Blåser som tusan....

...och har gjort det hela dagen, när jag gick ut med hundarna ikväll small det än här och där. Får se vad vi saknar imorgon ;)
Igår och idag har jag laddat för att tvätta håret, det skedde 21 ikväll, då fick jag till det ;) Ni som läste mitt inlägg igår förstår vad jag menar..
Imorgon ska jag och dottern träffa kära vänner och äta gott på restaurang ♥ Min dotters bästa vän och hennes mor, en fin vän och kär kollega till mig =)
Ser alltid fram mot de träffarna med glädje ♥ de kostar inte energi, de ger energi =) har flera vänner som ger mig energi ,det är så klart min bästis A.. och fina vän  L....De har alltid förstått mig, funnits vid min sida och stöttat mig i ur och skur, vi är själsfränder och har så mycket lika tänkanden ...Vissa saker behöver inte sägas då de förstår det ändå..
Har även så många fler vänner som jag förstår att jag inte lyssnat in lika noga och gett dem samma chans, förlåt! Men ni har även funnits där och har alltid stöttat mig ♥
 
 
 
 
 
 Två sanningar här, de två första står jag helt upp för men den sista finns inte i min värld, skulle aldrig slå någon, i min värld är det helt oacceptabelt att slå någon, varför? till vilken nytta? förutom att du själv fick ut din ilska..och hur mår du efter det?

Idag försöker jag...

 ..ge en förklaring till vad som hände mig,....min sjukdom...
Nu har jag börjat strida, förklara felen i arbetslivet enligt mig....tror det är ett stort friskhetstecken även om jag inte ser det i vardagen så mycket...sover länge, orkar inte mycket, samma långa uppstartssträcka för att göra något.....men gnistan jag alltid haft finns fortfarande långt därinne..jag vill att situationen ska bli bättre för barn/ungdomar och kollegor på mitt jobb....
då blir jag mitt gamla jag igen...ser de svagaste / barnen...blir återigen obekväm och säger de orden många inte vågar säga....Inser att jag de sista åren i min trötthet (som jag inte förstod då)  var en stridsmaskin som protesterade mot mycket...så mycket energi som vi la  ned på på oväsentligheter på möten och som jag tycker tappade fokus från det väsentliga...
 
Hade flera varningstecken som jag ignorerade, det första var när jag inte orkade ta mig ur sängen en dag, orkade knappt lyfta luren och ringa och sjukskriva mig feb 2013, vår sjukvikarien är underbar, hon lyssnade till min gråt och min trötthetsförklaring, - du går till läkare omedelbart, du ska vila, kom tillbaka när du är frisk och pigg och en stor kram från mig ♥ ringde vårdcentralen, träffade läkare, blev sjukskriven som jag senare bröt, kunde inte koppla av hemma, visste att mina ungdomar behövde mig...
De förklarade glatt för mig när jag kom tillbaka att de inte gjort något utan väntat på mig...
 
När jag nu inte lyssnade till vad "knoppen" sa till mig så bestämde kroppen sig för att ge mig den sista varningssignalern jag kunde inte gå pga yrsel, att sätta sig på en stol kändes som fritt fall på 10 meter, akuten (finns att läsa på min blogg "påskafton blev anorlunda" april 2015, sjukskrivning i ett år....Det slutade med att läkaren förbjöd mig att återvända till mitt jobb, en sväng till och jag skulle kanske aldrig bli frisk igen, jag sa upp mig efter 28 år,
 
Vill ni förstå vem jag är idag, så läs detta... En mycket bra beskrivning.♥'
 
Lånat från - http://blogg.topphalsa.se/valbefinnandebloggen/2016/09/13/10-saker-du-onskar-att-andra-forstod-nar-du-drabbats-av-utmattningssyndrom/
 

När man har drabbats är det inte så lätt att förklara hur det är, eller vad man behöver. För man har fullt upp att bara orka med dagen som ligger framför. Så därför har jag satt samman sådant som jag tänker att den som hamnat i utmattning önskar att omgivningen skulle förstå.

