Idag har vi...
"Osteochondros ska alltid behandlas
Ole Frykman är överveterinär på Regiondjursjukhuset Strömsholm. Hans specialistkompetens är kirurgi och han åker också runt i Sverige och handleder andra veterinärer i ämnet., – Jag får ofta frågan om armbågsdysplasi är medfött vilket jag då förklarar att det inte är, säger han.
– Armbågsdysplasi är en tillväxtstörning som inträffar när benen radius och ulna växer, förklarar Ole Frykman, och tillståndet kan yttra sig på flera olika sätt. När benen växer olika snabbt blir trycket på det ena för starkt och en bit brosk och/eller ben kan lossna – det vill säga osteochondros uppstår. Detta är en form av armbågsdysplasi.
Oftast syns det tydligt på röntgen om en hund drabbats av osteochondros. Men det kan också vara så att det inte framträder vid röntgentillfället.
– Det behöver alltså inte vara så att en hund som läses av UA hos kennelklubben aldrig får problem med osteochondros, säger Ole.
Artrosen som osteochondrosen ger är det första man ser på en röntgenbild.
– Symtom visar hunden först när brosket spricker och ledvätska kommer i kontakt med det underliggande benet. Då uppstår nämligen en inflammation som gör ont på hunden.
Symptom som en hund med osteochondros kan visa är:
- Varierande hälta
- Ofta sämre efter vila
- Rotation av armbågen och tassen
- Galla i leden (svullna leder)
- Smärta vid palpation
Ole påpekar hur viktigt det är att en hund som fått diagnosen osteochondros fastställd behandlas direkt.
– Det finns till exempel inget som heter växtvärk utan det är alltid en tillväxtrubbning när hunden får ont utav att växa. Självklart kan problemet vara ”godartat” som till exempel panosteit vilket är en liten benhinneinflammation. Osteochondros däremot ska alltid behandlas så tidigt det bara går för det är inte en diagnos som försvinner av sig själv, säger Ole.
Symptom hos en hund med panosteit hund:
- Ömma benhinnor
- Aldrig galla i leden (svullna leder)
– Då kan det bero på att en ”gammal” osteochondros kommit igång igen. En broskbit som tidigare lossnat men lagt sig tillrätta på ett bra sätt kan lossna, förklarar han.
Även på äldre hundar är det viktigt att den lösa benbiten plockas bort.
– Då kan hunden återgå till ett relativt normalt liv även om artrosen finns kvar, säger Ole. "
Hoppas du snabbt får tid för honom, inte kul att gå och vänta på operation!
Vad tråkigt när det blir så där, men bra att det går att åtgärda.
Min Zeus hade "växtvärk" till han blev 2 år det vandrade runt alla fyra ben men han var HD/AD ua
Hoppas du får tid snart inte roligt att gå och vänta.
Ha det bra och en STOR KRAM från oss