Idag har vi...

....besökt ett djursjukhus med Bosse. Efter lek i skogen med Inez för ca tre veckor sedan började Bosse halta på vänster framben. Vi tog det lugnt med hundarna, hjälpte inte. Sedan två veckor tillbaka har vi gått med hundarna var för sig för att Bosse inte ska busa för mycket och förhoppningsvis bli bättre...Hjälpte inte det heller så då kontaktade jag djursjukhuset för undersökning och röntgen.
 
Så idag fick vi svaret efter röntgen, höger armbågsled jättebra , men på vänster var det en liten pålagring som snarast bör opereras för bra resutat i framtiden. En remiss skickad till två djursjukhus för snabbast möjlig "titthålsoperation", ju yngre desto bättre prognos för framtiden. Jag tyckte att två veckor är en för lång väntetid ( vilket veterinären sa att jag inte kunde vänta mig en operation så snart) så jag kommer att börja ringa redan på måndag, håll tummarna för att jag får en tid fort.
 
Liten Bosse (32 kg) sover gott på röntgenbordet ♥
 
Vi fick vänta i en halvtimme för att höra om veterinären var nöjd med plåtarna, en extra bild blev det.
 
Hem, ljuva hem ♥ trött Bosse använder ett ben som huvudkudde ♥
 
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
 
Igår var dottern och Mille hemma när jag kom hem från jobbet. Goa Mille ♥ hjälpte som vanligt till med att trava morfars ved ♥ 
 
Här travar "brandkårs-polisen" ♥
 
Precis som morfar använder Mille skottkärran att köra fram veden till traven =)
 
Lika noga som morfar travar Mille veden =)
 
Inez älskar katternas bädd på trappan =)
 
Lite fakta om Bosses problem lånat från : http://www.agria.se/hund/artikel/Osteochondros-ska-alltid-behandlas
 

"Osteochondros ska alltid behandlas

Ole Frykman är överveterinär på Regiondjursjukhuset Strömsholm. Hans specialistkompetens är kirurgi och han åker också runt i Sverige och handleder andra veterinärer i ämnet., – Jag får ofta frågan om armbågsdysplasi är medfött vilket jag då förklarar att det inte är, säger han.

– Armbågsdysplasi är en tillväxtstörning som inträffar när benen radius och ulna växer, förklarar Ole Frykman, och tillståndet kan yttra sig på flera olika sätt. När benen växer olika snabbt blir trycket på det ena för starkt och en bit brosk och/eller ben kan lossna – det vill säga osteochondros uppstår. Detta är en form av armbågsdysplasi.

Oftast syns det tydligt på röntgen om en hund drabbats av osteochondros. Men det kan också vara så att det inte framträder vid röntgentillfället.

– Det behöver alltså inte vara så att en hund som läses av UA hos kennelklubben aldrig får problem med osteochondros, säger Ole.

Artrosen som osteochondrosen ger är det första man ser på en röntgenbild.
– Symtom visar hunden först när brosket spricker och ledvätska kommer i kontakt med det underliggande benet. Då uppstår nämligen en inflammation som gör ont på hunden.

Symptom som en hund med osteochondros kan visa är:

  • Varierande hälta
  • Ofta sämre efter vila
  • Rotation av armbågen och tassen
  • Galla i leden (svullna leder)
  • Smärta vid palpation

Ole påpekar hur viktigt det är att en hund som fått diagnosen osteochondros fastställd behandlas direkt.
– Det finns till exempel inget som heter växtvärk utan det är alltid en tillväxtrubbning när hunden får ont utav att växa. Självklart kan problemet vara ”godartat” som till exempel panosteit vilket är en liten benhinneinflammation. Osteochondros däremot ska alltid behandlas så tidigt det bara går för det är inte en diagnos som försvinner av sig själv, säger Ole.

Symptom hos en hund med panosteit hund:

  • Ömma benhinnor
  • Aldrig galla i leden (svullna leder)
Osteochondros kan också uppkomma hos äldre hundar som är friröntgade och inte tidigare visat några symtom.
– Då kan det bero på att en ”gammal” osteochondros kommit igång igen. En broskbit som tidigare lossnat men lagt sig tillrätta på ett bra sätt kan lossna, förklarar han.

Även på äldre hundar är det viktigt att den lösa benbiten plockas bort.
– Då kan hunden återgå till ett relativt normalt liv även om artrosen finns kvar, säger Ole. "
 
Ordspråk: Djur är märkliga. Hunden ser upp till dig, katten ser ned på dig, bara grisen ser dig som en jämlike / Winston Churchill

Kommentarer
Postat av: Freja

Hoppas du snabbt får tid för honom, inte kul att gå och vänta på operation!

2014-06-11 @ 21:24:44
URL: http://frejareddevil.wordpress.com
Postat av: Monica o Jacob

Vad tråkigt när det blir så där, men bra att det går att åtgärda.
Min Zeus hade "växtvärk" till han blev 2 år det vandrade runt alla fyra ben men han var HD/AD ua
Hoppas du får tid snart inte roligt att gå och vänta.
Ha det bra och en STOR KRAM från oss

Svar: Vår första schäfer som oxå var helt HD/AD ua hade problem när han var under ett år med stor smärta i benen, det blev många sjukhusbesök och man hittade inget. Efter ett år försvann det och han levde till 12 år-sålder utan några som helst problem med leder. Sedan har vi inte haft några ledproblem på någon av följande hundar. Bosse åkte rejält i backen av Inez i skogen då han började halta så hon kanske är orsaken till detta problem. Huvudsaken är att det är lätt åtgärdat och förhoppningsvis en rätt kort konvalecens =) kram
Kort


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0