 

 

1. Det är svårt att acceptera!

De allra flesta som drabbas av utmattningssyndrom är personer som är högpresterande och vana att kunna hantera att mycket pågår i livet. Många gånger också med en stolthet över att vara kapabla och få mycket uppmärksamhet för allt de får gjort med en sådan hög kvalitet. Men det gör också att det blir väldigt svårt att acceptera sjukdomen. Att själv komma till insikt att orken inte finns. Att kraften inte finns. Att lusten inte finns. Många kämpar på alldeles för länge och ignorerar alla signaler. För att vara duktiga. För att vara till lags. För att vara kapabel. I efterhand brukar de flesta säga sig ha kunnat se olika signaler fram till fallet – men i stunden är signalerna otydliga. De läggs åt sidan och det finns alltid yttre omständigheter. Det blir bättre sen… Så en person som drabbas av utmattningssyndrom är en person som har kämpat hårt länge. Det är inte någon som har legat på sofflocket och tagit genvägar. Det är ingen lat person som nyttjar ett system. De har slitit länge. Allt för länge.

 

girl-1031641__180

 

2. Det är en sjukdom!

Det finns en diagnos. Det är ett sjukdomstillstånd. Hjärnan fungerar inte som den brukar. Det finns numera forskning som visar på förändringar i hjärnan vid utmattningssyndrom, som ger – vad man tror – permanenta förändringar på hjärnan. Det blir svårt att minnas saker. Svårt att komma ihåg saker. Man får koncentrationssvårigheter. Har svårt att bibehålls fokus. Man kan få läsa samma text flera gånger, med resultatet att innehållet ändå inte fastnar. Så har förståelse för det här och sätt inte svåra uppgifter i händerna på någon som nyligen har fått den här diagnosen. Kräv inte att personen ifråga skall kunna delta i komplexa diskussioner, finna lösningar på saker och vara med och analysera olika valmöjligheter och dess konsekvenser. Presentera istället en lösning och fråga om det är ok eller inte. Förenkla och underlätta.
 

3. Det syns inte på utsidan!

När du träffar en person som har utmattningssyndrom är det inte säkert att du ser det. Personen ifråga har förmodligen ansträngt sig ordentligt inför ert möte. Så troligtvis går du från er träff med känslan av att han eller hon nog är på rätt väg. Men det kan vara precis tvärtom! Som sagt var så har säkert detta möte krävt enormt mycket energi och stor ansträngning från personen ifråga. Att orka göra sig i ordning. Att orka ta sig dit. Att orka sätta på sig ett leende och hänga med i samtalen. Förmodligen krävs det sedan dagar av återhämtning efter ett sådant socialt möte. För att komma tillbaka till samma nivå som man var på innan mötet blev bestämt. En timmes träff med dig är inte representativt med resten av dygnets timmar.

 

4. En enkel uppgift blir som att bestiga ett berg!

Det som man tidigare gjorde utan att egentligen lägga någon tanke på, det blir vid utmattningssyndrom en enormt stor uppgift. Att till exempel gå och handla ett paket mjölk, kan ta en hel dag att få gjort. Något som man tidigare kanske bara svängde förbi macken på lunchrasten för att lösa blir nu näst intill oöverstigligt. Det skapar stress att göra sig i ordning, ta sig dit, vara beredd på att träffa någon och sedan ta sig hem igen. Så ha detta i åtanke. Be inte någon som befinner sig i utmattning att hjälpa dig med saker som du anser är enkla och lätta. För personen ifråga är det som du ser som simpelt som att bestiga ett berg, vilket kan innebära enormt mycket stress och energitapp.

