Studieresa med bästa eleverna.
Kopparhanteringen i Riddarhyttan har medeltida anor, och kom tidigt att ske i kronans regi. Redan 1437 omnämns Gambla riddarehytthen, men troligen har verksamheten pågått tidigare. Riddarhyttans kopparverk anlades 1616–1617 vid vattendraget mellan Övre och Nedre Skärsjön, och anses vara en fortsättning på det kronobruk som fanns iSkinnskatteberg. Upprätthållandet av kopparhanteringen ansågs som viktigt och järnhanteringen hade tillfrämsta uppgift att underlätta driften av "det ädlare verket" genom sin säkrare vinst.
Vid Nedre Skärsjöns södra strand anlades redan 1610 en hytta och en hammare av Tomas Hammarsmed på platsen för en äldre medeltida kopparhytta, Munkhyttan. När den gamla kopparhyttan lades ned i början av 1800-talet byggdes en ny upp på platsen för den år 1610 privilegierade hammaren och hyttan. Det nya kopparverket kunde tas i drift 1819, malmen bröts dock fortfarande i Östergruvan på andra sidan av sjön. Nedanför kopparverket anlades ett invecklat system av dammar, fall och underjordiska rännor, vilka gjorde att ett effektivt utnyttjande av vattenkraften blev möjlig.
Produktionen vid verket var på 1830-talet ca 70 ton, år 1849 beskrivs det ha omkring 290 skeppunds tillverkning. En del av den råkoppar som framställdes gick till myntverket iAvesta. Malmens låga kopparhalt gjorde emellertid att kopparverkets storhetstid blev kort, och 1873 lades verksamheten ned."
"Lienshyttans masugn vid Riddarhyttan har gamla anor. I början av 1600-talet erhöll Tomas Hammarsmed rättighet att anlägga en hytta och en hammarsmedja. Här låg även en mjöl- och sågkvarn.
På 1840-talet blev järnmalmerna i Riddarhyttan mycket attraktiva och en ny masugn anlades. Den byggdes i den trånga ravinen nedanför dammen vid sjön Lien. År 1894 genomfördes en omfattande ombyggnad genom firman Qvist & Gjers. Masugnen fick en imponerande pipa, som var hela 26 m hög. Lienshyttan var i drift ända till år 1959 och eldades ända fram till nedblåsningen med träkol.
Efter restaureringen kan anläggningen besökas och man kan ta sig upp på masugnskransen. Imponerande är även den stora slagghögen, som är en av de få bevarade i Bergslagen.
Till platsen fanns ett sinnrikt system av linbanor och järnvägar. År 1877 påbörjade Riddarhytte AB byggnationen av den smalspåriga Uttersberg-Riddarhyttans Järnväg (URJ), vilken var en förlängning av Köping-Uttersbergs Järnväg (KUJ). Nära hyttan ligger det bevarade Lokstallet 1093 med sitt vattentorn."
Vilken rolig utflykt, tänk att ha så många olika spännande ställen så nära att det går att besöka dem på en och samma dag!
Härligt med en liten historisk utflykt;-)
Fint med nytt tak och fina tulpaner.
Wow vad han har vuxit Bosse blir nog en stor kille i min smak.
Ha det bra;-)
vilken trevlig heldagsutflykt, jag tänkte skriva att den hade jag velat vara med på :) men så tittade jag på de fina bilderna och läste fakta som du hade, ja, då har jag ju varit med :) spännande historiska platser, helt enkelt
wow vad snabbt ni fick ett nytt tak och snyggt blev det också
jo, nu är dina vovvslar lika stora <3
mina tulpaner är helt utslagna och snart överblommade
Sv: jag visste inte att man kan tvätta foppisar i tvättmaskinen
kramar