Vi har gått i ide...

.....Det snöar oavbrutet, förutom plogning vid plusgrader och snöslunga vid minusgrader är det bara djuren som får oss ur huset. Hundarna ska ha sina svängar och hönsen ska skötas om.
 
I lördags fick vi en kyckling, jag trodde hönan som flyttats till en varm och bekväm låda, från värpredet hade trampat sönder ett ägg, såg äggskal men inga små kycklingpip hördes. I söndags lyfte jag på hönan och såg den härliga gula dunbollen . Januari och kallt, klart man blir orolig för den lilla kycklingen och kylan, sprang in till stallet där jag visste att jag hade mycket "start-kycklingfoder" kvar. Det var mycket smulat av möss, muslortar såg jag även i fodret.
 
Tänkte att köpa 10-20 kg startfoder till en eller två kycklingar som förstörs av möss är inte någon större ide, utan kan jag föda upp dem ekologiskt så är det så mycket bättre. Jag visste sedan tidigare att hårdkokta mosade ägg är bra att ge de små, så här får ni några tips jag fick från nätet:
 
"Vi löste det med vår senaste kull (som bara blev en kyckling) med mortlat hönsfoder, smulade havregryn, ströbröd, finmalen vitkål, kokt ägg mm. Inte enligt alla böckers regler, men det blev jätte bra. Vill bara slå ett slag för att följa sin magkänsla. Det brukar bli ett bra resultat då, det är i alla fall min erfarenhet  :)"
 
" Du kan hårdkoka ägg hacka och ge dem. Havregryn, kokt ris, kokt fullkornsbulgur, finfördelat gräs. Jag brukar ta vanligt hönsfoder och krossa till finare mjöl åt dem i början."
 
" När vi har kläck fram kycklingar så har dom alltid fått kokt ägg å då ägg gulan dom första dagarna sen när dom har lärt sig äta d så har vi väntat 1 vecka innan vi har gett dom kycklingfoder men d e ner blandat i ett helt kokt ägg då sen har vi sakta gått över till rent kyckling foder men dom har ändå nån gång fått kokt ägg för dom älskar d :) Å d har alltid funkat för oss likaså när d har gällt kalkon,fasan å påfågel kycklingar som vi kläckt fram med kläckare :) Lycka till m kycklingarna d e så kul m kycklingar :) "
 
Eftersom mina höns värper massor kommer jag att mosa ägg och ge kycklingen det två ggr per dag, mortla havre, även ge lite bröd och spagetti.
 
Tycker så synd om hönsen då vintern kommer då det är mörkt tre fjärdedelar av dagen, där ska de sitta på "pinnen" i mörkret. Sa åt min kära make i november - Från och med nu är det tänt i hönshuset dygnet runt, vet ej om det är detta som gjort att hönsen värper lika bra trots mörker och kyla... När jag nattar dem vid 8 och fyller på mathoarna så de alltid har fri tillgång till mat, då hör jag hur de hoppar ned och ska se vad jag gett dem, vintermörkret har inte fått bestämma deras dygnsrytm.
 
Har inte tagit någon bild på denna kyckling än, då den helst stannar inne under sin mammas värme  .
 
 
 
Vår ruvande höna, bilden tagen för 1,5 veckor sedan  .
 
Så liten och söt  .La in en bild idag 30 januari.

 

 

Kommentarer
Postat av: camilla

nämen vilken söt en... :-)

2018-03-30 @ 11:53:16
URL: http://frumamma.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0