 

5. Förändringar skapar oro och stress!

Med tanke på att enkla uppgifter och sociala möten kräver mycket energi och förberedelser för att klara av, blir det väldigt stressande när något som är bestämt förändras. Även om det i dina ögon är något som är positivt eller som inte gör någon direkt skillnad från ursprungsplanen. Så försök att hålla dig till det som är planerat. Överraska inte eller ändra inte saker i sista minut. Det kan du göra sen – men inte nu under sjukdomstiden.

 

mother-1327186__180

 

6. Relationer blir krävande!

Att höra av sig och delta i olika sociala sammanhang blir kravfyllt. Och att inte klara av det skapar skuldkänslor. Det här är en person som troligtvis har varit mycket social. Bjudit in, hört av sig, varit till lags och varit mån om sina vänner och bekantas välbefinnande. Men nu blir ett samtal att ringa jobbigt. Att svara på ett sms kan ta flera dagar. Och att få besök känns inte just nu som ett härligt alternativ. Ha förståelse för detta. Ställ inga krav och var tydlig med att så är fallet. Berätta att du kommer att finnas kvar och att personen ifråga som har utmattningssyndrom nu i första hand skall prioritera sig själv och sitt tillfrisknande. Men sluta inte själv att höra av dig. Skicka ett sms då och då – tala om att du tänker på personen ifråga och finns där när han eller hon orkar ses eller prata. Men förvänta dig inget svar tillbaka. Och var medveten om att det inte har något med dig att göra. Det finns helt enkelt ingen ork.

 

7. Ingenting känns roligt!

Man tappar lusten att göra saker. Känner inte igen sig själv. Det som man tidigare tyckte om skänker nu ingen glädje. Många förlorar också sin sexlust. Allt som brukar vara lustfyllt blir istället kravfyllt eller ger en känsla av tomhet. Så tvinga inte den som är drabbad att göra en massa saker som han eller hon borde tycka om. Eller har tyckt om. Men inkludera och fråga om din vän vill följa med. Igen, förvänta dig inget svar. Förvänta dig inte ett rungande ja. Men ge personen ifråga chans att kunna få följa med om det är så att det just den dagen finns lite energi. Men låt det alltid finnas en bakdörr. Att få veta att det är ok att backa ut i sista sekund, eller ge besked i sista sekund.

 

8. Det går inte att vila bort!

Jag tror att de allra flesta som har eller har haft utmattninssyndrom har fått höra något i stil med ”Du är nog bara trött och behöver sova lite” eller ”Ta en veckas semester och åk iväg till solen och värmen, så skall du se att du får tillbaka din energi”. Men har man fått utmattningssyndrom spelar det ingen roll hur mycket du sover. Du är precis lika trött när du vaknar. Den första tiden när man har accepterat att man är sjuk brukar de allra flesta bli mer eller mindre sängliggande. Men är fortfarande lika trötta. Att vila och sova är läkande. Men det är skillnad på att vara utarbetad, där det kan hjälpa att vila eller ta semester, mot att ha blivit sjuk i utmattningssyndrom där hjärnan och hela systemet är ur funktion. Så ge inga käcka tips på vad som hjälper. Utan finns där och uppmuntra den drabbade att få vara egoistisk och för en gångs skull prioritera sig själv. Att lyssna till kroppen. Och se istället om du kan underlätta på något sätt i vardagen, så att tiden till återhämtning finns.

 

9. Det ger mycket skam och skuldkänslor!

En person som insjuknat brukar som sagt var ha väldigt svårt för att acceptera sin diagnos och känner ofta enorm skam över att ha blivit drabbad. De känner sig svaga och icke kapabla. Och kan också bära på en känsla av ”att jag borde vetat bättre”. Det finns rädslor för vad andra skall tycka och tänka. Rädsla för att någons skall tycka att man är lat och inte bidrar. Var medveten om det och visa tydligt att du inte skuldbelägger. Tala om att det är ok att vara sjuk. Berätta att du är stolt över din vän som nu tar det på allvar och att acceptera att man är sjuk och inte orkar är det första steget till att tillfriskna.

