Studieresa med bästa eleverna.

Helgen som gick blev det potatissättning ca en vecka senare än förra året, löken var slut så det får vi klara oss utan i år.
Förra torsdagen hörde jag göken för första gången denna vår, nu hörs ko-koo när man går ut morgon och kvällar.
 
Bildbomb som heter duga ;)
I går åkte vi med årskurs 7 på en heldagsresa där de fick se platserna, där materialet är hämtat från som de använt sig av i sina geologiska studier och mätningar under hela läsåret. Vi klev på bussen 08:00, som vanligt tog kära dottern hand om de fyrbenta då jag var borta hela dagen.
Vi började  här: Ungdomarna knackar och letar bland stenarna efter pyrit. Tyckte nog att platsen visade hur förgiftad den var med sin avsaknad av växter. Brytningen här började redan på 1600-talet
 
 
 
 
Sedan fortsatte vi till Kopparverket:  Lånat från Wikipedia"

Kopparhanteringen i Riddarhyttan har medeltida anor, och kom tidigt att ske i kronans regi. Redan 1437 omnämns Gambla riddarehytthen, men troligen har verksamheten pågått tidigare. Riddarhyttans kopparverk anlades 1616–1617 vid vattendraget mellan Övre och Nedre Skärsjön, och anses vara en fortsättning på det kronobruk som fanns iSkinnskatteberg. Upprätthållandet av kopparhanteringen ansågs som viktigt och järnhanteringen hade tillfrämsta uppgift att underlätta driften av "det ädlare verket" genom sin säkrare vinst.

Vid Nedre Skärsjöns södra strand anlades redan 1610 en hytta och en hammare av Tomas Hammarsmed på platsen för en äldre medeltida kopparhytta, Munkhyttan. När den gamla kopparhyttan lades ned i början av 1800-talet byggdes en ny upp på platsen för den år 1610 privilegierade hammaren och hyttan. Det nya kopparverket kunde tas i drift 1819, malmen bröts dock fortfarande i Östergruvan på andra sidan av sjön. Nedanför kopparverket anlades ett invecklat system av dammar, fall och underjordiska rännor, vilka gjorde att ett effektivt utnyttjande av vattenkraften blev möjlig.

Produktionen vid verket var på 1830-talet ca 70 ton, år 1849 beskrivs det ha omkring 290 skeppunds tillverkning. En del av den råkoppar som framställdes gick till myntverket iAvesta. Malmens låga kopparhalt gjorde emellertid att kopparverkets storhetstid blev kort, och 1873 lades verksamheten ned."

 

En av de underjordiska rännorna förmodar jag, så vackert =)
 
 
 
 
 
Härliga vattenfall fanns det gott om.
 
Ytterligare en underjordisk ränna.
 
Lämningar från en av rostugnarna.
 
 
 
Resterna efter en vattentub i trä.
 
Första vattenfallet som kommer direkt från sjön.
 
Resterna efter en vattentub i trä.
 
Sedan for vi vidare till Lienshytte masugn. Texten lånad från Ekomuseum Begslagen 

"Lienshyttans masugn vid Riddarhyttan har gamla anor. I början av 1600-talet erhöll Tomas Hammarsmed rättighet att anlägga en hytta och en hammarsmedja. Här låg även en mjöl- och sågkvarn.

 

På 1840-talet blev järnmalmerna i Riddarhyttan mycket attraktiva och en ny masugn anlades. Den byggdes i den trånga ravinen nedanför dammen vid sjön Lien. År 1894 genomfördes en omfattande ombyggnad genom firman Qvist & Gjers. Masugnen fick en imponerande pipa, som var hela 26 m hög. Lienshyttan var i drift ända till år 1959 och eldades ända fram till nedblåsningen med träkol.

 

Efter restaureringen kan anläggningen besökas och man kan ta sig upp på masugnskransen. Imponerande är även den stora slagghögen, som är en av de få bevarade i Bergslagen.

