Äntligen blev det...

........Riktig vinter    . Som kallast har vi haft -15, i tre dagar har det knarrat under kängorna i kylan och vinterlandskapet har varit sagolikt vackert. Men imorgon vänder det, plusgrader och regn utlovat.
 
 Gården fint inbäddad i snö 
 
Rätt mycket snö har vi fått, ca 4 dm 
 
 
Husse kör snöslungan och hundarna tittar intresserat på 
 
Eftermiddags himmel den 21 januari klockan 16:01 
 
Min baby  så go 
 
Den här lilla busen springer alltid på bakbenen och låtsasanfaller mig och hundarna 
 
Snötyngda granar bakom stalltaket
 
 

 
 

Cancergalan, men vet folk hur mycket pengar som försvinner?

Stöder cancerfonden till fullo!  Men att över en miljon av det folk skänker  i medkänsla hamnar i olika välgörenhetschefers chefers ficka, det vet nog inte så många     undrar även hur mycket cancerfondens chef bidrar med till fonden ikväll?
Vad gör dessa chefer som är så fantastiskt? Det är ju pengar som folk skänkt för att hjälpa cancerdrabbade, djur och andra hjälporganisationer som betalar chefernas löner  
 
En regel, hämtad från denna artikeln : Alla givarorganisationer med 90-konto står under översyn av Svensk insamlingskontroll, en ideell förening. Kraven för att kunna få och behålla ett 90-konto är bland annat att maximalt 25 procent av intäkterna får gå till insamlingskostnader och administration, såsom löner. Men variationen är stor. Artikeln här: https://www.svd.se/sa-mycket-tjanar-cheferna-pa-valgorenhet… resten av lönelistan hittar ni under artikeln...
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0