 

man-and-dog-1149400__180

 

10. Det är lätt att trilla tillbaka!

Den kanske allra största utmaningen är när man blivit ”frisk”. Att hantera livet i den vanliga vardagen men nu med en ökad stresskänslighet. För efter utmattningssyndrom har man en ökad sårbarhet för stress än tidigare. Kroppen reagerar snabbare och man behöver vara mer rädd om sig. Fylla på energi. Vila. Eftersom många är högpresterande och vill tillbaka till sitt ”gamla jag” kan det bli tufft att inse och acceptera att förändringar behöver göras för att må bra och hantera sitt liv. Att skala av. Att sänka kraven. Att säga nej. Och många gånger trillar man tillbaka. Men det behöver inte vara farligt. Om det första fallet inte är så djupt och man ser det och kan hantera det med förståelse och en ny erfarenhet. Så som livet är. Att lära genom att leva. Att vara modig att prova, men också lyhörd och villig att ändra för att må bra. Som vän är det fint att du är lite observant. Om ni tillbringar tid tillsammans, se till att det alltid finns återhämtningsluckor. Att ert schema med aktiviteter innehåller luft. Ha respekt för att han eller hon kanske behöver lägga sig tidigare, sova längre, ha egentid för återhämtning och reflektion. Och framförallt – förvänta dig inte att han eller hon är som tidigare – innan sjukdomen. Utan omfamna din nya vän, med nyfikenhet och stolthet över det som han eller hon lärt sig.


Bara så BRA!

....Gillar Netflix med alla deras bra utbud av program ♥ köpte en 15 meters HDMI sladd i våras för att kunna koppla datorn till TV...fippel..fippel och jag tröttnade ur att krångla mellan två rum, sätta upp sladden högt så att inte hundar gick in i den osv...
Skaffade en chromecast och fick den idag =) kopplade in den i TV:n och mobilen funkar som fjärrkontroll, älskar bara dagens teknik ♥ Blev en kväll med bra serier, liggandes bekvämt i soffan =) Utan en massa kablar hängandes mellan rummen ;)
 
 
 

Satt ikväll vid datorn....

...sträckte ut foten och min fot mötte en varm tass ♥ kikade under skrivbordet och det var Bosses tass ♥ Älskade underbara djur  som berikar min vardag så mycket ♥ Nu när mina barn blivit vuxna och lämnat hemmet, så har jag ändå så många individer kvar att älska och värna om i min vardag =)
 
Vi hämtade barnbarnet idag efter hans helg hos pappa, farmor och farfar, då mamma jobbade, en glad stund blev det att få träffa goa exsvärsonen och finaste J....Milles syster  ♥  vägen hem var jag och Mille hemliga agenter, har fortfarande leksinnet kvar även om Mille ibland tycker jag blir för "MYCKET" i leken ;)
 
Idag var oxå sista dagen då vi behövde rengöra hästens hov med desinficerande medel efter hans sista hovböld, han har varit ohalt i fyra dagar nu. Har världens bästa hovslagare som kom på fem minuter och skar upp bölden i måndags då jag såg att hästen var mycket halt  ♥ Med hästens ålder (26 år) och tyngd  så har han haft minst två hovbölder per år de de två senaste åren. Innan jag kontaktar veterinär tar jag alltid ut hovslagaren först vid hälta.
 
Vi satt ute i den ljumma septemberkvällen maken och jag, såg hur schäfern Bosse gick mot växthuset och där snodde han en tomat, började kasta upp den i luften och lekte som en katt  gör med saker ♥  =) Har sett att några grenar på tomaterna brutits men då vi har fått så mycket tomater trodde jag de brutits av tyngden.....nu vet jag varför =) Schäfertiken Inez tog tomaten från honom och åt upp den i avundsjukan för att han hade kul ;) Medan vi satt och tittade på så snodde Bosse 3 tomater till och lekte glatt med dem.....Ska försöka filma honom imorgon när han snor tomater och leker med dem ;) 
 
 

RSS 2.0