Åskan och blixtens härjningar på vår gård.

....2 augusti fick vi två blixtnedslag på gården igen, Vi har bott på gården i slutet av oktober i 30 år och aldrig haft ett åsknedslag på gården, denna sommar blev det tre direktträffar. När vi hade luftledningar fick vi ofta in kulblixtar genom kontakterna som förstörde en hel del (spisar, elaggregat till hästarnas hage, tangentbord), när jag ringde förtvivlad till vattenfall och bad dem byta "avledningskoppar" på stolpen där elskåpet satt såg de att de "GLÖMT"? att jorda gården. Ett under att huset inte brunnit upp sedan 1952 när det byggdes. När konstaterandet var gjort så jordades gården dagen efter, en armada av maskiner kom och några år senare grävdes luftledningarna ned och det har varit lungt i ca 15 år.
 
11 maj  slog blixten ned första gången så blev vi då strömlösa, vårt elskåp sönderslaget av blixten. Kyl och frys som sitter i jordade kontakter brummade på som vanligt.
 
Igår vaknade jag av starkt muller 5:30, hunden Inez var mycket orolig, hopppade upp med framtassarna på mig och tryckte huvudet mot mitt bröst, hårt, jag strök på henne och pratade lungnande, hon gav sig inte utan fortsatte pressa sig mot mig. Då kom en öronbedövande smäll, vi förstod att blixten slagit ned. Vi for upp ur sängarna och såg röken från hagen. Jag stängde snabbt alla fönster som stått öppna i värmen, så även sovrumsfönstret. Tur det för efter första smällen så small det igen efter ca 3 minuter, det luktade svavel i huset och kära maken såg ett hål i väggen ca 50 cm från min säng. Allting tystnade, fanns ingen el i huset kyl och frys tysta. Strax före 7 drog åskan bort och kära maken gick ut med hundarna och släppte ut hönsen. Han gick till hagen för att se var blixten slagit ned, hundarna visade honom platsen.
 
Såg ut som ett vildsvin som bökat i jorden.
 
En lång ränna efter blixten, tur det inte började brinna.
 
Propparna/säkringarna i elskåpet ute blev till grus, så även några inne men alla proppar/säkringar fick bytas, blev att åka till byns elhandlare och köpa nya när de öppnade klockan nio.Vi insåg snart att vår tre år gamla kyl och frys var sönderslagen, så även telejacket. Elskåpet utslaget IGEN.
 
Propparna ute hade förvandlats till småsmulor och grus
 
Likaså propparna inne i huset.
 
Hålet blixten gjorde och slog ut telefonjacket.
 
Stor heder till vattenfall som båda dessa ggr kommit inom två-tre timmar och sett till att vi fått ström igen. De kopplar förbi elskåpet, efter några veckor kommer de åter och byter ut det.
 
Så började då arbetet med att få rätsida på allt igen, började ringa, på plats 85 med 38 minuters väntetid hos Telia, på 79:onde plats hos Folksam  vilken j-vla dag  Telia skulle komma på måndag och laga skadorna, Folksam ersatte vår kyl/frys och ersatte allt om vi köpte en liknande den vi hade. Efter telefonsamtalen så åkte vi till närmsta stad, gick in på Elon och köpte ny kyl/frys, hoppas innerligt att Folksam tycker den är likvärdig den vi hade, Cylinda fanns inte där för tillfället, vi hade köpt vår kyl/frys tidigare på samma ställe. Leverans nästa torsdag,  blir mycket mat som kommer att gå förlorad i värmen. Hönsen fick käka en hel del av det idag.
 
Ibland har man tur i alla fall  Telia ringde i morse, - hej du hade problem, kommer om en kvart  en superrolig kille dök upp och bytte skadad ledning  Fullt fungerande internet igen, bor man på landet så har man från tidig ungdom lärt sig att det man är rädd om drar man ur så fort man slutat titta på TV eller suttit vid datorn. 
  
Inser att vi hade en otrolig tur när det inte började brinna i hagen eller väggen, hunden Inez med sitt 6:e sinne som ville få mig ur sängen och det fick hon, när det small bredvid sängen stängde jag fönstren i köket.
 
Idag och på söndag är det åska utlovat i vårt område... Gissa om jag är rädd?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0