Så kloka ord.....

.....av författaren Frida Lindgren. Känner så igen mig.....Så SANT, se upp och trilla inte i fällan. Oftast ser dina nära och kära accelerationen du inte märker själv och försöker stoppa dig, Lyssna på dem! Det gjorde inte jag.......
 

5 saker DU borde veta om utmattning: 

 

1. Utmattning drabbar dem som är starka 

– De som drabbas av utmattningssyndrom är ofta högpresterare med stora inre  resurser. De ställer höga krav på sig själva och upplever dessutom krav både på jobbet och hemma. Den här styrkan är precis det som lägger grunden för utmattning. Det krävs en stark person för att pressa sig så hårt och så länge.

2. Utmattning drabbar de omtänksamma

– Utmattade personer är godhjärtade människor som ofta tänker mer på andra än på sig själva. De tycker att det känns egoistiskt att fokusera på sig själv, men i förlängningen leder det till att de försummar sina egna behov. Det är som att köra en bil utan att stanna och tanka. Utan bränsle tar det stopp. Utmattning är som ett inre motorstopp.

3. Utmattning drabbar dem som har svårt att säga nej

– Eftersom de som drabbas av utmattning ofta är omtänksamma, generösa personer med stora inre resurser vill de ställa upp och hjälpa till. Det som andra ber om är inte så betungande och svårt, och därför finns det inget skäl att säga nej. Men till slut går det inte längre. Tiden och orken räcker inte till. De inre resurserna är tömda.

4. Utmattning är inte depression

– Utmattning har många likheter med depression men det finns några avgörande skillnader. En är att deprimerade personer ofta har gett upp och anklagar sig själva. Det gör sällan de som är utmattade. I stället brukar det finnas en frustration eller ilska över hur livet ser ut och en känsla av att: ”Så här kan det inte fortsätta”. Den frustrationen är bra – för i den finns fröet till förändring.

5. Vägen ur utmattning är att fokusera på sig själv

– Ju mer man prioriterar sitt eget välmående, desto snabbare kan man återhämta sig från utmattning. Genom att ägna tid åt fritidsintressen som får oss att slappna av och vara med människor som gör oss glada fylls de inre resurserna upp igen. Att öva sig på att sätta gränser, säga nej till andra, träna sig i att be om hjälp och att ställa mer rimliga krav på sig själv är färdigheter som är allmänt stärkande och som dessutom förebygger att man drabbas av utmattning fler gånger.

Källa: https://forfattarenfridalindgrenkarlsson.wordpress.com/2015/10/21/kan-utmattning-drabba-migdig/

 

 

Det här är jag.....

....Har ju haft mycket tid att fundera över hur jag nu hamnat i den situation jag är idag.

 

Jag har verkligen ÄLSKAT mitt jobb och alla de underbara ungdomar och föräldrar jag mött under 27 år. Ungdomarna har gett mig så mycket kraft, kärlek och styrka ♥

Men hur har jag förvaltat mig själv i kriser och personliga tragedier?? Jag har försökt få kraft i den vanliga vardagen....aldrig stannat upp och tänkt efter om jag kanske skulle ta en paus och ta hand om mig själv och sorgen.

 

1999 var jag tvungen att ta beslutet om att avliva min älskade 22- åriga häst Dysse, jag ringde rektorn och grät och tog tre dagar kompledigt när jag bestämt avlivningsdatum, jag visste att jag behövde sörja henne. SUNT tänkande då...tog även ledigt för min dotter som levt hela sitt liv med denna älskade häst och sörjde henne lika mycket som jag.

 

Vackra, älskade Dysse ♥ 

 

  
 
 Min största hästkärlek  ♥ 
 
 
 ♥  ♥  ♥  ♥ 
 
Min dotter  och Dysse ♥ ♥
 
Hoppträning =) En tuff häst som gav järnet jämt... så jag ÄLSKADE denna häst som gav mig lika mycket kärlek tillbaka ♥ 
 

Vår hund Nobbe fick epilepsi efter en operation, en liten hjärnblödning av all smärtstillande medicin i samband med en analsäcksoperation. Det funkade i många år med medicinering tack vare världens bästa veterinär TM som aldrig krånglade till det med recepten till hunden. Jag hittade dem ofta i brevlådan när han var på väg till andra patienter och efter det jag ringt.

 

 

 

Snälla Nobbe som tog hand om kattungar och valpar ♥ ♥
 
 
 En dag bet Nobbe sönder en dragkampsring som INTE en hund kan göra enligt tillverkaren....stopp i tarmen och vi åkte till Strömsholm med honom för operation. Operationen av leksaken gick bra...MEN... hans inre organ var förstörda av människomedicien han fick mot epilepsin, det fick jag veta när jag ringde på lunchen dagen efter när han var på djursjukhuset, vi avaktade ....nästa dag,  berättade de också att han var så dålig att han måste stanna kvar i minst en vecka till...Nobbe hatade djursjukhuset, han epilepsikrampade ofta av oro, de visste inte ens om han skulle klara detta....bestämde mig direkt att han skulle få sluta sitt lidande, han var över 8 år då. Ringde dottern som gick på Strömsholms ridsportsgymnasium och berättade om beslutet, hon hade sagt tidigare att hon ville vara med Nobbe om vi tog beslutet att avliva, hon var med honom till slutet....vad gjorde jag... Ringde min kära make när jag skulle hem på lunchen, bad honom prata med mig tills jag kom till bilen så ingen kollega eller elev skulle prata med mig på vägen till bilen, tårarna rann.... Åkte hem som vanligt och rastade hunden Arne, gav fåren och hästarna mat. När jag skulle åka tillbaka till jobbet hörde jag låten på bilradion med Roxette - It must have been love, stannade bilen och storgrät...Hade två lektioner kvar....klart att jag måste sköta mitt jobb hur stor sorgen än var, förklarade för eleverna mina rödgråtna ögon, så körde vi lektionerna. Dagen efter hämtade vi Nobbes kvarlevor från djursjukhuset och begravde honom på vår egen djurkyrkogård ♥ 

