Idag tänker jag frångå en av mina principer........och den är skyddsjakt på varg. I vårt län finns bl.a ett revir på ca 10 individer som valt att ta de lättaste bytena, instängda tamdjur och då mest inriktat på får. Flera tamhundar har även blivit dödade. Detta är inte något naturligt beteénde av varg, de flyr helst människor och kan norpa ett tamdjur då och då. Hundarna har kanske jagat efter vargen och dem har jag svårare att försvara.

Nu har det bestämts att alfaparet ska skjutas bort så att flocken skingras och orterna där de som mest skadat tamdjur ska få lite lugn och ro. En fårfarmare hade gjort allt rätt och satt upp rovdjursstängsel och verkligen försökt skydda sina djur, men med 10 vargar utanför stängslet blev fåren så stressade att de hoppade ut. Han vågade helt enkelt inte satsa på sin livsdröm mera, 400 får som höll markerna öppna. Nu skulle de reduceras till 20 tackor.

Har tänkt på detta hela dagen, tycker så synd om mannen, hans familj och alla djur de mistat. Han resonerade oxå så sunt, han tyckte att vi skulle ha varg men att det måste tillåtas skyddsjakt på de vargar som inriktat sig på tamdjur.
Kan helt enkelt sätta mig in i hans situation.

Jag är verkligen ingen gillare av USA, men en sak tycker jag de gör helt rätt, de har särskilda utbildade naturvårdare som sköter skyddsjakten på djur med onaturliga beteénden. Det hoppas jag att Sverige ska ta efter, det ska inte bli vanliga "jägardrev" som ska sköta vår skyddsjakt.
Precis som vi tar bort tamdjur med aggressiva och onaturliga beteenden så ska vi även ta bort vilda djur som har dessa....

VILL HA VÅRA STORA ROVDJUR KVAR, tror att vi kan leva i harmoni med dem, men inser oxå att vi inte kan stirra oss blinda på "fridlysning" och individer med onaturliga beteénden.... För att rovdjuren ska accepteras måste det finnas en balans.


Så vackra djur ♥


Detta är verkligen ingen syn jag vill se i tidningarna framöver...skyddsjakt-ja...men noggrant utredd av Länsstyrelse och Naturvårdsverk...Hur många tamdjursattacker har detta revir gjort?????????

Åhhhh! så frustrerad jag blir när jag ser denna bild, denna varg var kanske en av de som aldrig tagit ett tamdjur, flydde människor...när jakt tillåts blir oftast fel djur skjutna......
Bilderna lånade från nätet.

Ordspråk: Hundens broder är varg./Norge


Kommentarer
Postat av: miie

Är verkligen tudelad,tamboskap kommer varg alltid att ta.Skyddsjakt är det bästa om det bara fungerar.Jag vill som du att det ska finnas rovdjur ilandet.Med tanke på att många är så "anti" mot varg så blir man osäker...

2012-01-17 @ 22:38:50
URL: http://blogg.amelia.se/miie
Postat av: Babs

Å så bra skrivet och tänkvärt och jag håller helt med dig. När en älg blir ilsken och närgången så skjuts den och så är det med många djur. Jag vill också ha vargen kvar men när de beter sig onaturligt så måste den tas bort.

Kram

2012-01-18 @ 09:26:46
URL: http://blogg.amelia.se/babsblogg/
Postat av: ansepanse

först tänkte jag att inte nu igen, men så läste jag hela ditt inlägg och vet du¨

JAG HÅLLER FULLSTÄNDIGT MED DIG

det är så vi ska ta hand om vår vilda naturstam

bamsekramar

2012-01-18 @ 10:26:18
URL: http://kinaguld.blogg.se/
Postat av: Anita Löfstedt

Så klokt inlägg jaghar alltid haft svårt att diskutera det här med jakt av varg , men jag tycker verkligen som du gör . När man tillåter jägare med en lust att få skjuta en varg ja vilken varg som helst bara pondusen av trofèn då blir jag galen :( nä det ska vara skyddsjakt och då av personer med en speciell licens för att skjuta just djur med onaturliga beteenden . Christer var väldigt emot vargjakt minns när vi gick omkring med vargbroschar på oss när vargen "Ylva" jagades och det var ett stort media pådrag ...

KRAM

2012-01-18 @ 11:05:49
URL: http://sollefteacamping.blogspot.com
Postat av: marilena

hej Kort !jag vill nog inte diskutera om vargjakt...jag gillar

ju vargen och vill bevara den fina djuren men

kan förstå också dem som inte gör det !ja du har rätt...jag ska snart kravla mig upp från

toastolen, fniss...kram på dig och ha en jättehärlig kväll !!!! marilena..

2012-01-18 @ 18:15:33
URL: http://blogg.amelia.se/marilena/
Postat av: Freja

Jag håller med, ska det ske skyddsjakt så ska det göras av professionella naturvårdare, inte av hetsande jägare!

2012-01-18 @ 20:22:41
URL: http://blogg.amelia.se/reddevil/
Postat av: Roggan

Visst har du rätt. Vad är rätt med tamdjur och inte. Kram

2012-01-18 @ 21:19:40
URL: http://roggansblogg.wordpress.com/
Postat av: Hanna

Ja, och ifall det är som i USA specialutbildade som skjuter djuren med onaturligt beteende så minskar risken för "tjuvjakt" att ett vanligt jaktlag får döda varg triggar fler jaktlag till att döda vargar.

Kram. Hoppas att det går bra för mannen med fåren!!

2012-01-18 @ 21:32:23
URL: http://hannastankar.bloggplatsen.se
Postat av: Emmy

Ja det är en omdebatterade fråga det där... Om de inte gett sig på boskap eller folk så kan man ju ifrågasätta nödvändigheten av jakt... tack för din länk i inlägget nedan förresten! =) Kram

2012-01-18 @ 23:28:39
URL: http://bortabrabloggen.wordpress.com/
Postat av: Micke

Varg är något vi sällan ser i Skåne. Men jag håller helt med ditt tänk.

sv:

Aj då, där var det verkligen full fart.

Sov gott! :-)

2012-01-19 @ 00:06:36
URL: http://loveliferock.blogg.se/
Postat av: ansepanse

Sv: tummen upp :)

kramar

2012-01-19 @ 10:51:22
URL: http://kinaguld.blogg.se/
Postat av: Veiken

Jag håller fullständigt med dig. Ta bort dom vargar som behövs för att uppnå balans... Kram

2012-01-20 @ 15:44:08
URL: http://veiken.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0