 

Till platsen fanns ett sinnrikt system av linbanor och järnvägar. År 1877 påbörjade Riddarhytte AB byggnationen av den smalspåriga Uttersberg-Riddarhyttans Järnväg (URJ), vilken var en förlängning av Köping-Uttersbergs Järnväg (KUJ). Nära hyttan ligger det bevarade Lokstallet 1093 med sitt vattentorn."

 
Slagghög.
 
 
 
Så imponerad av dessa beslag...
 
och dessa..
 
En elev visade mig detta signalschema =)
 
Sista stället vi besökte var Bastnäs. Texten här lånad från wikipedia:
"Bastnäsfältet är en av världens mineralrikaste platser och ingår i Ekomuseum Bergslagen. Här har det sedan 1600-talet brutits olika mineral. Här finns över 50 olika mineral. År 1803 upptäcktes grundämnet cerium i "bastnäs-tungsten" av Wilhelm Hisinger (brukspatron på Skinnskattebergs bruk) och kemisten Jöns Jacob Berzelius. Under åren 1875-1888 bröts ca 4500 ton ceriummalm. Andra mineral som finns här är bland andra bastnäsitcerit,lanthanitlinneitferriallanit-(Ce) och törnebohmit-(Ce). Bastnäsit upptäcktes först i Bastnäs och är ett ceriumhatligt mineral. Det finns mycket av det i Kalifornien. Vid Bastnäs finns ett välbevarat hakspel, det enda kvarvarande i världen på ursprunglig plats. I maj hålls Bastnäsfältets Dag då bland annat den 137 meter långa Bastnässtollen är öppen för besökare".
 
Hakspelet,
 
 
 
Djupa och i mitt tycke otäcka "helveteshål" fanns det flera stycken.
 
 
 
 
 
 
 
Nya Bastnässtollen som idag är stängd pga rasrisken.
 
Inzoomning.
 
När regnet nu gjorde ett uppehåll i måndags så dök killarna upp som skulle göra om vårt stalltak, snabbt och effektivt försvann de gamla tegelpannorna från taket, så imponerad av killarnas snabbhet och skicklighet.
 
 
 
Dag 1
 
Dag 2
 
Dag 3, allt klart med taknock och snöstoppare, det saknades en plåt till den sista biten på taket men den kommer på fredag och då är allt klart. Snacka om skickliga hantverkare =)
 
Bild på Inez och Bosse från igår ♥
 
Idag är Bosse lika hög som Inez =)
 
Tulpanerna väntar bara på lite sol.
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Freja

Vilken rolig utflykt, tänk att ha så många olika spännande ställen så nära att det går att besöka dem på en och samma dag!

2014-05-14 @ 22:58:31
URL: http://frejareddevil.wordpress.com
Postat av: Monica o Jacob

Härligt med en liten historisk utflykt;-)
Fint med nytt tak och fina tulpaner.
Wow vad han har vuxit Bosse blir nog en stor kille i min smak.
Ha det bra;-)

Svar: Samma här Monica, gillar stora och grova hanar. Där vi bor ensamma på landet behöver vi hundar som inger respekt, säger ifrån ordentligt så vi får ha våra prylar ifred ;)
Kort

Postat av: ansepanse

vilken trevlig heldagsutflykt, jag tänkte skriva att den hade jag velat vara med på :) men så tittade jag på de fina bilderna och läste fakta som du hade, ja, då har jag ju varit med :) spännande historiska platser, helt enkelt
wow vad snabbt ni fick ett nytt tak och snyggt blev det också
jo, nu är dina vovvslar lika stora <3
mina tulpaner är helt utslagna och snart överblommade
Sv: jag visste inte att man kan tvätta foppisar i tvättmaskinen
kramar

Svar: Mina tulpaner i söder blommar för fullt =) dessa tulpaner står i skuggan på norrsidan. Så min tulpanblomning dras ut ;) kram
Kort

2014-05-15 @ 10:36:59
URL: http://kinaguld.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0