 

 

När vår shetlandsponny Lisa hade diagnostignerats med livmodertumör som inte gick att operera och efter svår kolik och senare fång av medicineringen och fången inte gick att häva så var det vår djurägaransvar att avsluta hennes plåga. Ringde och beställde avlivning på gården som jag gjort med alla mina hästar då de ska få dö tryggt hemma utan rädsla. Vad gjorde jag den dagen? åkte och jobbade. En elev frågade mig direkt på morgonen - Du har så ledsna ögon, vad har hänt? Jag berättar när lektionen slutat svarade jag. Berättade med tårarna rinnande, eleverna stod sedan på rad och gav mig styrkekramar ♥ ...Åkte hem på lunchen, kramade Lisa ett sista farväl, hon avlivades, jag hade haft henne från det hon var 10 månader och nu var hon 16 år, älskade hästen ♥ Grät i bilen och åkte tillbaka och jobbade.

 

 

Älskade Lisa  ♥
 

 
Vår dotter tävlade både hopp och terräng på denna underbara häst som var en trogen barnhäst och som alltid gjorde sitt bästa ♥

 

 

 

 
 
 Vår dotter var 2 år när hon fick Lisa, här är hon 5 år och Lisa 3 år ♥♥
 
 

När mamma blev hastigt sjuk och dog i januari 2010  så stannade jag hemma och sjukskrev mig dagen efter då jag pratat med syskon till klockan fyra på natten....Sedan jobbade jag igen, fanns så mycket på jobbet jag MÅSTE göra och ungdomarna gav mig energi...sörja fick jag göra när jag fick sommarlov. Det blev aldrig tid till sörjandet och sedan gick min tvillingbror bort...Stannade jag upp....nej....

 

 

 

 

 

 


Har inte orkat skriva.......

....alla krafter togs ifrån mig inför mötet med försäkringskassa, arbetsgivare, facket, kurator, min läkare och jag. Det blev ett bra möte  men det kostade mina krafter. Nytt möte med alla instanser i slutet av mars och jag blir troligtvis sjukskriven ända fram till det. Nu är jag sjukskriven till sista december till att börja med. Har ändå tvingat mig ut och gjort lite roliga saker med hundarna, som att leta efter saker och gömt mig i skogen så de fått leta upp mig. I lördags hade min bästa vän och jag vår sedvanliga "tjetkväll" med gott att äta, lite vin och bastu.
Här kommer lite bilder som är tagna med mobil:
 
En liten flugsvamp tittar upp ur mossan.
 🍄
Fullt med svampar i skogen nu. 🍃
 
Hos min bästis. 🍷
 
Brasan brann mysigt och värmde. 
 
Igår var det mycket grått och väldigt höstlikt. 🍁
 
Mys framför TV-n, vågar inte tända vanliga ljus då jag inte litar på mitt minne just nu, så jag har ett batteridrivet ljus i den stora ljuslyktan.🔦 
 
Frost i morse, man ser spåren där min kära make och hundarna gått i frosten. 👣
 
Här ligger Inez plats medan jag gått och gömt saken hon ska leta efter, hon ligger troget och väntar där jag lagt henne.
 
Klorna nedborrade i marken för att snabbt komma iväg, här tittar hon på mig och väntar spänt på ordet "leta"
 
Jag gömde mig i skogen bakom en sten och kära maken släppte hundarna 10 minuter efter så de fick leta reda på mig. Inez var först som vanligt med Bosse i släptåg.
 
Satt ute en god stund idag i det vackra solskenet.
 
 
 

Oktober 🍁🍃

Nu är hösten verkligen här, mörknar tidigare och kallt på kvällar och morgnar. 
 
Har varit jättetrött i flera dagar och bara orkat göra " måsten" som att gå med hundarna och fixa mat o vatten till hästen, som tur är så har ju hästen frigång till stallet så vi behöver inte mocka än.
 
Inga nya foton, bara några mobilbilder tagna i farten. Skrev denna blogg ute i solen på min Iphone medan hundarna busade runt ☀️ Först en film på hundbuset ;)
 
Sedvanligt hundbus 💕
 
Rambo 💕
 
Mille lekte ute i solskenet i flera timmar i söndags 💕
 
Inez vill att vi ska leka 💕

I skogen idag 💕

Rambo ligger ofta och sover i den gamla barnvagnsinsatsen i vedskjulet, jag har inte hjärta att slänga den ;)

Svanarna flyttar söderut, hörde deras sorgsna rop när jag gick med hundarna ✈️

 
 

RSS 2.0